GolfÁramlat

A divat jövőjének újratervezése zajlik, de ahhoz mi is kellünk, hogy fenntarthatóbb legyen

Évente több millió tonna ruhát gyártanak le, amit gyorsan „el is hordanak”, majd kidobnak a szemetesbe. A globális elemzések szerint minden másodpercben egy teherautónyi ruhadarabot égetnek vagy temetnek el a szeméttelepeken, így nem túlzás azt állítani, hogy a divatipar az egyik legpazarlóbb termelési- és fogyasztási ágazat.

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a divatipar által okozott és egyre erősödő problémákat, teljesen újra kell terveznünk ruháink készítési és használati módjait, és egy olyan iparág felépítését kell elkezdenünk, amiben már a tervezési folyamat során gondolunk a felelősebb használatra, az újrahasznosításra és a megújuló alapanyagok alkalmazására.

Csak ennek megvalósulásával van esély a divat körkörös gazdaságának megteremtésére – hirdeti az Ellen MacArthur Foundation. A leggyorsabb világkörüli vitorlázó, Ellen MacArthur által létrehozott alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy felgyorsítsa a körforgásos gazdaságra való átállást, és egy teljesen új termelési rendszert hívjon életre.

Fabric and textile industry

Fotó: 123RF 

Ellen MacArthur 71 napot töltött egyedül a tengeren, és megpróbáltatásokkal teli útjáról hazatérve arról számolt be, hogy a nyílt vízen töltött idő alatt jött rá arra, mennyire végesek erőforrásaink, és hogy az a lineáris rendszer, amiben élünk, alapjaiban hibásnak mondható. Elhatározta, hogy szeretne részese lenni egy olyan szerveződési folyamatnak, amely átalakítja a jelenlegi, elhasználásra és elavulásra építő gazdasági modellt egy olyan új gyakorlattá, aminek az anyagok használatban tartása, a hulladék felszámolása és a természetes rendszerek regenerálása a fő célkitűzései.

Az ennek megvalósítására létrehozott alapítvány a kutatás, oktatás és kapcsolatteremtés területein is szerepet vállal a körforgásos gazdaság népszerűsítésében, és több tucatnyi projektet karol fel annak érdekében, hogy ne csak a célokról beszéljünk, hanem valóban cselekedjünk is.

Fotó: 123RF  

Egyik legismertebb körkörös gazdasági divatprojektjük a Jeans Redesign, ami a farmerek újratervezésének innovációját hivatott megteremteni. Tudvalevő, hogy a farmerek elkészítéséhez nagy mennyiségű erőforrásra van szükség, például növényvédő szerekre, vízre és energiára, továbbá a tervezés és gyártás módja megnehezíti az újrahasznosítást is. Ezért a farmergyártás során csak akkor lehet szó körkörös modellekről, ha megvalósításra kerül a több használat, az újrahasznosítás és az újrahasznosított vagy megújuló alapanyagokra épülő gyártási folyamat.

Az első újratervezett farmerek 2021 júniusában kerültek piacra, 2023-ban pedig már több mint 25 országban készítettek újratervezett farmereket. 

2021 és 2023 között a divatipar vezető márkái több mint 1,5 millió farmert alakítottak át tartósabb, átláthatóbb anyagforrású, könnyebben újrahasznosítható, biztonságos anyagok és eljárások felhasználásával készült ruhadarabokká.
Jeans pocket on a jacket with a sleeve a background, spring flowers, green leaves on it

Fotó: 123RF   

De mégis mi teszi fenntarthatóvá vagy körkörössé a divatipart, és mik azok a szempontok, amelyek szerint fejleszteni kell a gyártási folyamatokat?

Az első és legfontosabb alapkritérium a divatipar minden szereplője egészségének, biztonságának és jogainak tiszteletben tartása, valamint a munkakörülmények globális javítása. A tartósság alapkövetelménye, hogy a farmereknek legalább 30 mosást ki kell bírniuk, és a ruhadaraboknak olyan címkékkel kell rendelkezniük, amelyek részletes kezelési- és ápolási tervet írnak le. A farmernadrágokat regeneratív, bio- vagy átmeneti gazdálkodási módszerekből származó cellulózszálak felhasználásával kell előállítani, és veszélyes vegyszerektől illetve hagyományos galvanizálástól mentesnek kell lenniük. Legalább 98 tömegszázalék cellulózszálból kell készülnie a farmereknek, a fémszegecseket pedig a minimálisra kell csökkenteni.

Assortment of colorful clothing in the modern boutique

Fotó: 123RF

Hasonló elvek mentén, de teljesen más megközelítésben tesz eleget a körkörösségnek a GANNI modellje, ami alapvetően a ruhakölcsönzésre épít. A cég célja, hogy minimálisra csökkentse az új anyagok felhasználását, a ruhák kölcsönzési lehetőségével növelje azok viselési idejét, és a korábbi kollekciók újrahasznosításával csökkentse az ágazat hulladéktermelését. GANNI Repeat bérelhető platformjukon már számos országban lehetővé vált a vásárlást leváltó ruhabérlési trend, ráadásul a cég igazoltan biztonságos, újrahasznosított és megújuló alapanyagokból dolgozik. A GANNI cég 2021 őszén beszerzett összes input 80%-a szerves, tanúsított és újrahasznosított anyagokból állt, így rendkívül közel kerültek a valódi körforgás megteremtéséhez.  

Beautiful woman shopping clothes

Fotó: 123RF 

A felhasználók egy-három hétig bérelhetik a ruhákat. Minden kölcsönzött terméket RePack újrafelhasználható csomagolásban szállítanak ki, és minden visszaküldött terméket gondosan ellenőriznek. Visszaküldés után a ruhadarabokat a Nordic Swan címke szabványainak megfelelően tisztítják, és legalább 72 órán keresztül tárolják, mielőtt újra kiküldenék a következő vásárlónak. A cég jelenleg azon dolgozik, hogy a 2025-ös évben egy még jobban működő körforgásos modellre álljon át, megteremtve ezzel a valóban fenntartható divatot.

Young female tailor cutting fabric in atelier�

Fotó: 123RF 

A divat jövőjének újratervezése már folyamatban van, és egyre több divatcég látja be azt tényt, hogy a fenntartható és egészségesebb termékeket követelő tervezési folyamat elkerülhetetlen része a fejlődésnek, ami a fogyasztói oldalon is egyre inkább érezhetővé válik.

Az alapítvány oldalán számos olyan projektet, fejlesztést és megvalósult kampányt látunk, ami bebizonyította, hogy a körkörös divat-elképzeléseknek igenis helye van a jövő gazdaságában, és közel már az az idő, amikor enélkül már nem is lehet működni.

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

9 fűszer 9 formában, amit még ma érdemes kipróbálnod

Gyakori tévhit, hogy a fűszernövények kizárólag ételeink ízesítésére/fűszerezésére alkalmasak. Pedig ez távolról sem igaz. Legnagyobb részük tökéletesen megállja a helyét egy-egy fogás fő elemeként, különleges gasztronómiai termékként, fizikai és mentális egészséget támogató alapanyagként. Például így.