Villányról általában a vörösborok jutnak eszünkbe, holott ma már gazdag fajtaválasztékból készült kiváló házasításokat találunk könnyű rozé- és fehérborokból is. A Lelovits Tamás Pincészetéből származó METRO Év Bora 2024 válogatások is olyan cuvéek, amelyek a házasítások legjobb oldalát domborítják ki.
A Lelovits Nexus fehér cuvée chardonnay, ottonel muskotály és sauvignon blanc szőlők előnyeit egyesíti. A friss, gyümölcsös bort zamatos, gazdag ízek, citrusos-zöldalmás illatjegyek jellemzik. A Lelovits Nexus rosé cuvée a pincészet különleges tételeként kékfrankos és syrah házasítása, egyedülálló íz és illatvilággal. A kékfrankos karakterességét és a syrah izgalmas fűszerességét lelhetjük fel benne, illatában parfümös, rózsaszín virágok fedezhetők fel. A Lelovits Nexus vörös cuvée a kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc szőlőfajták házasítása. Könnyed, feketeribizlis-szedres ízvilágú bor, cseppnyi dohány érzettel.
Fotó: METRO
„Amikor az Év Borán gondolkodtunk Spáda Márió borásszal, a METRO bor- és pezsgő beszerzési szakértőjével együtt, a hazai trendeknek megfelelő borokat kerestünk. Először a régiót választottuk ki: Villány az egyik legkedveltebb borvidék, ezért idén ezt a vidéket választottuk. Bár Villányról a testes vörösborok jutnak először eszünkbe, ma már jócskán találunk gyümölcsösebb, könnyebb vörösborokat és kiváló fehérbor-házasításokat is. Lelovits Tamás Pincészete lendületes, dinamikus pince, jól reagál a borfogyasztási trendekre, és igazán jó cuvée-ket találunk a kínálatban” – mondja Gerendai Károly borász, a METRO bor- és pezsgő értékesítési szakértője.
A borok kiválasztásának szempontjai között első helyen a fogyasztói igények álltak – derült ki Lelovits Tamás, a pincészet tulajdonosának és vezetőjének elmondásából is: „Összességében mindenképpen egy könnyedebb vonalat kerestünk, mindhárom tételben, a fehér, a rozé és a vörös cuvéeben is. Az volt a cél a fehérnél, hogy egy illatosabb fajtát is házasítsunk bele, hogy egy kedvesebb, jól iható, könnyebb nyári italt készítsünk. A fehérbor egy chardonnay, muscat ottonel muskotály és sauvignon blanc házasítás. A rozé kékfrankos és syrah házasítása. A vörös pedig kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc házasításából született cuvée, ami ugyancsak a könnyedebb, gyümölcsösebb ízvilágot képviseli.”
Gerendai Károly, Lelovits Tamás és Spáda Márió a SIRHA Kiállításon, a METRO standján – Fotó: METRO
A borfogyasztási trendek jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt évtizedben, és ez az Év Bora kiválasztását is jelentős mértékben meghatározta:
„Felgyorsultunk, és egyre népszerűbbek a könnyen iható fehérborok. Ugyanakkor a fehérekben sokkal nagyobb a varietas delectat lehetősége, változatosabban házasíthatók egy vörösbornál”
– mondja Gerendai Károly. „Hamarosan itt a nyár, és egy forró napon az ember nem szívesen fogyaszt alkoholt, de ha este – amikor még mindig 26-28-30 fok van –, leülünk beszélgetni, akkor inkább egy könnyed fehérbort választunk, amit önállóan is jól lehet fogyasztani, de fröccsben is jólesik” – erősíti meg Lelovits Tamás.
A hagyományos szőlőgazdálkodás és borkészítés a Lelovits család generációkra visszavezethető hagyatéka: ezt az értékrendet követve gondozza és fejleszti tovább a birtokot Tamás és Eszter 1998 óta. „A nagyszülők és a szülők is foglalkoztak szőlővel és borral, a szüleim inkább hobbi-szinten, ők nem hozták kereskedelmi forgalomba saját név alatt. Amikor a feleségemmel elkezdtük a szőlészetet és a borászatot fejleszteni, egy hektárról indultunk, ma már 11 hektárról szedjük a szőlőt és további 11 hektárnyi területről vásárolunk még termést. Megvannak a termelők, akikkel már hosszú évek óta kapcsolatban vagyunk, és kifejezetten nekünk termelnek.
Az a véleményünk, hogy 70 százalékban az alapanyag határozza meg a végterméket, úgyhogy az ültetvényeket már a metszéstől kezdve a későbbi borkészítési céloknak megfelelően, kompromisszumok nélkül kell művelni.
Nemcsak a termésmennyiségekre értem ezt, hanem az alapanyag minőségére is, hiszen a villányi eredetvédelemben is szabályozva van, hogy milyennek kell lennie egy klasszikus, egy prémium, esetleg egy szuper prémium kategóriának” – avat be a pincészet működésébe, érzékeltetve az ott folyó munka szemléletét is Lelovits Tamás.
A Lelovits szőlőültetvény részlete – Fotó: Lelovits Tamás Pincészete
A villányi borvidék hatalmas kínálatában egyedi arculatot képvisel az idei METRO Év Bora verseny győztes pincészete. A régióra jellemző karakteres jegyeket nem levetkőzve, ám saját egyéniségével érvényesül a Tamás és Eszter koncepciójában megvalósuló borászat: „Megvannak a jellegzetes ízjegyek, amiket már a fogyasztóink felismernek. Mindenképpen az a cél, hogy a gyümölcsösség maradjon előtérben, egy picit játékosabb savakkal élő borokat szeretnénk készíteni. Ez természetesen nagyon függ a szüreti időponttól és a területtől, ahonnan szüretelünk, mert más jegyekkel tudjuk az adott fajtát Villányban vagy a siklósi részről szüretelni: másabb savszerkezettel és PH-val rendelkeznek a különböző ültetvényeken termő szőlők, akár ugyanabból a fajtából is” – mondja Tamás.
A három kiválasztott bor egyedi címkét kapott. Érdekesség, hogy a Nexus borok címkéin a gasztronómiai kapcsolódást hangsúlyozandó evőeszközök alkotják az X egyik szárát:
míg a Nexus név a partnerek közötti szoros kapcsolatra utal, addig a címkén szereplő evőeszközök a borok fogyasztására vonatkozó iránymutatással is szolgálnak.
„A címke design-elemei a kés, a villa és a kanál – ez nagy segítség a HoReCa partnereknek és a fogyasztóknak, hogy melyik tételt mihez ajánljuk. A fehéren villa van, mert ez illik salátákhoz, fehér húsokhoz, tésztákhoz. A rozé címkéjén egy kanál van. Hamarosan itt a piros bogyós gyümölcsök, a gyümölcslevesek szezonja – ezekhez kiválóan illik a Lelovits Nexus rozé cuvée. A vörösbor palackján pedig egy kést látunk, hiszen ezt a bort inkább húsokhoz és sajtokhoz ajánljuk” – mondja Gerendai Károly, a METRO bor- és pezsgő kategória-szakértője.
Izgalmas, könnyed, gyümölcsös és játékos – összefoglalva különleges borválogatást kóstolhatunk meg tehát a Lelovits Tamás Pincészete és a METRO idei Év Bora sorozatban, és biztosak lehetünk benne, hogy a Villányi borvidék – hagyományaival és innovatív, friss borkultúrájával – továbbra is az egyik hazai kedvencünk marad.
Fotó: METRO
A METRO Év Nemzetközi Bora 2024-ben a Volere, az olasz CADIS 1898 Pincészetben készült. A CADIS 1898 Pincészet az olasz és nemzetközi boros szcéna egyik elismert bortermelője, s a térség vezető borászata. Több mint 120 év tapasztalat és történelem alapozza meg a pincészet szakértelmét és a magas minőségű borkészítést. Területeik Verona keleti részén, Veneto régióban helyezkednek el olyan híres borvidékeken, mint a Soave, Valpolicella és Durello. Világhírű boraik a hagyományos és modern borkészítés harmonikus elegyét tükrözik. A VOLERE borok őshonos szőlőfajtákból fenntartható módon készültek a legnagyobb odafigyelés mellett.
A Volere Garganega Veneto fehérbor 100% garganega szőlőből készült, szalmasárga színű bor. Különlegessége, hogy a legalább 10 napig tartó szárítási technikának köszönhetően egyedülálló aroma- és ízgazdagsággal rendelkezik. Illatában a trópusi gyümölcsök és az érett őszibarack jegyeit ötvözi, mely frissen szedett rózsa aromájával egészül ki. A Volere Merlot Corvina Veneto rosébor 51% merlot és 49% corvina szőlők házasításának eredménye. Ez a korallszínű bor a borkészítési folyamat során 12 óra héjon áztatással érte el színét. A könnyed test hosszú lecsengéssel párosul. A Volere Corvina Veneto 100% corvina szőlőből készült, rubinvörös színének és lágy ízvilágának titka a fehérbor készítésénél is alkalmazott, legalább 10 napig tartó szárítási technika. A vörösbor ízében érett cseresznye és sötét bogyós gyümölcsök jegyek mutatkoznak, melyeket lágy fűszeres, édesgyökér ízjegyek kísérnek.
Ezt az olasz borválogatást kifejezetten az olasz konyha hagyományos fogásai mellé ajánlják: a fehéret hal előételekhez, tésztákhoz, csirkehúsokhoz és mozzarellasajtokhoz, a rozét pizzákhoz és csípős fűszeres ételekhez, a vöröset pedig lasagnához, hideg felvágottakhoz, pácolt húsokhoz és érett sajtokhoz.
A villányi Nexus és a venetoi Volere borválogatások kizárólag a METRO áruházakban kaphatók, és a főszezon során remek szolgálatot tesznek azoknak a vendéglátósoknak, akik különleges, megbízható minőségű, s jó ár-érték arányú borokkal kedveskednének vendégeiknek.
A cikk megjelenését a METRO támogatta.
Ajánljuk még: