Kult

Csöpögőstől a vérfagyasztóig: 12 nyári film, ami megér egy nyugis estét

Nagy lázban égett az ország a héten, már ami a focit illeti. És bár a nyár a szabadidős tevékenységek, a friss levegő, a napfény (és a foci) időszaka, azért néha-néha jólesik egy könnyed esti film mellett nyugovóra térni. Ezúttal amerikai alkotásokból készítettünk válogatást.

Romantikus filmek romantikus típusoknak

Az első igazi nyár (The Way, Way Back, 2013)

Ez az amerikai filmdráma egy tizennégy éves fiú nagykorúvá válásáról szól, aki egy tipikus otthonülő, magába forduló kamasz. Életében először nyaralni megy az édesanyjával, annak barátjával és lányával. A nyaralás váratlan fordulatokat hoz a fiú életébe: összebarátkozik a közeli vízi vidámpark vezetőjével és az ott dolgozó személyzettel. úgy érzi, végre megtalálta helyét a világban, és ezt a nyarat sohasem fogja elfelejteni. Vegyes kritikákat kapott film, de én jó szívvel ajánlom. 

Sorsdöntő nyár (Blue Crush, 2002)

Anna Marie barátnőivel a Hawaii szigeteken éli a szörfösök izgalmas életét. Hogy eltartsa magát, a világversenyre való felkészülés közben kénytelen egy szállodában szobalányként keresni a kenyerét. Amikor váratlanul híres sportolók érkeznek a szállodába, minden megváltozik. Amerikai-német romantikus film, 104 percben, és nem ígér mást, csak nagyon könnyed, olykor már giccsbehajló kikapcsolódást.

Napsütötte Toszkána (Under the Tuscan Sun, 2003)

Amerikai-olasz romantikus vígjáték, a nők nagy kedvence. Frances sikeres írónő, ám házassága zátonyra fut. Minden összeomlani látszik körülötte, ezért barátnője elküldi Olaszországba pihenni és feltöltődni. Frances beleszeret egy elhanyagolt, ódon villába és egy elhatározza, hogy hátat fordít addigi életének. Az átalakítás nem várt meglepetéseket hoz, és a munkák közben Frances egyre közelebb kerül az ott élőkhöz… 

Bolondok aranya (Fool's Gold, 2008)

Egy kellemes szerelmi évődés Matthew McConaughey és Kate Hudson főszereplésével. Ben a világ legpechesebb kincsvadásza, aki emiatt a tulajdonsága miatt már feleségét is elveszítette. Tess, a volt feleség fedélzetmester lesz egy luxusjachton, de nem sokáig. Újra felbukkan volt férje, aki ezúttal biztos a sikerben, és egy őrült kincsvadászatba rángatja bele. Azt természetesen nem köti az orrára, hogy nemcsak ők pályáznak a kincsre, a bonyodalmak pedig csak szaporodnak...

Szerelmünk lapjai (The Notebook, 2004)

A kihagyhatatlan klasszikus, amit bárki is néz,

szem nem marad szárazon.

Allie és Noah fiatalok voltak, amikor először találkoztak, és szerelmük hamar beteljesedett. A lány gazdag szülei ellenezték a kapcsolatukat, így a két fiatal útja elvált egymástól. Amikor néhány esztendővel később újra találkoznak, a szerelmük újjáéled, és Allie-nek hamarosan választania kell szerelme és társadalmi „kötelessége” között. Történetüket, melynek fontos jelentősége van számára, egy idős úr olvassa fel újra és újra egy hasonló korú hölgynek. Hogy miért? A filmből kiderül… 

500 nap nyár (500 Days of Summer, 2009)

Egy fiatal lány váratlanul szakít barátjával. Ötszáz napot töltöttek együtt, a fiatalember azóta is képtelen felfogni, hogy a felhőtlen boldogságtól hogyan juthattak a szakításig. Tom megpróbálja végiggondolni a múltat, elemezni az együtt töltött időt, hátha megtalálja a szakítás okát, és hogy hol követett el hibát. Szívet melengető történet, amivel mindenki, aki volt már szerelmes, tud azonosulni.

Bor, mámor, Provence (A Good Year, 2006)

A sztori szerint egy londoni bankár Provence-ba költözik, hogy eladja a nagybátyjától örökölt szőlőbirtokot, ám idővel ráébred, hogy az életet eddig nem úgy élvezte ki, ahogy kellett volna. Nem számít arra sem, hogy rátalál a szerelem, amit csak tovább bonyolít egy váratlan rokon felbukkanása. Jó értékelést kapott film, és sem közönséges(be hajló) poénok, sem túlfűtött jelenetek nincsenek benne, így bárki számára jó választás lehet.

Kedves John! (Dear John, 2010)

John halkszavú, jóképű hivatásos katona az amerikai különleges alakulatnál, aki eltávon van Dél-Karolinában magányos édesapjánál látogatóban. Savannah Curtis gyönyörű, idealista főiskolás lány egy jómódú családból, aki a tavaszi szünetét tölti otthon. Egy véletlen tengerparti találkozásnak köszönhetően halálosan egymásba szeretnek. Életük addigi legboldogabb két hetét töltik együtt és a szerelmes boldogság, úgy tűnik, mindörökre eggyé kovácsolja őket. Bájos film, amire romantikus alkattal bírók örömmel szánnak majd egy estét. 

Nagyon laza vígjáték, avagy agymosásnak jó lesz

Rossz szomszédság (Bad Neighbors, 2014)

Amerikai vígjáték, ami egy fiatal házaspár életének felfordulását mutatja be, amikor a szomszédjukba egy főiskolai diákszövetség költözik. A hangos, bulikkal teli új szomszédok megkeserítik a házasok életét, akik igyekeznek kiállni családi békéjük mellett, azonban a csiki-csuki harc nem várt fordulatokat hoz magával. A film poénjai megosztóak: abszolút vegyes értékelést kapott, és tény, hogy nem akadémiai színvonalú alkotás. Viszont nagyon fáradt nyárestéken jó kikapcsolódás lehet. 

Akciósabb alkotások, ha pörgésre vágynál

Majdnem híres (Almost Famous, 2000)

A tizenöt éves, rockrajongó William egy kis helyi zenei újságba írogat a hetvenes évek elején. Egy nap telefonon keresik a neves Rolling Stone magazintól, és megbízzák, hogy írjon beszámolót a Stillwater együttes koncertturnéjáról. William kapva kap az alkalmon, és

fejest ugrik a nagybetűs Zűrös Életbe: a zene, a szex és a drog világába.

Csak az utazás, a koncertek és a lányok érdeklik, leginkább a szólógitáros barátnője. De vajon meddig titkolhatja, hogy valójában még csak egy kamasz? 16 éven felülieknek ajánlott film, ami tutira lebilincsel egy estére.

Állj mellém! (Stand by Me, 1986)

Egy elgondolkodtató filmdráma, ami az eddigiekkel ellentétben nem igazán könnyed. Stephen King A test című novellájából készült az alkotás, ami egy fiúcsapat kálváriájáról, barátjuk eltűnéséről, a nyomozásukról és a rivalizálás pszichológiájáról szól. Igen kettős a megítélése: vannak, akik kifejezetten unalmasnak, mások remekműnek tartják. Tény, hogy a mondanivalóját meg kell érteni – nem könnyen emészthető. 

És a kihagyhatatlan: retró-love

Piszkos tánc (Dirty Dancing, 1987)

Igazi retró klasszikus, ami valahogy mégis minden nyáron visszatér a képernyőkre – nem véletlenül. A történet szerint 1963 nyarán egy luxusnyaralóhelyen tölti vakációját Baby, a tizenhét éves fiatal lány. Megismerkedik Johnnyval, a jóképű tánctanárral, akibe hamarosan fülig szerelmes lesz. Amikor Johnnyt faképnél hagyja táncpartnere egy nagy verseny előtt, Baby veszi át a helyét, és kiderül, hogy remek párost alkotnak. Ám Baby szülei nem nézik jó szemmel a mindezt. Sokan (sokszor) látták ezt a filmet, és mégis, van benne valami, amiért nyaranta elő-előkerül nálunk is.

Ajánljuk még:

A fehér gólya védelme neked is fontos!

Népies nevein gilice, koszta, gagó, eszterág vagy cakó. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület négy év során is az év madarává választotta, legutoljára 1999-ben. Nem tudjuk, mi teszi olyan különlegessé számunkra, a kedves gyermekdalok és versek emlékei vagy a nemzeti ünnepeinkhez kötődő vándorlása (augusztus 20-a körül indul el az országból), mindenesetre az tény, hogy védelmük kiemelt fontosságú, és most az is megmutatjuk, miért.

 

Már követem az oldalt

X