Hozzávalók
A lágy nokedlitésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 3 egész tojás
- víz
- nagy csipet só
Az alaphoz:
- 5 dkg szalonna
- kevés sertészsír
Az összeállításhoz:
- 6-10 tojás
- csipetnyi só
Az öntött salátához:
- csíkokra vágott szalonna
- kevés sertészsír
- 2 nagy ek cukor
- 1 kanál só
- 1 fejessaláta
- 1 dl körteecet vagy bármilyen más gyömölcsecet
Elkészítés
Először egy lágy nokedli tésztát készítünk: a 30 dkg finomliszthez hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük, majd jöhet hozzá a 3 tojás és annyi víz, amennyitől lágy tésztát kapunk. Akkor lesz igazán jó csomómentes a tésztánk, ha először kicsit sűrűbbre készítjük a tésztát, mint ami a végeredmény lesz, mert sokkal könnyebb a csomókat kikeverni belőle a fokozatosan adagolt vízzel. Érdemes pihentetni kicsit a tésztát, hogy ruganyosabbá váljon az állaga.
Amíg a tészta pihen, előkészítjük az alapot, amibe majd a kifőtt nokedlit fogjuk beleszedni. Az apró kockára vágott szalonnát kevés sertészsíron megpirítjuk.

Közben odatesszük a vizet forrni, megsózzuk, és amikor lobog, beleszaggatjuk a nokedlitésztát – ízlés szerinti nagyságra. A hideg tészta lehűti a forrásban lévő vizet, és amikor újra lobogni kezd, még egy percig hagyjuk főni, majd félrevesszük a tűzről, és beleszedjük a forró szalonnás zsírba. Jól összeforgatjuk benne.
Fölverünk 6-10 tojást – igény szerint –, megsózzuk, és amikor az egész tésztát bevonta a zsiradék, ráöntjük a tojást, elkeverjük, majd el is zárjuk alatta a tüzet.
Végül elkészítjük az öntött salátát. A salátát jól megmossuk, leveleire szedjük, majd hideg vízbe tesszük. A szeletekre vágott szalonnát kevés sertészsíron megpirítjuk, amikor a szalonna megpirult, kiszedjük, és a zsírba beletesszük a cukrot és egy csipetnyi sót. Amikor a cukor elkezd karamellizálódni, hozzáöntjük az ecetet, és elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. A salátát kivesszük a vízből, kicsit lecsepegtetve hozzáadjuk az alaphoz, és jól összeforgatjuk.
Ajánljuk még: