Hozzávalók
- 1 egész liba
- 1 liba apróléka: máj, zúza, szív
- 1 bögre kukoricadara
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 egész tojás
- friss rozmaring
- só, bors
- 1 szem alma
- 2 marék főtt gesztenye
- 1 szem paprika
Dinsztelt batáta:
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 szem batáta
- 1 marék főtt gesztenye
- só
Káposztasaláta:
- 1 fej friss káposzta
- 2 ek cukor
- 2 tk só
- 2 ek fehérborecet
- tökmagolaj
Elkészítés
A libát megtisztítjuk, a hájas bőrrészeket levágjuk róla, majd kívül-belül alaposan besózzuk.
Ezután egy megfelelő méretű sütőedénybe rakjuk, és köré tesszük a feldarabolt hájas részeket.
A töltelékhez a belsőségeket kisebb kockákra vágjuk. A kukoricadarát kétszeres mennyiségű sós vízben kissé előfőzzük, majd hagyjuk hűlni.
Egy nagy fej vöröshagymát felaprítunk, két gerezd fokhagymát karikára vágunk, és a belsőségekhez adjuk. A gesztenyét durvára vágjuk, ezt is a keverékhez adjuk, majd ízesítjük rozmaringgal, durvára őrölt borssal, sóval, friss paprikával. A megfőtt kukoricadarával és a felaprított almával alaposan összekeverjük. Közben a két tojást is beletesszük, ez tartja össze a tölteléket. Ha elkészültünk, betöltjük a liba hasüregébe.
Ezután a liba bőrét megkenjük libazsírral, majd betesszük a forró sütőbe.
220 fokon 20 percig sütjük, majd lefedjük, és visszavesszük a hőmérsékletet 150-160 fokra. Így sütjük puhára kb. 3 óra alatt. Ha megsült, levesszük róla a fedést, és 200 fokon pirosra sütjük a liba külsejét.
A káposztasalátához a káposztáról levesszük a külső leveleket. Azután vékonyan felcsíkozzuk a zöldséget, vagy lereszeljük. Ha elkészültünk, beledörzsöljük a cukrot és a sót, majd hagyjuk, hogy levet engedjen, és kissé megpuhuljon. Ezután ízesítjük az ecettel, majd tálaláskor tökmagolajjal locsoljuk meg.
A batátát meghámozzuk, majd karikára vágjuk. A vöröshagymát félkarikára vágjuk, majd megfonnyasztjuk egy kevés olívaolajon. Ezután hozzáadjuk a batátát, és lefedve, közepes lángon puhára pároljuk. Amint elkészült, belekeverjük a főtt gesztenyét is.
Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk a sült libát a káposztasalátával és a batátával.
Ajánljuk még: