Gasztro

Torockói „Somodi” kalács

Torockói „Somodi” kalács: Borbás Marcsi receptje!

Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Hozzávalók:

  • 1, 25 kg liszt
  • 1 ek. só
  • 1 ek cukor
  • 1 dl kovász
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 10 dkg szűrt vaj (kisütött vaj)
  • kb. 6 dl tej

A szóráshoz:

  • 3 csésze cukor
  • fél csomag őrölt fahéj

A locsoláshoz:

  • 10 dkg szűrt vaj
  • mazsola ízlés szerinti mennyiségben

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az élesztőt kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a sóval, a cukorral, az élesztővel, a tojással és a kovásszal. Közepesen kemény tésztát dagasztunk, és ha már kezd simulni, meglocsoljuk a langyos kisütött vajjal. Addig gyúrjuk, amíg a tészta felveszi a zsiradékot, és szépen elválik az edény falától. Ezután hideg helyen kelesztjük. Ha több kalácsot készítünk, akkor kelés után leszakítjuk, majd újra hideg helyen kelesztjük. Fontos, hogy lassan keljen.

Egy abrosszal leterített és meglisztezett asztalon kinyújtjuk a tésztát a kézfejünk segítségével. Hasonlóan kell csinálnunk, mintha rétest nyújtanánk. Ha egyenletesen vékonyra nyújtottuk, meglocsoljuk a felületét vajjal, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Mazsolával is gazdagíthatjuk. Utána kezdjük a hajtogatást: először a két hosszú oldalon hajtjuk fel a tésztát az asztal közepéig, újra meglocsoljuk és megszórjuk, majd újra hajtjuk a két másik oldaláról. Ekkor téglalap alakú tésztát kapunk. Ezt a felületet is ugyanúgy locsoljuk és szórjuk a töltelékkel. Végül feltekerjük, és egy alaposan kizsírozott kerámia sütőformába tesszük patkó alakúra hajtva. Itt is kel még a tészta, amíg eléri a sütőedény tetejét. Kb. 30 percet kell erre várnunk. Ezután megszurkáljuk a kalács tetejét, és jól megkenjük felvert tojással. Hagyományos sütőben kb. 200 fokon sütjük 50-60 percet.

Ha a kalács megsült, óvatosan kiborítjuk a sütőedényből, különben bele fog ragadni a sok karamell miatt.

Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról a húsvét csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!

A gyönyörű napraforgó kalács receptjét itt találjátok, további húsvétra készülő cikkeinket pedig itt.

Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.