Kult

Egy film, ami az ország leszakadó régiójának mélyére küld – ilyennek láttuk a Larry című filmet

Ádám 21 éves borsodi juhpásztor. Apjával feszült viszonya mögött súlyos traumákkal teli gyerekkor képe rajzolódik ki. A srác Larry művésznéven rappel, ilyenkor (többnyire) képes legyőzni dadogását. De vezet-e út Borsodból Budapestre, az A38 hajó színpadára?

 

Bernáth Szilárd rendező nagyon erős, megrázó, társadalmilag érzékeny témát visz a vászonra.  A történet szerint Kelet-Magyarországon valahol Ózd közelében él Ádám (Vilmányi Benett), aki juhpásztorként keresi kenyerét. 21 éves és gyerekkora óta dadog, kivéve, ha rappel. A rapben tehetséges is, ami lehetőséget adhat rá, hogy kitörjön a nyomorból. Kész is a tökéletes hollywoodi forgatókönyv. Az elsőfilmes rendező azonban nem a könnyebb utat választja: a Larry amellett, hogy egy fiatal borsodi fiú sorsát mutatja be,

leküldi a nézőt az ország leszakadó régiójának mélyére.

Ádám apja (Thuróczy Szabolcs) rendőr, az egész falu ismeri. Fiát egyedül neveli, mióta felesége öngyilkos lett. A férfi alkoholista, de történetünk kezdetén már évek óta nem iszik, egy helyi gyülekezetben talált menedéket. Fia bérének nagy részét elveszi, épp hitelből készül tanyát venni, így biztosítaná fia, vagy inkább kettejük jövőjét.

Ádám nem sokat beszél, de a fejében folyton szól a rap, ami tele van dühvel, elfojtott fájdalommal. Ahogy jár-kel a faluban, kedvenc helyén, egy híd alatti területen – ahol soha, senki nem hallja – a világba kiáltja azt. A fiúnak a zene az otthonról való menekülés eszköze, folyamatosan érződik a feszültség, a ki nem mondott konfliktus apa és fia között. Később a srác megismerkedik a környéken élő Csala Do rapperrel, aki házi stúdiójában maga veszi fel a számait. Ő meglátja Ádámban a tehetséget, és rábeszéli: induljanak el a Talentuno online tehetségkutatóban. Édentől keletre címmel összedobják a számot, kész a klip, beküldik, a YouTube-on tarol a videó. Ha döntőbe jutnak, Budapesten az A38 hajón léphetnek fel, a fődíj 10 millió forint. Mindeközben Ádám megismeri Noémit, apja barátnőjét, akitől megértést és bizalmat kap.

larry-filmkritika

Fotó: Mozinet

 

Kulcsjelenet a döntő az A38 hajón, ami tökéletes látlelet a tehetségkutatók képmutató világáról, ahol a sztárság könnyen jön, könnyen megy. Menő ruhák, szponzorital a kézben, majd jön az utasítás a fotóstól: „vágjál valami nagyon büntető arcot”. A tehetségkutató három zsűritagját Borbély Alexandra, Linczényi Márkó, és Puzsér Róbert alakítják, önmagukat játszák a vásznon. „Sokkolóan őszinte jelzés az elitnek, hogy mi zajlik Kelet-Magyarországon” – valahogy így hangzik Puzsér szájából a kritika Larry produkciója után, akinek sikerül végigtolni a számot, talán jobban, mint valaha. De elég ez a győzelemhez? Otthagyhatja-e régi életét egy újért cserébe? Van kiút a borsodi szegénységből? 

A film ötlete hat évvel ezelőtt született meg, alapjául a Ki Mit Tube tehetségkutatóban feltűnt, kazinbarcikai rapper, Serrano története szolgált. A forgatókönyvet a rendező Bernáth Szilárd jegyzi, operatőre Hartung Dávid volt, a zenét Sperling Andor szerezte, a vágó Szabó Tomi volt.

Vilmányi Benett alakítása a film elejétől a végéig tízpontos, óriásit játszik, rengeteg munkát rakhatott bele, hogy megtanuljon dadogni, mert hát ezt valószínűleg tanulni kellett. Thuróczy Szabolcs remekül hozza az agresszor apát és Szandtner Anna sem marad le tőlük. Mellékszereplőként Onofer László Csala Do-t láthatjuk.

Aki csak nevetni jár moziba, annak nem a Larry a jó választás, aki viszont olyan filmélményre vágyik, ami napokig a gondolataiban marad, annak nem éri meg kihagyni. A film után bőven van min gondolkodni hazafelé a villamoson… például azon, vajon hány Larry él Borsod leszakadó településein? És ezt vajon ki tudja?

A film sokra hivatott, külföldön már el is kezdte begyűjteni a díjakat. Németországban a cottbus-i fesztiválon duplázott: az ifjúsági kategória legjobb filmje és a fesztivál legjobb elsőfilmje díjat is elnyerte. Remélhetőleg itthon is megkapja majd azt az elismerést, amit megérdemel. Talán az Oscar-szoborért folyó versenyben is jó esélyekkel indult volna a külföldi filmek között.

December 1-jétől látható a mozikban. 

Nyitókép: Mozinet

Ajánljuk még:

Az év első hétvégéjén pótold be a tavalyi év sikerfilmjeit!

2023-ban már szinte teljesen magához tért a filmipar, a forgatások és premierek száma közelíteni látszott a 2020 előtti adatokhoz, így bőven volt miből válogatni a mozizóknak. Aki lemaradt valamiről, még pótolhatja – dráma, vígjáték, szuperhősfilm és akcióthriller is került a tavalyi kedvenceinkből készült válogatásba.

 

Már követem az oldalt

X