Gasztro

Tojásos nokedli öntött salátával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A lágy nokedlitésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 egész tojás
  • víz 
  • nagy csipet só

Az alaphoz:

  • 5 dkg szalonna
  • kevés sertészsír

Az összeállításhoz:

  • 6-10 tojás
  • csipetnyi só

Az öntött salátához:

  • csíkokra vágott szalonna
  • kevés sertészsír
  • 2 nagy ek cukor
  • 1 kanál só
  • 1 fejessaláta
  • 1 dl körteecet vagy bármilyen más gyömölcsecet

Elkészítés

Először egy lágy nokedli tésztát készítünk: a 30 dkg finomliszthez hozzáadjuk a sót, jól elkeverjük, majd jöhet hozzá a 3 tojás és annyi víz, amennyitől lágy tésztát kapunk. Akkor lesz igazán jó csomómentes a tésztánk, ha először kicsit sűrűbbre készítjük a tésztát, mint ami a végeredmény lesz, mert sokkal könnyebb a csomókat kikeverni belőle a fokozatosan adagolt vízzel. Érdemes pihentetni kicsit a tésztát, hogy ruganyosabbá váljon az állaga.

Amíg a tészta pihen, előkészítjük az alapot, amibe majd a kifőtt nokedlit fogjuk beleszedni. Az apró kockára vágott szalonnát kevés sertészsíron megpirítjuk.

 

Közben odatesszük a vizet forrni, megsózzuk, és amikor lobog, beleszaggatjuk a nokedlitésztát – ízlés szerinti nagyságra. A hideg tészta lehűti a forrásban lévő vizet, és amikor újra lobogni kezd, még egy percig hagyjuk főni, majd félrevesszük a tűzről, és beleszedjük a forró szalonnás zsírba. Jól összeforgatjuk benne.

Fölverünk 6-10 tojást – igény szerint –, megsózzuk, és amikor az egész tésztát bevonta a zsiradék, ráöntjük a tojást, elkeverjük, majd  el is zárjuk alatta a tüzet.

Végül elkészítjük az öntött salátát. A salátát jól megmossuk, leveleire szedjük, majd hideg vízbe tesszük. A szeletekre vágott szalonnát kevés sertészsíron megpirítjuk, amikor a szalonna megpirult, kiszedjük, és a zsírba beletesszük a cukrot és egy csipetnyi sót. Amikor a cukor elkezd karamellizálódni, hozzáöntjük az ecetet, és elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. A salátát kivesszük a vízből, kicsit lecsepegtetve hozzáadjuk az alaphoz, és jól összeforgatjuk.

Ajánljuk még: