Velővel töltött tészta

Gasztro

Velővel töltött tészta

Gyűjtő Ádám receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 500 g lecsepegtetett túró
  • 200 g liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája

A töltelékhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 200 g sertésvelő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • majoránna
  • fűszerpaprika
  • füstölt paprika
  • frissen őrölt bors

A tálaláshoz:

  • szalonnapörc
  • tejfölhab
  • vaj

Elkészítés

A tésztához a lisztet és a túrót összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, és az egészet összegyúrjuk. Nem baj, ha túródarabkák maradnak benne. Folpackba tekerjük és pihentetjük kicsit.

A töltelékhez a hagymát finomra vágjuk, kacsazsíron nagyon lassan dinszteljük, majd hozzáadjuk a velőt, és élénk lángon pirítani kezdjük. Ha elvesztette nyers színét és lepirult, megszórjuk fűszerpaprikával, füstölt paprikával, megborsozzuk, és sok majorannával fűszerezzük. Zúzott fokhagymát is teszünk hozzá, majd a legvégén sózzuk.

A tésztát kb. egy cm vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán (kissé tapadós, vigyázzunk!), majd betöltjük. Bőven sózott vízben három-négy percig főzzük. Kivesszük, majd még forrón szalonnazsíron lepirítjuk. Ha megpirultak a töltött tészták, a főzővízből szedünk rá, felforraljuk, félrehúzzuk, és hozzáadjuk a puha vajat. Addig rázzuk, míg krémes szószt kapunk. Tejföllel és szalonnapörccel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.