Kert

Tavaszi virágok: íme a 9 legszebb növény, ha gondolkodsz, mit ültess

Tavaszi virágokat ültetnél, de nem tudod, mit? Esetleg muskátlit az ablakba, rózsát a ház elé, levendulát, mert trendi és finom az illata? Ezeket is lehet, de mutatunk még néhányat!

Sásliliom

Régen szinte minden kertben ott volt, ha nincs nálad, mielőbb ültess! A lusta kertészeknek egyik kedvenc tavaszi virága a sásliliom, hosszú időn át díszít, csekély munkát igényel. Kora tavasszal kezd hajtani sásszerű levélzete, május-júniusban folyamatosan virágzik, ősszel szépre színeződik a lombja. A megszáradt virágszárakat érdemes eltávolítani, ahogyan a tél előtt az elfonnyadt leveleket is. Kevés gondozás mellett gyorsan elszaporodik, ezért sokan szeretik. A távol-keleti konyhák kedvenc csemegéje, sütve-párolva fogyasztják bimbóját, szirmait, tehát te is megkóstolhatod.

Bársonyvirág, avagy büdöske

Leánykori nevén, büdöskének többen ismerik, és azt mondják, közönséges. De ha szeretnél egy hosszan virágzó, szárazságtűrő, az esőben ragyogó virágot, ami nem pusztul el, ha két hétre elutazol, akkor a bársonyvirág remek választás! Vetheted magról, de a kertészetben választhatsz palántát is: apró- vagy nagyvirágút, citromságát vagy narancsot, esetleg bordót, kedved szerint. Ha kezdő kertész vagy, a bársonyvirággal biztos a siker! Balkonra is melegen ajánlom. A legfőbb teendőd vele: az elhervadt virágokat lecsípni, hogy minél tovább virágozzék!

tavaszi-virag

 

Körömvirág

Hálás gyógynövény és dísznövény egyben. Vetheted magról, vagy vásárolhatsz kis bokros palántát is, de mindenképpen napos helyre ültesd! A kinyílt virágokat meg is száríthatod gyógyteának. Időnként vágd vissza a szárait, így a nyár eleji fő virágzás után ősszel is újra fog hajtani, akár a fagyokig virít. Kezdő kertészeknek is ajánlott, a törpe növekedésű körömvirág napos balkon is megél. Társíthatod mézvirággal, búzavirággal.

tavaszi-virag

 

Bugás lángvirág

A lángvirág a régi „nagymama-kertek” szeretett virága volt, és ma újból reneszánszát éli. Évelőkertek szép színfoltját adják a bugákban nyíló, illatos virágok. Tűző napon szenved, félárnyékba való. Vihetsz belőle a vázába is, mert az elnyílt virágokat mindenképpen le kell vágnod, hogy újabb virágzásra serkentsd. Valamikor a falusi gyerekek a virágokat cumiként vették a szájukba, és kiszívták belőle az édes nektárt.

tavaszi-virag

 

Kínai és japán szellőrózsa

Mindkettő az őszi kertet fogja kecses virágaival feldobni! Feltörő szárú, bokrosodó, a rózsaszín árnyalataiban pompázó virág. Kedvesen hajladozik a szélben bókoló virágaival egészen a fagyokig. Létezik belőle egészen alacsony, sziklakertbe való, és olyan szellőrózsa is, amely akár másfél méteresre is megnő. Tápanyagban gazdag talajt szeret, jól megél laza koronájú fák árnyékában is.

Tavaszi virág a javából: kerti harangláb

Kecses, bokrosodó virág, amelynek sarkantyús virágcsoportjai romantikus hangulattal töltik meg a kertet. Szellős helyen, laza lombú fák alatt érzi jól magát. A május-júniusi virágzás után visszahúzódik, tehát igen rövid ideig élvezhetjük szépségét. A növény minden része mérgező, ezt is vedd figyelembe a harangláb ültetésekor!

 Kánna

Megirigyelted a közparkok óriáslevelű virágcsodáit? A te kertedben is jól fog mutatni! Térigénye nagy, melegkedvelő, a hideget viszont nem tűri. Ősszel a fagyok előtt fel kell szedni rizómáit, száraz homokban tárolni, és tavasszal újra elültetni. Ez azt jelenti, hogy ha kánna mellett tetted le a voksod, akkor némileg több munkára számíthatsz. Lustáknak és feledékenyeknek nem való!

Óriás díszhagyma

Ha kedveled a különleges növényeket, vagy a nagyon modern formák illenek hozzád, válassz díszhagymát! Napos helyre való, igazi szoliter növény, amely magában is látványos hatalmas gömbformájával. Egyes díszhagymák akár a másfél méter is elérik! Nyár elején virágoznak, azután visszahúzódnak a hagymába. A megszáradt virágszár levágva a szobában még sokáig szépen mutat.

Díszcsalán

A díszcsalán olyan növény, amely a leveleivel díszít, de olyan pompásan és változatosan, hogy egy csomó virágot lepipál. Vannak balkonládába valók és kertbe ültethetők, képezhetsz belőlük ágyásszegélyt vagy csoportot. A rajzolatos levelek leginkább zöld, vajszínű, bordó, rózsaszín árnyalatokban jelennek meg, így remek szín-játékot lehet velük játszani, ha megtalálod a mellé illő egynyári vagy évelő igazi virágot. Napsütötte helyet kedvel, ott mutatja meg legszebben, mit tudnak a színei.

Ajánljuk még:

Eléggé figyelsz kerted jelzéseire? A fák állapotukról is mesélnek, csak észre kell vennünk!

A gyümölcsész kertjében nem klónok sorakoznak katonás rendben, hanem a kertnek otthon adó táj különféle fajtáit találjuk látszólagos összevisszaságban ültetve. A kert-ember saját gyermekeiként szereti, óvja és gondozza a rá bízott fákat, melyeket ismer, szeretget, sőt igen gyakran beszél is hozzájuk. Ismeri őket, és ahogy a szülő a gyermekre nézve azonnal látja, ha az kibillen egyensúlyából és valami betegség, szomorúság, vagy éppenhogy öröm közelít, úgy a kert-ember is figyeli és látja fáinak állapotát. A fák állapotára az általuk mutatott jelzések alapján tud következtetni, hogy aztán tettekkel segítse a rá bízott növényeket.

 

Már követem az oldalt

X