Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaníliás cukor
- 2 ek méz
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk kardamom
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- friss gyömbér
- 12,5 dkg vaj
- 1 kezeletlen narancs héja
- 1 kezeletlen citrom héja
- 2 db tojás
- 5 dkg vágott dió
- 1,5 dl sűrű görögjoghurt
- 4 szem keményebb körte
Elkészítés
A mézet felmelegítjük, és hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot és a szegfűszeget.
Robotgéppel felhabosítjuk a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor már krémes, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel alaposan kikeverjük. Ízesítjük a citrom és a narancs finomra reszelt héjával és a friss gyömbérrel, majd hozzáöntjük a fűszeres mézet is. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd több részletben a vajas masszához adjuk a vágott dióval együtt. Közben a joghurtot is belekanalazzuk. Az egészet simára elkeverjük. Egy kisebb tortaformát, aminek lyukas a közepe, kivajazunk és kilisztezünk. Ha nincs ilyen formánk, akkor egy hagyományos tortaforma közepébe tehetünk egy hőálló kis edényt vagy éppen egy habroló sütőformát.
A tésztát beleöntjük a sütőedénybe, majd elsimítjuk a tetejét. A körtéket alaposan megmossuk, majd megszárítjuk. Az aljukat egyenesre levágjuk. Ezután a négy gyümölcsöt egyenletesen elosztva, egészben belenyomjuk a tésztába, amíg teljesen le nem érnek az edény aljára.
175 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a körtés pitét, és pirosra sütjük. Negyven perc elteltével tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.