Ünnepi körtés sütemény

Gasztro

Ünnepi körtés sütemény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 2 ek méz
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk kardamom
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • friss gyömbér
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 kezeletlen narancs héja
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vágott dió
  • 1,5 dl sűrű görögjoghurt
  • 4 szem keményebb körte

Elkészítés

A mézet felmelegítjük, és hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot és a szegfűszeget.

Robotgéppel felhabosítjuk a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral.  Amikor már krémes, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel alaposan kikeverjük. Ízesítjük a citrom és a narancs finomra reszelt héjával és a friss gyömbérrel, majd hozzáöntjük a fűszeres mézet is.  A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd több részletben a vajas masszához adjuk a vágott dióval együtt. Közben a joghurtot is belekanalazzuk. Az egészet simára elkeverjük. Egy kisebb tortaformát, aminek lyukas a közepe, kivajazunk és kilisztezünk. Ha nincs ilyen formánk, akkor egy hagyományos tortaforma közepébe tehetünk egy hőálló kis edényt vagy éppen egy habroló sütőformát.

A tésztát beleöntjük a sütőedénybe, majd elsimítjuk a tetejét. A körtéket alaposan megmossuk, majd megszárítjuk. Az aljukat egyenesre levágjuk. Ezután a négy gyümölcsöt egyenletesen elosztva, egészben belenyomjuk a tésztába, amíg teljesen le nem érnek az edény aljára. 

175 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a körtés pitét, és pirosra sütjük. Negyven perc elteltével tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.