Gasztro

Kacsamelles szendvics céklával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1-2 db bőrös kacsamell, egyben, csont nélkül
  • 1 db közepes cékla
  • 1 púpos kk friss, reszelt torma
  • méz
  • 1 ek tejföl
  • citrom
  • chili
  • friss kenyér vagy pirítós

Elkészítés

Ennek az ételnek az elkészítéséhez szükséges egy füstölő, amit horgászboltokban lehet beszerezni. A kacsamellet ráfektetjük a füstölő rácsrészére, alágyújtunk és lefedjük. A füstölőben a hús nemcsak kellemesen füstös ízt kap, hanem egyben párolódik és át is sül. Körülbelül 20 perces sütés-füstölés elég a vadkacsamellnek. Néhányszor forgassuk meg a húst a rácson, miközben készítjük.

Közben összeállítjuk a céklasalátát. A céklát meghámozzuk és almareszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a reszelt tormát, ízlés szerint sózzuk, mézzel ízesítjük, egy pici chilit is tehetünk bele, majd a végén keverjük el benne a tejfölt és a friss citromlevet.

 A megsült kacsamellet felszeleteljük, csak közvetlenül a tálalás előtt sózzuk, és akár friss kenyérre, akár pirítósra is tehetünk 2-3 szeletet, végül a hús tetejére halmozunk egy-egy kanállal a céklasalátából.

 A cikk megjelenését az Agrármarketing Centrum támogatta.

Ajánljuk még:

Retek carpaccio

A carpaccio olasz eredetű előétel, amit jó ötven évvel ezelőtt alkotott meg egy velencei séf. Az eredeti változat hajszálvékonyra szelt nyers marhahúsból készült, azóta azonban sokféle ételt neveznek carpaccionak, ami valamilyen vékonyra szelt vagy gyalult alapanyagból és citromból, ecetből, olajból, fűszerekből áll össze. A kora tavaszi zöldségkínálatban előkelő helyet foglal el a retek – legyen az fekete retek, hónapos retek vagy jégcsapretek. Ez utóbbihoz rendszeresen hozzájuthatunk kedvező áron. Ebben a finom fogásban új életet lehelhetünk ebbe az zöldségbe, elkészíteni pedig tényleg gyerekjáték! A levelét se dobjuk el, jó helye lesz a carpaccioban. Nagyböjtben kincset érnek az ilyen fogások, hiszen ezekkel tudjuk változatosabbá tenni étrendünket. Nem mellesleg vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes étel.