Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Hozzávalók:
- 1, 25 kg liszt
- 1 ek. só
- 1 ek cukor
- 1 dl kovász
- 1 dkg élesztő
- 1 tojás
- 10 dkg szűrt vaj (kisütött vaj)
- kb. 6 dl tej
A szóráshoz:
- 3 csésze cukor
- fél csomag őrölt fahéj
A locsoláshoz:
- 10 dkg szűrt vaj
- mazsola ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítés:
Az élesztőt kevés tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk a sóval, a cukorral, az élesztővel, a tojással és a kovásszal. Közepesen kemény tésztát dagasztunk, és ha már kezd simulni, meglocsoljuk a langyos kisütött vajjal. Addig gyúrjuk, amíg a tészta felveszi a zsiradékot, és szépen elválik az edény falától. Ezután hideg helyen kelesztjük. Ha több kalácsot készítünk, akkor kelés után leszakítjuk, majd újra hideg helyen kelesztjük. Fontos, hogy lassan keljen.
### ZONE-2 ###
Egy abrosszal leterített és meglisztezett asztalon kinyújtjuk a tésztát a kézfejünk segítségével. Hasonlóan kell csinálnunk, mintha rétest nyújtanánk. Ha egyenletesen vékonyra nyújtottuk, meglocsoljuk a felületét vajjal, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Mazsolával is gazdagíthatjuk. Utána kezdjük a hajtogatást: először a két hosszú oldalon hajtjuk fel a tésztát az asztal közepéig, újra meglocsoljuk és megszórjuk, majd újra hajtjuk a két másik oldaláról. Ekkor téglalap alakú tésztát kapunk. Ezt a felületet is ugyanúgy locsoljuk és szórjuk a töltelékkel. Végül feltekerjük, és egy alaposan kizsírozott kerámia sütőformába tesszük patkó alakúra hajtva. Itt is kel még a tészta, amíg eléri a sütőedény tetejét. Kb. 30 percet kell erre várnunk. Ezután megszurkáljuk a kalács tetejét, és jól megkenjük felvert tojással. Hagyományos sütőben kb. 200 fokon sütjük 50-60 percet.
Ha a kalács megsült, óvatosan kiborítjuk a sütőedényből, különben bele fog ragadni a sok karamell miatt.
Húsvét rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról a húsvét csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása!
A gyönyörű napraforgó kalács receptjét itt találjátok, további húsvétra készülő cikkeinket pedig itt.
Még több kalácsreceptet itt találtok – klasszikustól az egészen különlegesig!
### ZONE-3 ###