Kult

Amikor nem tudod eldönteni, ki a bűnös – 3 minisorozat, ami megtörtént eseteket ismertet meg

A legizgalmasabb történeteket az élet írja – ezt a klisét jól ismerjük, s jól tudjuk: igaz. Három olyan sorozatot ajánlunk, amely megtörtént esetekről szól, és amelyben maga a gyilkos is nyilatkozik. Már ha tényleg ő tette….

A „true crime” (= valóságos bűneset) műfaja nagyot ment az utóbbi években, sorra gyártják azokat a sorozatokat, amelyek megtörtént bűntényeket dolgoznak fel. Ezek közül a legérdekesebbek talán azok az alkotások, amelyeknél a mai napig nem derült fény arra (vagy legalábbis nem száz százalék), hogy ki követte el a gyilkosságot. Nem egyszer maga a vádlott, vagy büntetett ember megszólal a sorozatban, és persze a tanúk is, de még a bizonyítékokat is láthatjuk. Mégis képtelenek vagyunk eldönteni, hogy vajon mi történt valójában. Mivel az érintettek megszólalásait filmszerű jelenetek tarkítják, akár több verzióban is elénk tárják a bűntényt, s a néző dolga eldönteni, melyik lehet igaz. Ha ugyan el tudja dönteni.

Azok se féljenek belevágni egy-egy ilyen sorozatba, akik ódzkodnak a dokumentumfilmektől: nem unalmas, interjúkat felsorakoztató epizódok várnak ránk.

Az elátkozott: Robert Durst halálos élete (The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst; HBO Max)

A műfaj kedvelőjeként nagy kedvencem a milliárdos Robert Durst tetteit taglaló széria. Nem átlagos alkotás ez, már csak azért sem, mert készítése filmtörténeti mérföldkő: a gyanúsított ugyanis épp a felvételek közben szólta el magát úgy, hogy az ellene szóló bizonyítékul szolgált később. Állítólag a forgatás közben kiment a mosdóba, és megfeledkezve arról, hogy bedrótozták, azt dünnyögte maga elé: „Mit csináltam? Mindegyiket megöltem, jó hogy.”

Az idén 78 évesen elhunyt Durst 2021-ben ítélték életfogytiglanira barátnője 2000-ben való meggyilkolásáért, de felmerült, hogy 1982-ben eltűnt felesége haláláért is ő a felelős.

Hiába az elmormolt félmondat és az ítélet, nyitott kérdés maradt épp elég ebben a történetben. Vajon valóban a milliárdoshoz köthetők a halálesetek? Vagy csak az az egy, amit bevallása szerint véletlenül követett el? A körülmények áldozatáról vagy egy fondorlatos pszichopatáról látunk felvételeket? Bárhogyan is legyen, okos, ügyes ember: úgy bújt el a rendőrség elől, hogy néma nőnek álcázta magát, és egy albérletben élt, környezetében pedig mindenki elhitte a színjátékot. Vajon ugyanilyen ügyesen hazudik, és a körülötte történt halálesetek mindegyikéhez köze van?

Körömrágós, hátborzongató hat részt kínál a minisorozat, ami után egészen biztos, hogy még többet akarunk majd tudni a Durst-ügyről – bár okosabbak sok utánaolvasást követően sem leszünk.

Robert Durst idén halt meg koronavírus-fertőzés következtében, és néhány titok valószínűleg sírba szállt vele.

Az utolsó lépcsőfok (The Staircase, HBO Max)

Michael Peterson író és polgármesterjelölt volt, amikor 2001-ben azzal hívta fel a rendőrséget, hogy felesége leesett a lépcsőn, és segítségre van szüksége, majd újra telefonált: a baleset végzetes volt, felesége meghalt. A sérülések és a vérmennyiség azonban felkeltette a rendőrség gyanúját – a gyanút, amelyet a nézőkben is egyre erősödik, ahogy feltárulnak előttünk a házaspár életének titkai. Petersont 2003-ban elítélték. Egy stáb ezután nemsokkal felkereste őt, forgatni kezdtek vele, egészen 2017-ig követi – ma is tartó – tárgyalásainak alakulását.

A 2022-ben debütált The Staircase c. amerikai minisorozat ezen az anyagon alapul. Az alkotás többféle módon is bemutatják Kathleen halálát, érzékeltetve: történhetett így is, úgy is. Lebilincselő sorozat, amelyben színészek jelenítik meg a történet főhőseit, méghozzá parádés szereposztásban: a férjet Colin Firth játssza, Juliette Binoche az eredeti sorozat készítőjét, Michael Stuhlbarg pedig a sztárügyvédet alakítja. Hogy valójában hogyan halt meg Peterson felesége, azt magának a nézőnek kell eldöntenie – a teljes igazság pedig talán sosem derül ki.

Gyilkos testépítő (Killer Sally, Netflix)

Sally McNeil és Ray McNeil egy párt alkottak, mindketten testépítők voltak, közismert nevek a szakmában. 1995-ben egy Valentin-napi éjszakán Sally lelőtte a férjét – a kérdés tehát nem az, hogy ki, hanem hogy miért tette, amit tett. Önvédelemből, ahogyan ő állítja? Vagy valamilyen sötét titok áll a történtek mögött?

A háromrészes dokumentumsorozatban maga Sally meséli el 25 év börtönbüntetés után, szerinte mi történt. És persze megszólalnak barátok, ismerősök, ügyvédek, jogászok és rendőrök, hogy a néző a többi lehetséges verziót is megismerje.

Vajon melyik az igaz? Nem nagyon lehet úgy írni az egymást követő részekről, hogy azzal ne fedjek fel izgalmas részleteket, így csak annyit vetítenék előre, hogy ne higgyen senki a szemének! Folyamatosan derülnek ki titkok, jönnek újabb és újabb csavarok. Természetesen a harmadik rész végén igencsak elbizonytalanodjunk abban, mi is az igazság.

Nyitókép: The Staircase, HBO

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X