Kert

Tisztít, frissít és igazi afrodiziákum – a bőrünknek is! A zeller sokoldalú csodaszer

A húslevesek ízesítőjeként ismert zellernél nem sok hétköznapibb zöldségnövényünk van, ám végigjárva történetét, érzünk némi igazságtalanságot ebben a hétköznapiságban. A zeller használata ugyanis régi időkre nyúlik vissza, és mint oly sok más növény, a zeller is meghatározó szerepet játszott az előző korok (nem csak) mindennapjaiban.

A zellert (Apium graveolens) már az ókori Rómában is előszeretettel használták – régóta kedvelt fűszer- és gyógynövény. Nevét eredetileg Szilénoszról kapta, aki arról volt nevezetes, hogy szüntelenül megkörnyékezte a nimfákat. Így lett a zeller szelinon, majd olasz és spanyol közvetítéssel Sellerei (angolul celery), végül magyarul zeller. 

Az ókorban a zellert a győzelem és az erő szimbólumának tartották,

de paradox módon a halállal is összefonódott: temetéskor fontos szerep jutott neki, és előszeretettel vittek a sírokra is a zeller zöldjéből – állítólag még Tutanhamon fáraó koszorúi is zellerből készültek.

Fotó: Pixabay / Couleur 

Apicius receptgyűjteményében már olvashatunk gasztronómiai felhasználásáról a tökös csirke egyik összetevőjeként. Ekkortájt különböző pürék és szószok ízesítőjeként találkozhatunk vele, a kor egyik legkedveltebb fűszereként.

Számos babona köthető a zellerhez: Görögországban úgy tartották, hogy szerencsét hoz és egyesek szerint a Trisztán és Izolda tragédiáját előidéző bájital is zellerből készült.

A növény legtöbb illóolajat tartalmazó részét, a magját az ajurvédikus gyógyászat ízületi bántalmak ellen, megfázásra, vízhajtónak, emésztéssegítőnek és májgyógyszernek is alkalmazta.

Aztán ahogyan az lenni szokott: a tudomány nem bírta ki kísérletezgetés nélkül, és a világ különböző pontjain más-más kívánalmak szerint igyekeztek megváltoztatni a zeller eredeti tulajdonságait: a 17. század végén olasz, francia és angol növénynemesítők a tökéletes szárzeller kifejlesztésén dolgoztak, a svédek pedig a naptól védve a zsengébb változatok megalkotásán fáradoztak – mindezt a 18. század közepén. Ez a hóbort terjedt át Angliára, majd a 19. században Amerikába is eljutott, és létrejött a ma is ismert halványító vagy halványított zeller.

Fotó: Unsplash / Engin Akyurt 

Érdekesség, hogy mivel a szárzeller termesztése bonyolult volt, a zöldségnövény drágának számított, így – élve a felső tízezer fellengzési jogával – 

létrejött a világtörténelem egyik legfeleslegesebbnek tartott tálalóeszköze, a zellerváza. Az 1830-as évektől az 1880-as évekig ebben szolgálták fel a szárakat az előkelő vacsorákhoz: a fogások közötti frissítőként.

A divat lecsengésével a zeller is veszített fényéből, és átadva helyét már növényeknek, egy időre háttérbe szorult. Ezen a helyzeten később egy zellernek szentelt könyv változtatott: Anthony William Celery Juice: The Most Powerful Medicine of Our Time Healing Millions Worldwide (Csodatévő zeller: Korunk legerősebb hatású gyógynövénye, amely világszerte millióknak hozta el a gyógyulást) című könyve, ami pillanatok alatt bestseller lett, és ami számos egészségügyi probléma megoldásaként hivatkozik a zeller levére.

Fotó: Pixabay / Lynn Greyling 

Hogy a könyv tartalmából mennyi igazolható és mennyi nem, az örök kérdés marad, de az az egy biztos, hogy a zeller gumója B1-, B2-vitamint, E-vitamint, káliumot, nátriumot, foszfort, kisebb mennyiségben karotint, magnéziumot, és kalciumot is tartalmaz. Kiváló forrása az élelmi rostoknak, így jót tesz emésztésünknek is. Fontos vitamin- és ásványianyag-forrásunk, emellett energiatartalma alacsony, így fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják.

Gyógyhatását tekintve vízhajtó, idegerősítő, nemi hormonképző és vágykeltő hatású növénynek tartják.

Fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet, az érfalak ellazításával szabályozhatja a vérnyomást, illetve az epe működésének serkentésével a vér koleszterinszintjét is csökkentheti. A szakemberek szerint levelei és magjai savtalanítják a vért, serkentik a májműködést, ezáltal hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez is.

Fotó: Pexels / Karl Solano 

A zellerben rejlő pozitív tulajdonságok olyannyira elismertek, hogy kivonata tabletta formájában is megvásárolható, amiről azt állítják, hogy képes elpusztítani a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban is, továbbá támogathatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin és súlycsökkentő, illetve vércukorszint csökkentő. Hogy mindez valóban megállja-e a helyét, vagy csak egy jól összetett marketingfogás, azt nem tudni, viszont az tény, hogy a zellernek számos kiemelkedő összetevője van. A legfontosabbak:

  • Ásványi anyagok, nyomelemek: nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, jód
  • Vitaminok: A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, K-, E-vitamin
  • Fitonutriensek: flavonoidok, flavonok, karotinoidok és kumarinok
  • Illóolajak: limonén, szelinén, alkil-ftalidok

Érdemes tehát egészségügyi céllal is fontolóra vennünk használatát, és nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is. A zellerolaj ugyanis külsőleg, a hasra kenve segíthet puffadás esetén, elősegítheti a máj és az epehólyag működését, illetve a máj méregtelenítését is. Emésztőrendszeri hatásait a has, a máj és az epe területére kenve tudjuk kihasználni- ügyelve arra, hogy fényérzékenyítő hatással rendelkezik, tehát közvetlenül napozás előtt ne alkalmazzuk! Az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásai miatt az álmatlanság és az idegesség ellenszere is lehet – ehhez illóolaját magunk mellett párologtatva vagy tenyerünkből belélegezve juthatunk hozzá.

Fotó: egy.shop.hu 

Kozmetikai értéke ugyancsak felbecsülhetetlen. A zellerkivonat ránctalanító hatású, növeli a bőr sűrűségét, ezért is fontos összetevője Borbás Marcsi Kertem kozmetikai termékcsaládjában a Kertem éjszakai arckrémnek. A helyes bőrápolási rutin egyik legfontosabb fázisa a bőr éjszakai táplálása. Akkor tud igazán regenerálódni arcbőrünk, ha alapos tisztítás után megfelelő szérummal, majd éjszakai tápláló krémmel készítjük elő a pihenésre. 

A Kertem arclemosó hab uborkakivonata tisztítja és hidratálja az arcbőrt, a Kertem bőrmegújító szérum vadrózsaolaja fiatalító, feltöltő és regeneráló hatású, a Kertem éjszakai arckrém zellerkivonata pedig ránctalanító, bőrsűrűség növelő hatású: ez csupán néhány összetevő és egyetlen példa egy esti arcápolási rutinra. 

Borbás Marcsi Kertem kozmetikumait az egy.shop.hu webáruházban tudjátok megvásárolni.

Ajánljuk még:

Magyarország madarai: a rövidkarmú fakusz

Fák törzsén vagy a vastag ágakon leshetjük meg leggyakrabban, ahol rovarokból, hernyókból és pókokból álló étlapját igyekszik összeállítani. Szorosan kötődik az idős tölgyfákhoz, mert legszívesebben ezekben fészkel, így leginkább olyan helyeken verhet sátrat, ahol akad még egy-egy matuzsálem. 1901 óta védett madarunk: természetvédelmi értéke 25 000 forint.