Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 125 g cukor
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 85 dkg alma (megtisztítva, kockázva)
- 7,5 dl 100%-os almalé
- 20 dkg cukor (ezt én csökkenteni szoktam, attól függően, hogy mennyire savanykás az alma)
- 2 csomag vaníliás pudingpor (vagy karamellás, azzal is finom)
- 1 csomag vaníliás cukor (ez helyettesíthető vaníliakivonattal)
A díszítéshez:
- 400 ml tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- cukrozatlan kakaópor (advent idején lehet akár fahéj)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kibélelünk vele egy 26 cm-es kapcsos tortaformát. A karima teljes magasságáig nyújtjuk a tésztát, szükség lesz rá. Erre tesszük a kis kockára vágott almát. Az almalevet elkeverjük a cukorral és a pudingporral, mint a sima pudingnál csak nem tejjel készírjük. Ezt a masszát ráöntjük az almára. 180°C- ra előmelegített sütőbe toljuk, a rács a középső sínen legyen. Alsó- felső sütésen 1,5 órát sütjük, ha a tészta része nagyon pirulna, fedjük le alufóliával. Ha megsült, egy éjszakát hagyjuk a formában hülni.
Másnap felverjük a tejszínt, habzsákba töltjük és rózsákat nyomunk a pudingos rész tetejére. Majd megszórjuk kakaóporral.
A mellékelt kép akkor készült, mikor kiszedtem a sütőből. Ilyenkor a pudingos rész, majdnem kifolyik a formából (még sosem történt meg egyébként) reggelre „összeesik”, kialakul egy mélyedés, oda kerül a tejszín.
Az egy.hu első születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.
Ajánljuk még: