Tökravioli levendulás vajjal

Gasztro

Tökravioli levendulás vajjal

Tökből sosem elég? Az ősz eme édes, ragyogó kincse annyi mindenbe belekívánkozik. Mivel a levendula nálunk megunhatatlan, olykor e két szín ötvöződik: a sárgás narancs és a liláskék. Egy komplementer őrület, egy elképesztő ízvarázslat? Ki kell próbálni, mert a chili meg a fokhagyma, a forró vajon sistergős levendulával elképesztő messzeségekbe röpít. Tök- és levendularajongóknak egyszerűen kötelező fogás, próbáljátok csak ki!

Hozzávalók

  • 50 dkg sütőtök
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb chili
  • 2 tojás
  • 35-40 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10-15 szál levendula (vagy 1 evőkanál szárított virág)

Elkészítés

A tököt meghámozzuk, felkockázzuk. Egy tűzálló tálba vagy vaslábosba tesszük a felaprított vöröshagymával, fokhagymával és chilivel együtt. Megsózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, összekeverjük. Lefedve előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

2 tojásból, 2 evőkanál vízből 35-40 dkg liszttel közepesen kemény tésztát gyúrunk, és amíg a tök kihűl, addig fóliába csomagolva pihentetjük. Ha a tök kihűlt, összetörjük vagy botmixerrel pépesítjük és habzsákba töltjük. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kb. 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Minden korongra tölteléket nyomunk, majd a tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk egy villa segítségével.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A megtöltött tésztácskákat forrásban lévő bő, sós vízben 3-4 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A megolvasztott vajba szórjuk a levendulát, majd a lecsöpögtetett raviolit beleforgatjuk. Azon forrón tálaljuk. Aki még tékozlóbban szeretné kínálni, reszelt parmezánnal is megszórhatja.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho