A zellert (Apium graveolens) már az ókori Rómában is előszeretettel használták – régóta kedvelt fűszer- és gyógynövény. Nevét eredetileg Szilénoszról kapta, aki arról volt nevezetes, hogy szüntelenül megkörnyékezte a nimfákat. Így lett a zeller szelinon, majd olasz és spanyol közvetítéssel Sellerei (angolul celery), végül magyarul zeller.
Az ókorban a zellert a győzelem és az erő szimbólumának tartották,
de paradox módon a halállal is összefonódott: temetéskor fontos szerep jutott neki, és előszeretettel vittek a sírokra is a zeller zöldjéből – állítólag még Tutanhamon fáraó koszorúi is zellerből készültek.
Fotó: Pixabay / Couleur
Apicius receptgyűjteményében már olvashatunk gasztronómiai felhasználásáról a tökös csirke egyik összetevőjeként. Ekkortájt különböző pürék és szószok ízesítőjeként találkozhatunk vele, a kor egyik legkedveltebb fűszereként.
Számos babona köthető a zellerhez: Görögországban úgy tartották, hogy szerencsét hoz és egyesek szerint a Trisztán és Izolda tragédiáját előidéző bájital is zellerből készült.
A növény legtöbb illóolajat tartalmazó részét, a magját az ajurvédikus gyógyászat ízületi bántalmak ellen, megfázásra, vízhajtónak, emésztéssegítőnek és májgyógyszernek is alkalmazta.
Aztán ahogyan az lenni szokott: a tudomány nem bírta ki kísérletezgetés nélkül, és a világ különböző pontjain más-más kívánalmak szerint igyekeztek megváltoztatni a zeller eredeti tulajdonságait: a 17. század végén olasz, francia és angol növénynemesítők a tökéletes szárzeller kifejlesztésén dolgoztak, a svédek pedig a naptól védve a zsengébb változatok megalkotásán fáradoztak – mindezt a 18. század közepén. Ez a hóbort terjedt át Angliára, majd a 19. században Amerikába is eljutott, és létrejött a ma is ismert halványító vagy halványított zeller.
Fotó: Unsplash / Engin Akyurt
Érdekesség, hogy mivel a szárzeller termesztése bonyolult volt, a zöldségnövény drágának számított, így – élve a felső tízezer fellengzési jogával –
létrejött a világtörténelem egyik legfeleslegesebbnek tartott tálalóeszköze, a zellerváza. Az 1830-as évektől az 1880-as évekig ebben szolgálták fel a szárakat az előkelő vacsorákhoz: a fogások közötti frissítőként.
A divat lecsengésével a zeller is veszített fényéből, és átadva helyét már növényeknek, egy időre háttérbe szorult. Ezen a helyzeten később egy zellernek szentelt könyv változtatott: Anthony William Celery Juice: The Most Powerful Medicine of Our Time Healing Millions Worldwide (Csodatévő zeller: Korunk legerősebb hatású gyógynövénye, amely világszerte millióknak hozta el a gyógyulást) című könyve, ami pillanatok alatt bestseller lett, és ami számos egészségügyi probléma megoldásaként hivatkozik a zeller levére.
Fotó: Pixabay / Lynn Greyling
Hogy a könyv tartalmából mennyi igazolható és mennyi nem, az örök kérdés marad, de az az egy biztos, hogy a zeller gumója B1-, B2-vitamint, E-vitamint, káliumot, nátriumot, foszfort, kisebb mennyiségben karotint, magnéziumot, és kalciumot is tartalmaz. Kiváló forrása az élelmi rostoknak, így jót tesz emésztésünknek is. Fontos vitamin- és ásványianyag-forrásunk, emellett energiatartalma alacsony, így fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják.
Gyógyhatását tekintve vízhajtó, idegerősítő, nemi hormonképző és vágykeltő hatású növénynek tartják.
Fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet, az érfalak ellazításával szabályozhatja a vérnyomást, illetve az epe működésének serkentésével a vér koleszterinszintjét is csökkentheti. A szakemberek szerint levelei és magjai savtalanítják a vért, serkentik a májműködést, ezáltal hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez is.
Fotó: Pexels / Karl Solano
A zellerben rejlő pozitív tulajdonságok olyannyira elismertek, hogy kivonata tabletta formájában is megvásárolható, amiről azt állítják, hogy képes elpusztítani a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban is, továbbá támogathatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin és súlycsökkentő, illetve vércukorszint csökkentő. Hogy mindez valóban megállja-e a helyét, vagy csak egy jól összetett marketingfogás, azt nem tudni, viszont az tény, hogy a zellernek számos kiemelkedő összetevője van. A legfontosabbak:
- Ásványi anyagok, nyomelemek: nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, jód
- Vitaminok: A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, K-, E-vitamin
- Fitonutriensek: flavonoidok, flavonok, karotinoidok és kumarinok
- Illóolajak: limonén, szelinén, alkil-ftalidok
Érdemes tehát egészségügyi céllal is fontolóra vennünk használatát, és nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is. A zellerolaj ugyanis külsőleg, a hasra kenve segíthet puffadás esetén, elősegítheti a máj és az epehólyag működését, illetve a máj méregtelenítését is. Emésztőrendszeri hatásait a has, a máj és az epe területére kenve tudjuk kihasználni- ügyelve arra, hogy fényérzékenyítő hatással rendelkezik, tehát közvetlenül napozás előtt ne alkalmazzuk! Az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásai miatt az álmatlanság és az idegesség ellenszere is lehet – ehhez illóolaját magunk mellett párologtatva vagy tenyerünkből belélegezve juthatunk hozzá.
Fotó: egy.shop.hu
Kozmetikai értéke ugyancsak felbecsülhetetlen. A zellerkivonat ránctalanító hatású, növeli a bőr sűrűségét, ezért is fontos összetevője Borbás Marcsi Kertem kozmetikai termékcsaládjában a Kertem éjszakai arckrémnek. A helyes bőrápolási rutin egyik legfontosabb fázisa a bőr éjszakai táplálása. Akkor tud igazán regenerálódni arcbőrünk, ha alapos tisztítás után megfelelő szérummal, majd éjszakai tápláló krémmel készítjük elő a pihenésre.
A Kertem arclemosó hab uborkakivonata tisztítja és hidratálja az arcbőrt, a Kertem bőrmegújító szérum vadrózsaolaja fiatalító, feltöltő és regeneráló hatású, a Kertem éjszakai arckrém zellerkivonata pedig ránctalanító, bőrsűrűség növelő hatású: ez csupán néhány összetevő és egyetlen példa egy esti arcápolási rutinra.
Borbás Marcsi Kertem kozmetikumait az egy.shop.hu webáruházban tudjátok megvásárolni.
Ajánljuk még: