6 csodaszép, virágos dekoráció a kert ajándékaiból

Kert

6 csodaszép, virágos dekoráció a kert ajándékaiból

Ha a kert nem tobzódik virágokban – mert leperzselte a forróság vagy leverte a vihar –, akkor is készíthetünk pazar díszeket a lakásba vagy az étkezőasztalra. Mutatok néhány ötletet hozzá!

1. Tündérrózsa odahaza

A leesett, letört vagy csak a melegben lekókadt rózsafejeket vágjuk le, gyűjtsük össze. Egy dekoratív, lapos tálba töltsünk kétujjnyi vizet, és rakogassuk bele a virágfejeket. A dédi míves üvegtálja éppolyan jó hozzá, mint egy modern mélytányér. Néhány rózsalevéllel természetesen üde hangulatot varázsolhatunk vele, ha pedig van kéznél pár üveggolyó, egészen játékos kompozíció születhet belőle, olyasmi, mint a nyitóképen.

 2. Mini csokor palackba

Ha csak néhány szál apróvirágú rózsát találunk, rövid szárral, kedves kis csokrot készíthetünk egy egyenes falú, vékony vázába – de helyette akár egy kiürült szörpös palack is megteszi. Ehhez a virágszárakat helyezzük párhuzamosan egymás mellé úgy, hogy a virágfejek szép emeletesen, egymás alá-fölé rendeződjenek.

3. Illatos asztaldísz pár perc alatt

Néhány színes levelet, mint egy gallért, fogjunk hozzá, és többszörösen csavarjuk körbe a szárakat vékony spárgával vagy rafiával. Ez az egyszerű, vonalas-grafikus csokor jól mutat a fiatalos környezetben – és kevés helyet foglal el. Így kis lakásban, íróasztalon vagy a legparányibb étkezőasztalon is helyet kaphat, emelve az étkezés hangulatát:

 

4. Egy kaspó második élete 

Van egy nagy marék virágod és nem boldogulsz a csokorkötéssel? Erre is van jó megoldás! A kiüresedett kaspó remek vázává válik, ha szigetelőszalagból vagy maszkolószalagból rácsot ragasztunk a tetejére. Ez a háló segít abban, hogy a beleállított virágok szépen elfoglalják helyüket, és nagyjából ott maradjanak, ahová szántuk őket.

 

Levegős, laza, látványos csokor készülhet, és csak arra kell ügyelni, hogy az egyes szárakat éppen a megfelelő hosszúságúra vágjuk le. Érdemes ferdén vágni, hogy minél nagyobb felületen tudja felszívni a virág az éltető vizet, amit naponta cseréljünk le frissre. Az állott víz ne a lefolyóba, inkább a komposztra vagy a cserepes növényekre kerüljön! Az eredmény pedig ilyen gyönyörű lesz:

 

 5. Ha nincs virág, levélből is lehet csokor

Aki kicsit bevállalósabb és körülnéz a kertben, mindig talál valami olyat, amiből lehet mutatós, olykor meghökkentően szép, de mindenképpen természetes dekorációt készíteni. Amikor nem vagyunk éppen virágok bőségében – mert az időjárás szeszélye éppen leperzselte vagy leverte őket, akkor beérhetjük egy-egy szállal is. Keressünk hozzá leveleket, színes ágakat, éretlen vagy már megszáradt terméseket, és szárnyaló fantáziával rendezzük őket összhangba!

 

6. A rózsa és a rebarbara leveleinek násztánca

A néhány szál rózsa a hétvégi családi ünnepen került a középpontba. A rebarbara levelei lettek a társai – miután a szárak hideg gyümölcslevessé lényegülve várták a hűtőben a beteljesedést. 

Egy-egy darab tűzőhab-kockát vízbe áztatva rebarbaralevelekbe csomagoltam, vékony zsineggel megkötöttem, hogy szép formája maradjon – és a mellé tett spárga-masni díszítette is egyben.

 

 

Aki nyitott szemmel jár a kertben, a réten, sok-sok olyan apró kis finom részletet vehet észre, amelyekre otthon is gyönyörűéggel fogunk tekinteni. Amikor pedig éppen az időjárás ront végig a kerten, ne hagyjuk, hogy a kedvünket szegje. Az ürömből legyen öröm, mentsük meg, ami megmenthető, ami szemnek-szívnek boldogságot szerez még jó ideig.

Ajánljuk még:

Gyomirtás természetesen – van vegyszermentes megoldás, csak tenni kell érte
Szárazság és nagy meleg ide vagy oda, a kertünkben tüsténkedő gazok valahogy mindig túlélik. Nőnek, terjednek, ezzel nem kevés munkát és fejtörést okozva nekünk. És annak ellenére, hogy sok gaznak tartott növényt inkább gyógynövénynek neveznék, és még annak ellenére is, hogy nem pártolom a szigorú értelemben vett gyomirtást, be kell látnunk: igenis vannak olyan esetek, amikor meg kell válnunk az egyik növénytől, hogy jobb legyen a másiknak. Ezekhez a kikerülhetetlen esetekhez hoztam pár ötletet.