Borok, hungarikumok, gyógyfürdők és a történelem földje: Mátra és Bükk vidéke

Barangoló

ITTHON

Borok, hungarikumok, gyógyfürdők és a történelem földje: Mátra és Bükk vidéke

Mátra és Bükk vidékén vannak hazánk legkülönlegesebb értékei: a legmagasabb hegycsúcs, a legkülönlegesebb sóképződmény, a leghíresebb vár, az egyik legismertebb vörösbor, a legszínesebb hímzések.

Ez az a vidéke hazánknak, ahol bármerre is indulunk, valami érdekesbe, gyönyörűbe vagy nagyon finomba botlunk. A domborzat, a növényvilág, a kultúra olyan változatos, annyi látni- és kipróbálnivalóval kecsegtet, oly sok legendát rejt, hogy lehetetlen betelni vele. Ide időről-időre vissza kell térni, hogy felfedezhessük titkait, és mélyen megérinthessen páratlan gazdagsága.

Kuriózumok

Eger az egyik legnépszerűbb célpontja a kirándulóknak: nem véletlenül, hiszen itt egyszerre találhatunk történelmi emlékeket, kiránduló- és sétahelyeket, van lehetőség gyógyfürdőzésre, borkóstolásra, vagyis minden adott a kellemes és élményekben gazdag, hosszabb idő eltöltéséhez.

Itt van Magyarország egyik legnagyobb bazilikája, a történelemkönyvekből és az Egri csillagokból ismert vár, és hazánk három minaretjéből az egyik. Ez a minaret a török építészet legészakibb emléke, amit a török hódoltság után még négyszáz ökörrel sem sikerült ledönteni! Ma felújítva, a tetején félholdból előtörő kereszttel várja a látogatókat, akik 98 lépcsőn juthatnak el a csúcsára, ahol pompás kilátás lesz a jutalmuk Eger városára.

bukk-matra-turisztikai-terseg-csodas-magyarorszag

Eger

Kevesen tudják, de Egerben található Kelet-Közép-Európa egyetlen Beatles-gyűjteménye is! Az Egri Road Beatles Múzeum egy interaktív, vidám zenei kalandozás a világ egyik legnépszerűbb együttesének világában. Beatles-rajongóknak kihagyhatatlan program!

Eger élen jár a vizes attrakciókban, ami nem véletlen, hiszen forrásokban gazdag. Itt létesült Európa első olyan ötven méteres medencéje, amelyet termálvíz táplál. A gyógypark szélén, idilli környezetben található, és a felújítása után is kavics borítja a versenymedence alját, amely a föld alól feltörő vizet szűri meg.

Eger környéke, a Bükkalja olyan különleges természeti képződménnyel hívja fel magára a figyelmet, amelyből a világon összesen csak három létezik: ezek közül az egyik az egerszalóki Sódomb. Itt a négyszáz méter mélyről bugyogó termálvíz a domboldalon csodálatos sólerakódásokat alakított ki hosszú évek alatt: a látvány mellett élvezhetjük gyógyhatását is, hiszen a varázslatos környezet szolgáltatások garmadáját kínálja a gyógyulni és pihenni vágyók számára.

bukk-matra-turisztikai-terseg-csodas-magyarorszag

A Sódomb

A Bükk egyik legszebb látnivalója pedig a Szinva-patak vízesése Miskolc közelében. A Lillafüredi Palotaszálló építésekor mesterségesen kialakított zuhatagban több helyről is gyönyörködhetünk, az erdei sétányon át besétálhatunk a húsz méter magas vízfüggöny mögé is. A természet ma már körbeölelte a vízesést, mellette a neoreneszánsz Palotaszálló függőkertjeivel, gyönyörű növényvilágával a Bükk ékessége.

A vízesés közelében található az Anna-barlang bejárata, amely nemcsak különleges mésztufa-képződményeivel tartozik a világon a legszebbek közé, de védett denevérek otthona is egyben. A közelben nyílik a Szent István Cseppkőbarlang, az időszakos forrásbarlangban látványos mészkőformákon és cseppkőképződményeken keresztül ismerhetjük meg a felszínről a mélybe jutó karsztvíz évezredes munkáját.

Hungarikumok és örökségek

Az egri Agria Park bevásárlóközpontot az egykori Egri Dohánygyár épületegyüttesében alakították ki, szem előtt tartva azt, hogy megőrizzék a múlt szépségeit a modern funkciók ötvözésével. Az egyedülálló épület- és kertkomplexum különleges dísze a Zsolnay-kút: ilyen eozinmázas díszkútból hazánkban összesen három található, a másik kettő Pécsen és Kaposváron. Az egri a dohánylevelekből előtörő dohánygyári víztornyot mintázza, az ősfás park szépsége.

Az UNESCO Szellemi Világörökségei közé tartozó hungarikumot, a matyó hímzéskultúrát szülőhazájában, Mezőkövesden ismerhetjük meg. A Matyó Múzeumban nemcsak a gazdag színvilágú kézimunkák világába leshetünk be, de megismerhetjük a matyók életét is a múzeumban felépített hagyományos parasztházon keresztül. Ha valaki még teljesebben szeretné megérteni, hogyan tették világhírűvé hétköznapi asszonyok a vidék hímzéskultúráját, akkor érdemes felkeresnie a Hadas városrészben a Kis Jankó Bori Emlékházat. A leghíresebb matyó íróasszony és mintatervező egykori lakóháza emléket állít a Népművészet Mesterének, de egyben a többi aranykezű hímzőasszonynak is.

Szintén a hungarikumok közé tartozik a Bükkalja kistájcsoporton kialakult kaptárkövek és a kőkultúra. Szomolya mellett és Cserépváralja környékén ez a terület magába foglalja a táj, a geológia és az itt élő ember kapcsolatát: a bükkaljai barlanglakásokat, a népi kőfaragómesterséget és szakrális alkotásokat, kőbújókat, borospincéket. A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület vezetett túráin, a kőkulTúra programban ismerkedhetnek meg az érdeklődők e tájjal, a rejtélyes kaptárkövekkel, kőhodályokkal, a csak itt található természeti szépségekkel.

A Mátra kirándulóhelyeinek közelében, a Parádsasvári kastély szomszédságában pedig mindennap várja a vásárlókat a Palóc Piac is. A patakparti, festői piacon magyar termelők, gazdák termékeiből, a környék finomságaiból válogathatunk: bükkfán füstölt hústermékek, gyógynövényes szörpök, gyógynövény-szárítmányok, parádi gyógyvizek, kecskesajtok és még számos kiváló termék várja a vásárlókat.

Vízben és levegőben

A Bükkalja különösen gazdag termálvizekben, ez a gyógyulni és pihenni vágyók mekkája. Egerben a sportuszodán kívül a Termál- és Strandfürdő 5 hektáros területen várja a felüdülésre vágyókat. Egész évben élvezhetjük a radonos gyógyvíz áldásos hatását, feltöltődhetünk az élményszigeten. Az autentikus török hangulatú Török fürdő a több évszázados török fürdőkultúra luxusát idézi, modern köntösben, szinte fényűzően: a radontartalmú gyógyvíz a hézagosan lerakott kőpadlózat alatti forrásokból tör fel.

A Gyógyvizek völgye a Laskó-patak völgyében, Egertől egy karnyújtásnyira található: Egerszalók hírét a föld mélyéből feltörő 68 fokos termálvíz alapozta meg. A gyógyvíz alkotta teraszos mészkőképződmény közelébe több hotel is épült, amelyek extra vizes élményekkel kecsegtetnek. Ilyen programokra Mezőkövesden is van lehetőség, illetve a Miskolctapolca Barlangfürdőben, ahol Európában egyedülálló módon, a természet fedett uszodájában, a mélyből feltörő gyógyvízben élvezhetjük a páratlan barlang-élményt és a víz jótékony hatását.

miskolctapolca_barlangfurd

A Miskolctapolca Barlangfürdő

De az, aki inkább a levegőbe emelkedne, a Lillafüredi Libegőparkban több mint egy kilométeres drótkötélpályáról tekinthet le a Bükk csodáira. A lillafüredi üdülőövezetből a Jávorhegyre alig valamivel több mint negyed óra alatt juthatunk el, nyáron akár egy éjszakai libegőzés alkalmával is. A Mátra lábánál pedig olyan kalandpark nyújt lehetőséget aktív programlehetősége, ahol szintén van libegő: a Sástóra tartó, ötszáz méteres út során megcsodálhatjuk a tavat, Gyöngyös városát és Mátra panorámáját a drótkötélen hintázó székek kényelméből.

S ha már felhők között: e térségben van hazánk legmagasabb pontja, a Kékes. Jelentős klimatikus gyógyhely, ahol csodás kirándulásokat lehet tenni, a hegyen álló tévétorony pedig kilátóként is funkcionál.

bukk-matra-turisztikai-terseg-csodas-magyarorszag

 

Különleges mesterségek

A vidék megismerése nem lenne teljes, ha nem lesnénk bele az itt élők mindennapi munkájába. A Mátrában az üveggyártás sok évszázados múltra tekint vissza, és a Parádsasvári Üvegmanufaktúrában betekintést nyerhetünk az üvegművesség világába is. Megnézhetjük, hogyan fújják az üveget a mesterek, hogyan készülnek a tömör üveg dísztárgyak.

Parádon, Ybl Miklós parádésan szép eklektikus épületében a Cifra istálló ad helyet a Kocsimúzeumnak. A kívül vöröstéglás, fagerendás épületben az egykor világhírű magyar kocsikészítés történetét ismerhetjük meg minden részletében. Láthatunk hintókat, konflist, parasztszekeret, fiakert és különleges díszhintókat is. A vörös márvánnyal borított istállók a legnevesebb magyar lófajták bemutatásának méltó helyszínei.

Mezőkövesden az ország egyik legjelentősebb agrár-műszaki gyűjteménye várja a látogatókat, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum, ami az alapító nevét viseli. A hatalmas kollekcióban erőgépek, díszes kovácsmukák, talajmegművelő eszközök, traktorok és lokomobilok kaptak helyet, így a motorszerető közönség számára is igazi unikum a tárlat meglátogatása. Kisfiús családoknak tökéletes program.

S ne felejtkezzünk meg a borokról!

A környék átöleli a Felső-Magyarországi borrégió három jelentős területét, a Bükki, a Mátrai és az Egri borvidéket, tehát itt a borok igen széles skálájával találkozhatunk. A Bükki borvidéken nagyrészt könnyed, gyümölcsös fehérborokat kóstolhatunk, de kellemes kékfrankosokat is. Bogácson három pincesor őrzi a környék évszázados arculatát, sajátos hangulatú környezetben várják a gazdák a borra vágyókat. Miskolcon a Nagyavasi pincesoron több mint ezer pince, Bükkzsércen pedig riolittufába vájt borospincék rejtik nemes titkaikat.

A Mátrát inkább erdőiről ismerjük, kevésbé a borairól, pedig e nagy kiterjedésű borvidéket egykor komoly kadarkaültetvények uralták. Ma a délre néző hegyoldalakon illatos és elegáns fehérborok születnek: olaszrizling, chardonnay, Irsai Olivér. A Gyöngyös közeli Farkasmályon, a Mérges-patak partján pedig egy építészeti különlegesség, a Szurdokpüspöki pincesor a szőlőművelés történetének szép emlékeiről mesél, de jó borokat rejtenek Abasáron a Kővágói pincesor pincéi is, amelyeket egy körsétával bejárhatunk.

Kétségkívül az Egri borvidék a leghíresebb külföldön, hiszen a történelmi borvidék múltja több mint ezer évre tekint vissza, és alapvetően határozza meg a táj arculatát, a környék életét. A kedvező mikroklíma, a kiváló talaj, a városban található riolittufába vagy homokkőbe vájt pincék és a szakértelem adja a kiváló minőségű egri bor védjegyeit. Zászlós bora az egri bikavér, ez a hungarikum több vörösborszőlő nedűjének házasítása, meghatározott szabályok szerint. Sokan nem tudják, de fehér változata is létezik, az egri csillag, amelyet legalább négyféle borból, szintén szigorú szabályok alapján lehet elkészíteni. Annak, aki erre jár, feltétlenül meg kell kóstolnia mindkét specialitást, de ezen kívül még számos, említésre méltó tételt kínálnak a pincészetek.

bukk-matra-turisztikai-terseg-csodas-magyarorszag

Az egri borvidék

A környéken több településen is találhatunk további, remek borokat rejtő szép pincéket, Egerben a Szépasszony-völgy a legnagyobb kiterjedésű, egybefüggő pincesor, ez több, mint pusztán kétszáz pince, egy egész pinceváros, amely a belvárosból könnyű sétával elérhető. Kellemes, ápolt, zöld környezet, vásártér, szalonnasütők kínálnak helyszínt a kulturált borkóstoláshoz, szórakozáshoz.

A gasztronómiai kalandok kedvelőire pedig Szilvásváradon pisztrángételek, Noszvajon szilvás finomságok, Miskolcon kocsonyafesztivál vár. Mezőkövesd környékén és a Mátra lankáin a palócok és a matyók jellegzetes fogásait találhatjuk az étlapon: ilyen a sztrapacska, a mátrai borzaska, a laktató levesek és változatosan elkészített kelt tészták. Egerben a hagyományos magyar konyha fogásait kínálják számos kiváló étteremben, és szinte minden cukrászda kínálatában fellelhetjük a Huncut Szilva Herceg nevű országtortát, amely a szilva mellett egri bort is tartalmaz!

A cikk megjelenését a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Ajánljuk még: