Gondolkozz másképpen a koktélról! Amikor a folyékony szilárd halmazállapotra vált, a koktél ízeit süteményben látjuk viszont. Koktél-torták: színesek, izgalmasak, titokzatosak, édesek és sósak. Ismerősen csengenek a nevek, koktélok, amibe ezentúl bele is haraphatsz. A recepteket úgy állítottam össze, hogy azokat minél egyszerűbben el lehessen készíteni, legtöbbjükhöz sütőre sincs szükség. Annál több alkotókedvre, fantáziára! Keverni, beleszórni, megrázni, akár a shakert, alkohollal megőrjíteni, behűteni, s máris belekóstolni. Kezdődhet a mulatság, szigorúan csak 18 éven felülieknek!
Következzen hát a
- Pina Colada-szelet
- Sex on the Beach-torta
- Swimmingpool-torta
- Tequila Sunrise-torta
- Martini-koktél torta
Pina Colada-szelet
Hozzávalók:
- 20 dkg kukoricapehely (cornflakes)
- 2-2 evőkanál cukrozott kakaópor és rum
- 1 evőkanál kókuszreszelék
- 15 dkg vaj
- a krémhez: 1 kis doboz ananászkonzerv
- 1,5 dl rum
- 2 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 g zselatin
- a tetejére: 5 dkg kókuszreszelék
- 20 db apró, kókuszos négercsók
Elkészítés:
A kukoricapelyhet egy mély tálba szórjuk, és kézzel kissé össze is törjük. Hozzáadjuk a rumot, a kakaót, a felolvasztott vajat és összekeverjük. Egy zsírpapírral borított tálcán 20x20 cm-es területen szétterítjük a masszát, majd kókuszreszelékkel meghintjük, és a hűtőbe tesszük dermedni.
A krémhez a konzervet levétől leszűrjük, az ananászt nagyon apróra összevágjuk. A levéhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumot, beleszórjuk a zselatint és meglangyosítva az ananászhoz töltjük. Ezt is külön behűtjük. Ha sűrűsödni kezd, a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk.
A talapzatra egy réteg krémet simítunk, ráállítgatjuk a kókuszos négercsókokat. A közöket is krémmel kitöltjük. A többi fehér „gombócot” a krémre helyezzük, bőven meghintjük kókuszreszelékkel.
A hűtőben egy-két órán át dermesztjük.
Sex on the Beach-torta
Hozzávalók:
- 1 piskótalap (vagy 4 tojásból sütött piskóta)
- 3 evőkanál feketeribizli- vagy áfonyalekvár
- 15 dkg rizs
- 3 evőkanál cukor
- 5 dl tej
- 1 dl baracklikőr
- 0,5 dl vodka
- 1 trópusigyümölcs-konzerv
- 2 dkg zselatin
- 2 dl tejszín
- 10 dkg színes pillecukor
- 5 dkg lapka mandula
Elkészítés:
A piskótalapot az asztalra fektetjük, ráhelyezzük a kapcsos tortakarikát (kb. 24 cm átmérőjűt), és körbevágjuk. A karikába foglalt lapot a tortástálra helyezzük, és feketeribizli-, vagy áfonyalekvárral megkenjük.
A rizst megmossuk, a cukorral és baracklikőrrel ízesített tejbe szórjuk és szüntelenül kevergetve puhára főzzük. Hozzáadjuk a leszűrt és apróra vagdalt trópusi gyümölcsöket, és hűlni hagyjuk.
A vodkát a befőtt levével elkeverjük, a zselatint feloldjuk benne, s meglangyosítva a gyümölcsös rizsbe öntjük. Végül a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. A masszát a lekváros tortalapon elegyengetjük, a pillecukrokat a tetejébe nyomkodjuk, s legalább 4 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
Tálalás előtt a tortakarikát körben a kés hegyével meglazítjuk, óvatosan leemeljük a tortáról, majd a sütemény oldalát szárazon pirított lapka mandulával betapasztjuk.
Swimmingpool-torta
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl ananászlé
- a krémhez: 6 levél fehér zselatin
- 2,5 dl ananászjoghurt
- 1 dl ananászlé
- 0,5 dl vodka
- 8 dkg cukor
- 3 dl tejszín
- 25 dkg konzerv ananász
- a tetejére: 8 levél fehér zselatin
- 0,5 dl vodka
- 1,5 dl Blue Curacao likőr
- 2 dl ananászlé
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport egy méretes, jól záródó edénybe szórjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, lezárjuk és néhány perc alatt alaposan összerázzuk – akárcsak egy koktélt a shakerben. A kész masszát egy kb. 30x26 cm-es, sütőpapírral bélelt formába töltjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, majd vízszintesen félbevágjuk.
A krémhez a zselatint beáztatjuk. A joghurtot a cukorral meg a vodkával elkeverjük, hozzáadjuk a kinyomkodott és felolvasztott zselatint, a hűtőbe tesszük. Ha dermedni kezd, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A krém kétharmad részébe beleszórjuk a kockára vágott ananászt, és a két tésztalap közé töltjük. A többi krémmel oldalt és felül megkenjük, peremet készítünk az „úszómedencének”. A többi beáztatott zselatint is kinyomkodjuk, meglangyosítjuk, és a vodka-ananászlé-kéklikőr elegyébe keverjük. Tálcára öntjük, és ha megszilárdult, apró kockákra vágva a tortára szórjuk.
Tequila Sunrise-torta
Hozzávalók:
- 12 dkg kakaós keksz
- 50 dkg darált mandula
- 12 dkg vaj
- 5 dkg savanykás lekvár
- a krémhez: 8 levél fehér zselatin
- 5 dl narancsos joghurt
- 75 ml Tequila
- 12 dkg cukor
- 4 dl tejszín
- 1 gránátalma
- a tetejére: 4 levél fehér zselatin
- 1 dl Grenadin-szirup
- 1,5 dl narancslé
- 1 evőkanál Tequila
- a díszítéshez: 1 narancs
Elkészítés:
A kekszet finomra daráljuk, vagy egy fagyasztó-zacskóba téve, a sodrófával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a mandulát, a megolvasztott vajat és jól összekeverjük. A masszát egyenletesen egy kb. 25 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába simítjuk, – amibe előzőleg egy megfelelő méretű sütőpapírt fektettünk. Kanállal jól belenyomkodjuk, a tetejét savanykás lekvárral megkenjük.
A krémhez a zselatint a leírás szerint beáztatjuk. A joghurtot a cukorral meg a tequilával elkeverjük. Beletesszük a kinyomkodott és meglangyosított zselatint, majd, ha kezd megdermedni, a habbá vert tejszínt. A gránátalmából ügyesen kihorgásszuk a magokat, a felét a joghurtos krémbe szórjuk, és a formába terítjük. A hűtőben legalább 3 órán át dermesztjük. A zselatint beáztatjuk, kinyomkodva a narancslével vegyített Tequilához adjuk. Grenadine-sziruppal ízesítjük-színesítjük, felmelegítjük, s óvatosan a torta tetejére öntjük. A többi gránátalmamagot rászórjuk. Ha megdermedt, a tetejét narancshéjcsíkokkal díszítjük, az oldalára lekvárral narancsszeleteket tapasztunk, és máris szeletelhetjük.
Alkoholmentes variációjához a Tequilát narancslével helyettesíthetjük!
Martini-koktél torta
Hozzávalók:
- 4 szelet teljes kiőrlésű lisztből sütött fekete kenyér
- 20 dkg tejszínes krémsajt
- 5 dkg vaj
- 10 dkg fetasajt
- 18-20 db olajbogyó (piros paprikával töltött)
- 1 csomag tortazselépor
- 8-10 szem feketebors
- 1 babérlevél
- 1 kis chilipaprika
- 1 lime héja
- 2 dl száraz fehérbor
- 0,5 dl gin
- csipetnyi só
Elkészítés:
A tejszínes krémsajtot a puha vajjal meg az összetört fetasajttal simára keverjük. A kenyérszeleteket jó vastagon megkenjük a sajtos krémmel, és kettőt-kettőt egymásra helyezünk. Az olajbogyókat szép levegősen ráállítgatjuk, a sajtkrémbe nyomkodjuk. Alufóliából vagy kartonpapírból vágott csíkkal körbekerítjük a süteményt úgy, hogy legalább az olajbogyók fölé egy ujjnyival érjen.
A bort egy kislábosba töltjük. Hozzáadjuk a borsot, a chilit, a lime héját, csipetnyi sóval ízesítjük és lassú tűzön 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve leszűrjük, hűlni hagyjuk. Hozzátöltjük a gint, beleszórjuk a tortazseléport és szüntelenül kevergetve a megadott ideig forraljuk. Ha langyosra hűlt és sűrűsödni kezd, az olajbogyókra kanalazzuk. Hűtőben megdermesztjük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük: akár kecses szeletekre, akár négyzetes darabokra úgy, hogy minden koktélfalatra egy-egy olajbogyó jusson.