Kert

6 csodaszép, virágos dekoráció a kert ajándékaiból

Ha a kert nem tobzódik virágokban – mert leperzselte a forróság vagy leverte a vihar –, akkor is készíthetünk pazar díszeket a lakásba vagy az étkezőasztalra. Mutatok néhány ötletet hozzá!

1. Tündérrózsa odahaza

A leesett, letört vagy csak a melegben lekókadt rózsafejeket vágjuk le, gyűjtsük össze. Egy dekoratív, lapos tálba töltsünk kétujjnyi vizet, és rakogassuk bele a virágfejeket. A dédi míves üvegtálja éppolyan jó hozzá, mint egy modern mélytányér. Néhány rózsalevéllel természetesen üde hangulatot varázsolhatunk vele, ha pedig van kéznél pár üveggolyó, egészen játékos kompozíció születhet belőle, olyasmi, mint a nyitóképen.

 2. Mini csokor palackba

Ha csak néhány szál apróvirágú rózsát találunk, rövid szárral, kedves kis csokrot készíthetünk egy egyenes falú, vékony vázába – de helyette akár egy kiürült szörpös palack is megteszi. Ehhez a virágszárakat helyezzük párhuzamosan egymás mellé úgy, hogy a virágfejek szép emeletesen, egymás alá-fölé rendeződjenek.

3. Illatos asztaldísz pár perc alatt

Néhány színes levelet, mint egy gallért, fogjunk hozzá, és többszörösen csavarjuk körbe a szárakat vékony spárgával vagy rafiával. Ez az egyszerű, vonalas-grafikus csokor jól mutat a fiatalos környezetben – és kevés helyet foglal el. Így kis lakásban, íróasztalon vagy a legparányibb étkezőasztalon is helyet kaphat, emelve az étkezés hangulatát:

 

4. Egy kaspó második élete 

Van egy nagy marék virágod és nem boldogulsz a csokorkötéssel? Erre is van jó megoldás! A kiüresedett kaspó remek vázává válik, ha szigetelőszalagból vagy maszkolószalagból rácsot ragasztunk a tetejére. Ez a háló segít abban, hogy a beleállított virágok szépen elfoglalják helyüket, és nagyjából ott maradjanak, ahová szántuk őket.

 

Levegős, laza, látványos csokor készülhet, és csak arra kell ügyelni, hogy az egyes szárakat éppen a megfelelő hosszúságúra vágjuk le. Érdemes ferdén vágni, hogy minél nagyobb felületen tudja felszívni a virág az éltető vizet, amit naponta cseréljünk le frissre. Az állott víz ne a lefolyóba, inkább a komposztra vagy a cserepes növényekre kerüljön! Az eredmény pedig ilyen gyönyörű lesz:

 

 5. Ha nincs virág, levélből is lehet csokor

Aki kicsit bevállalósabb és körülnéz a kertben, mindig talál valami olyat, amiből lehet mutatós, olykor meghökkentően szép, de mindenképpen természetes dekorációt készíteni. Amikor nem vagyunk éppen virágok bőségében – mert az időjárás szeszélye éppen leperzselte vagy leverte őket, akkor beérhetjük egy-egy szállal is. Keressünk hozzá leveleket, színes ágakat, éretlen vagy már megszáradt terméseket, és szárnyaló fantáziával rendezzük őket összhangba!

 

6. A rózsa és a rebarbara leveleinek násztánca

A néhány szál rózsa a hétvégi családi ünnepen került a középpontba. A rebarbara levelei lettek a társai – miután a szárak hideg gyümölcslevessé lényegülve várták a hűtőben a beteljesedést. 

Egy-egy darab tűzőhab-kockát vízbe áztatva rebarbaralevelekbe csomagoltam, vékony zsineggel megkötöttem, hogy szép formája maradjon – és a mellé tett spárga-masni díszítette is egyben.

 

 

Aki nyitott szemmel jár a kertben, a réten, sok-sok olyan apró kis finom részletet vehet észre, amelyekre otthon is gyönyörűéggel fogunk tekinteni. Amikor pedig éppen az időjárás ront végig a kerten, ne hagyjuk, hogy a kedvünket szegje. Az ürömből legyen öröm, mentsük meg, ami megmenthető, ami szemnek-szívnek boldogságot szerez még jó ideig.

 

Már követem az oldalt

X