A Táncházak Éjszakájával indul a Fonó új táncházi évada – Sirüljetek be!

Kult

A Táncházak Éjszakájával indul a Fonó új táncházi évada – Sirüljetek be!

Szeptember 14-én harmincötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Táncházak Éjszakája Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatság. A Táncház Egyesület szervezésében megvalósuló nagyszabású eseménynek a Fonó Budai Zeneház ad otthont. Délutáni interaktív családi programokkal, hajnalig tartó táncházakkal, számos kiváló zenekar részvételével indítják útjára ezzel az eseménnyel a táncházi évadot. Az eseménynek otthont adó Fonó egyben ezzel a nyitónappal ráfordul harmincadik jubileumának megünneplésére is.

Az este folyamán terítékre kerülnek a Kárpát-medence magyarságának táncai, zenéi, de betekinthetünk a tárgyi kultúrába is kézművesek részvételével. Már délután 16.00 órától várják az érdeklődőket a MintaKINCStár kézműves foglalkozásai és interaktív gyerekprogramok, gyerektáncház az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület részvételével.

19.00 órától a kamaszok mulathatnak a Sarjú Banda már-már legendás Kamasz táncházában, amely a táncházi évad során a továbbiakban is havonta egy szombaton megtölti a Fonó tereit. Ide elsősorban azokat a fiatalokat várják, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok.

A Fölszállott a Páva tehetségkutató műsorból ismert Sarjú Banda minden alkalommal elképesztő sodrású táncházat muzsikál, ahol táncmesterek segítik a bekapcsolódást a kezdők számára.

20.30-tól több közreműködő zenekar, így a Gázsa, a Bara, az Üsztürü és a Budapest Mezőség Band muzsikájára táncolhatnak a résztvevők a Pajtában a vonós táncházban, míg a Berka Együttes muzsikál a moldvai táncházban a nagyteremben.

Fotó: Fonó Budai Zeneház 

 

A Táncházak Éjszakájára, amelyre délutántól egész családokat is várnak, 10 éves korig ingyenes belépést biztosítanak.

A késő esti táncházak egészen másnapig, hajnali 3.00 óráig tartanak majd, így bárki áttáncolhatja magát szimbolikusan az elkövetkező táncházi évadba!

Fotó: Fonó Budai Zeneház  

A Táncházak Éjszakája nem csupán egy kulturális esemény; sokkal inkább egy hagyományőrző közösségi élmény, amely lehetőséget biztosít arra, hogy újraéledjenek és továbbéljenek a Kárpát-medence néphagyományai. 

Az eseménnyel egyben elindul a Fonó táncházi évada is.

A továbbiakban minden héten várják a résztvevőket a Fonó Szerda táncházi alkalmaira táncoktatással. A Berka Együttes moldvai és vonós táncházat tart minden második pénteken. Havi rendszerességgel muzsikál bolgár táncházat a Martenica, míg délszláv táncházat a Kolo Együttes. Havi egy szombaton a Fitos Dezső Társulat gyerektáncházába, ezt követően a Sarjú Banda kamasz táncházába majd a ViGaD Együttes táncmulatságába várják a fiatalokat.

A szeptember 14-ei Táncházak Éjszakája programja:

  • 16.00 – 18.30 Kézműves foglalkozások: MintaKINCStár – Pajta
  • 16.00 – 18.30 Interaktív gyerekprogram, táncház – Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület közreműködésével – Pajta
  • 19.00 – 20.30 Kamasz táncház a Sarjú Bandával – Pajta
  • 20.30 – 03.00 Táncház – Pajta Közreműködő zenekarok: Gázsa, Bara, Üsztürü, Budapest Mezőség Band
  • 20.30 – 1.00 Moldvai táncház: Berka Együttes, Gyurka Fábián – Nagyterem

További információ és jegyvásálás ITT.

Nyitókép: Budai Fonó Zeneház

 

Ajánljuk még:

Múltidézés az Andrássyak otthonában, Tiszadobon

A történelemkönyvek lapjain évszámok által megidézett múlt csupán tananyag marad, míg nem tudjuk összefüggésekben érzékelni a távlatokat. Épített örökségünk fennmaradt remekei éppen ezt szolgálják: várakban, kastélyok falai között sétálva, az élet hajdani nyomait fürkészve, e régi otthonok lakóinak életét megismerve saját korunkat és a magunk életét is megtanuljuk pontosabban értelmezni, jobban értékelni. A tiszadobi Andrássy-kastély bőven kínál lehetőséget a szemlélődésre, múltidézésre. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!