Hozzávalók (1 adaghoz):
- 3 szem burgonya
- fél szál füstölt kolbász
- 1 ek olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl zsíros tejföl
- 1 tojás
- 5 dkg parmezán
- 5 dkg cheddar
- só
- 1 dkg vaj a forma kikenéséhez
- A tálaláshoz kolbászmorzsa és buggyantott tojás
Elkészítés:
A füstölt kolbászt karikára vágjuk és egy serpenyőben elkezdjük pirítani egy kevés olajon. Lassú tűzön addig hagyjuk pirulni, amíg jó ropogósra nem sül. Közben a hagymát finomra vágjuk. Ha a kolbász elkészült, kiszedjük a serpenyőből, és a kisült zsiradékban elkezdjük dinsztelni a hagymát. Lassan, kb. 15 perc alatt teljesen puhára, krémesre sül. Amíg elkészül, a burgonyát egészen vékonyra legyaluljuk.
Ha a hagyma elkészült, lehúzzuk a tűzről, és egy keverőtálba öntjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a kissé felvert tojást. Ha szükséges, sót is adhatunk hozzá.
A sütőformát körben kivajazzuk, majd elkezdjük a rétegezést. Legalulra burgonya kerül, majd erre jön a hagymás, kolbászzsíros, tejfölös öntet. Ezt megszórjuk reszelt parmezánnal, és rakunk rá a sült kolbászkarikákból is. Addig folytatjuk a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalóink. A tetejére mindenképpen a tejfölös mártás kerüljön, amire még egy nagy adag reszelt cheddart is szórunk.
Ezután 180 fokos sütőben pirosra sütjük a rakott burgonyát.
A tálaláshoz mindenképpen hagyjunk néhány karika sült kolbászt, amiből egy késes aprító segítségével morzsát tudunk készíteni.
Végül buggyantott tojással és a kolbászmorzsával megszórva tálaljuk.
A buggyantott tojáshoz vizet forralunk, melybe öntünk egy fél deciliternyi ecetet. A tojást egy olajjal kikent merőkanálba ütjük bele, és lassan a vízbe engedjük. Arra figyeljünk, hogy a víz csak nagyon lassan jusson be a merőkanál belsejébe. Ha a tojásfehérje kifehéredett, és szépen bevonta a még krémes sárgáját, akkor vagyunk készen. (Egy másik módszer a készítéshez EZ lenne.)
Ajánljuk még: