Vaníliás almatorta 

Gasztro

Vaníliás almatorta 

Schnell Dorottya receptje, amit születésnapi tortapályázatunkra küldött

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 125 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor 

A töltelékhez:

  • 85 dkg alma (megtisztítva, kockázva) 
  • 7,5 dl 100%-os almalé 
  • 20 dkg cukor (ezt én csökkenteni szoktam, attól függően, hogy mennyire savanykás az alma)
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (vagy karamellás, azzal is finom)
  • 1 csomag vaníliás cukor (ez helyettesíthető vaníliakivonattal)

A díszítéshez:

  • 400 ml tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • cukrozatlan kakaópor (advent idején lehet akár fahéj) 

 

Tovább olvasok

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és kibélelünk vele egy 26 cm-es kapcsos tortaformát. A karima teljes magasságáig nyújtjuk a tésztát, szükség lesz rá. Erre tesszük a kis kockára vágott almát. Az almalevet elkeverjük a cukorral és a pudingporral, mint a sima pudingnál csak nem tejjel készírjük. Ezt a masszát ráöntjük az almára. 180°C- ra előmelegített sütőbe toljuk, a rács a középső sínen legyen. Alsó- felső sütésen 1,5 órát sütjük, ha a tészta része nagyon pirulna, fedjük le alufóliával. Ha megsült, egy éjszakát hagyjuk a formában hülni.

Másnap felverjük a tejszínt, habzsákba töltjük és rózsákat nyomunk a pudingos rész tetejére. Majd megszórjuk kakaóporral. 

A mellékelt kép akkor készült, mikor kiszedtem a sütőből. Ilyenkor a pudingos rész, majdnem kifolyik a formából (még sosem történt meg egyébként) reggelre „összeesik”, kialakul egy mélyedés, oda kerül a tejszín. 

Az egy.hu első születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.