Töltött liba

Gasztro

Töltött liba

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 egész liba
  • 1 liba apróléka: máj, zúza, szív
  • 1 bögre kukoricadara
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 egész tojás
  • friss rozmaring
  • só, bors
  • 1 szem alma
  • 2 marék főtt gesztenye
  • 1 szem paprika

Dinsztelt batáta:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 szem batáta
  • 1 marék főtt gesztenye

Káposztasaláta:

  • 1 fej friss káposzta
  • 2 ek cukor
  • 2 tk só
  • 2 ek fehérborecet
  • tökmagolaj

 

Elkészítés

A libát megtisztítjuk, a hájas bőrrészeket levágjuk róla, majd kívül-belül alaposan besózzuk.

Ezután egy megfelelő méretű sütőedénybe rakjuk, és köré tesszük a feldarabolt hájas részeket.

A töltelékhez a belsőségeket kisebb kockákra vágjuk. A kukoricadarát kétszeres mennyiségű sós vízben kissé előfőzzük, majd hagyjuk hűlni.

Egy nagy fej vöröshagymát felaprítunk, két gerezd fokhagymát karikára vágunk, és a belsőségekhez adjuk. A gesztenyét durvára vágjuk, ezt is a keverékhez adjuk, majd ízesítjük rozmaringgal, durvára őrölt borssal, sóval, friss paprikával. A megfőtt kukoricadarával és a felaprított almával alaposan összekeverjük. Közben a két tojást is beletesszük, ez tartja össze a tölteléket. Ha elkészültünk, betöltjük a liba hasüregébe.

Ezután a liba bőrét megkenjük libazsírral, majd betesszük a forró sütőbe.

220 fokon 20 percig sütjük, majd lefedjük, és visszavesszük a hőmérsékletet 150-160 fokra. Így sütjük puhára kb. 3 óra alatt. Ha megsült, levesszük róla a fedést, és 200 fokon pirosra sütjük a liba külsejét.

A káposztasalátához a káposztáról levesszük a külső leveleket. Azután vékonyan felcsíkozzuk a zöldséget, vagy lereszeljük. Ha elkészültünk, beledörzsöljük a cukrot és a sót, majd hagyjuk, hogy levet engedjen, és kissé megpuhuljon. Ezután ízesítjük az ecettel, majd tálaláskor tökmagolajjal locsoljuk meg.

A batátát meghámozzuk, majd karikára vágjuk. A vöröshagymát félkarikára vágjuk, majd megfonnyasztjuk egy kevés olívaolajon. Ezután hozzáadjuk a batátát, és lefedve, közepes lángon puhára pároljuk. Amint elkészült, belekeverjük a főtt gesztenyét is.

Ha mindennel elkészültünk, tálalhatjuk a sült libát a káposztasalátával és a batátával.

 

Ajánljuk még:

Házi szaloncukor

A magyar karácsony abban a lényeges dologban különbözik a többi nép ünnepétől, hogy nálunk a fenyőváról nem hiányozhat a fénylő sztaniolba burkolt szaloncukor. Sőt, azt már mindenki pendelyes korában elsajátította, hogy hogyan kell észrevétlenül kibontani, majd üresen szépen visszacsukni a fán csüngő csomagolást.