Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 50 g cukor
- 25 g élesztő
- 1 kk só
- 1 db tojás
- 35 g puha Magyar Vaj
- 1 dl víz
- kb. 1,5 dl Magyar Tej
Töltelék:
- 30 dkg Magyar Rögös Túró
- arany mazsola ízlés szerint
- 3-4 ek cukor (ízlés szerint)
- fél citrom leve
- fél citrom héja
- 1 db tojás
- a kenéshez egy egész tojás
Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, valamint 3 evőkanál lisztet. Ezután hagyjuk hogy felfusson. Ha már szép habos, elkeverjük benne a tojást, majd az egészet az átszitált liszthez adjuk. Beletesszük a sót, és annyi tejjel dagasztjuk be, hogy rugalmas, jól formázható tésztát kapjunk. Fontos, hogy ne legyen túl lágy a tésztánk, hiszen formázunk kell, és meg is kell töltenünk. Ha a tésztánk már összeállt, beledagasztjuk a lágy vajat is. Ha felvette a zsiradékot, és a felületén apró buborékok kezdenek megjelenni, akkor készen is vagyunk a dagasztással. Ekkor letakarjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót villával kissé áttörjük, ízlés szerint ízesítjük cukorral, citromhéjjal és citromlével. Végül hozzáadjuk a mazsolát és egy egész tojással kikeverjük.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt meggömbölyítjük a tenyerünk segítségével. Ezután a gombócokat letakarjuk, és 10 percig állni hagyjuk. Ha megpihentek a gombócok, egyenként hosszúkásra nyújtjuk őket. A hosszúkás tészta darab egyik szélére halmozunk egy adagot a túrós töltelékből. Ezután a tésztát feltekerjük úgy, hogy először befedjük a túrót majd tovább görgetjük, és a végén a tésztarétegek találkozásánál összecsippentjük, hogy majd sütés közben ne nyíljon szét.
Ezután a kapott hengert a két tenyerünk segítségével picit megsodorjuk, majd megcsomózzuk úgy, hogy a tészta szál egyik vége középen kikandikáljon. Így járunk el minden gombóccal. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a csigákat, és lekenjük őket egy felvert tojással. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az elkészült csigákat sütés előtt még 20 percig pihentetjük. Közben a tojás is megszárad rajtuk, ezért mielőtt a sütőbe raknánk őket, még egyszer kenjük le mindegyiket a tojásos mázzal. Végül kábé huszonöt perc alatt szép aranybarnára sütjük őket. Természetesen a felületüket díszíthetjük kristálycukorral vagy dekor cukorral is.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.