Vizes zsemle

Gasztro

Vizes zsemle

A legjobb zsemle az, amit te készítesz!

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 2,5 dl víz
  • 1 kk só
  • 1 ek olivaolaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A langyos víz egy részében felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukorral, majd hozzáadjuk a liszthez. A maradék vizet is elkezdjük hozzáadagolni, és kicsivel keményebb tésztát dagasztunk belőle, mint a kenyéré. Két nagy csipet sót adunk hozzá. Ha szépen összeállt, belegyúrunk még egy kanálnyi olívaolajat is, és addig dagasztjuk tovább, ameddig szép, sima és habos nem lesz a felülete. Ezután lisztezett felületen még negyed órán át dolgozunk vele. Amikor az első levegőbuborékok megjelennek a tészta felületén, készen is vagyunk.

Ekkor letakarjuk, és hagyjuk szobahőmérsékleten megkelni. Ezután hatfelé vágjuk a tésztát, majd gombócokat formázunk a darabokból. Hagyjuk kelni a tepsin is a zsemléket. 180 fokra előmelegített, gőzös sütőben süssük, vagy tegyünk egy vízzel teli tálat a sütő aljába. Ha szép halvány pirosra sült, kivehetjük, de még forrón spricceljük le vízzel! Így lesz jó ropogós a külső héja.

Ha előző este dagasztjuk be a tésztát, másodszorra nem kell keleszteni. Ekkor készítsünk gombócokat a tésztából, takarjuk le őket frissen tartó fóliával, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Reggel csak elővesszük, és a pulton hagyjuk, míg felmelegszik a sütőnk, de legalább 15 percig. Ezután a leírt módon megsütjük.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X