Tequila Sunrise-torta és Pina Colada-szelet: 5 koktéltorta, ahol beleharaphatsz az italba

Gasztro

Tequila Sunrise-torta és Pina Colada-szelet: 5 koktéltorta, ahol beleharaphatsz az italba

Hűsítőek, finomak, és bármelyik kerti parti sztárjai lehetnek! Alkoholos tortacsodákat hoztunk, ezúttal a koktélok ízeit követve!

Gondolkozz másképpen a koktélról! Amikor a folyékony szilárd halmazállapotra vált, a koktél ízeit süteményben látjuk viszont. Koktél-torták: színesek, izgalmasak, titokzatosak, édesek és sósak. Ismerősen csengenek a nevek, koktélok, amibe ezentúl bele is haraphatsz. A recepteket úgy állítottam össze, hogy azokat minél egyszerűbben el lehessen készíteni, legtöbbjükhöz sütőre sincs szükség. Annál több alkotókedvre, fantáziára! Keverni, beleszórni, megrázni, akár a shakert, alkohollal megőrjíteni, behűteni, s máris belekóstolni. Kezdődhet a mulatság, szigorúan csak 18 éven felülieknek!

Következzen hát a 

  • Pina Colada-szelet
  • Sex on the Beach-torta
  • Swimmingpool-torta
  • Tequila Sunrise-torta
  • Martini-koktél torta

 

Tovább olvasok

Pina Colada-szelet

Hozzávalók:

  • 20 dkg kukoricapehely (cornflakes)
  • 2-2 evőkanál cukrozott kakaópor és rum
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 15 dkg vaj
  • a krémhez: 1 kis doboz ananászkonzerv
  • 1,5 dl rum
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 g zselatin
  • a tetejére: 5 dkg kókuszreszelék
  • 20 db apró, kókuszos négercsók

Elkészítés:

A kukoricapelyhet egy mély tálba szórjuk, és kézzel kissé össze is törjük. Hozzáadjuk a rumot, a kakaót, a felolvasztott vajat és összekeverjük. Egy zsírpapírral borított tálcán 20x20 cm-es területen szétterítjük a masszát, majd kókuszreszelékkel meghintjük, és a hűtőbe tesszük dermedni.

A krémhez a konzervet levétől leszűrjük, az ananászt nagyon apróra összevágjuk. A levéhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumot, beleszórjuk a zselatint és meglangyosítva az ananászhoz töltjük. Ezt is külön behűtjük. Ha sűrűsödni kezd, a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk.

A talapzatra egy réteg krémet simítunk, ráállítgatjuk a kókuszos négercsókokat. A közöket is krémmel kitöltjük. A többi fehér „gombócot” a krémre helyezzük, bőven meghintjük kókuszreszelékkel.

A hűtőben egy-két órán át dermesztjük.

Sex on the Beach-torta

Hozzávalók:

  • 1 piskótalap (vagy 4 tojásból sütött piskóta)
  • 3 evőkanál feketeribizli- vagy áfonyalekvár
  • 15 dkg rizs
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 1 dl baracklikőr
  • 0,5 dl vodka
  • 1 trópusigyümölcs-konzerv
  • 2 dkg zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg színes pillecukor
  • 5 dkg lapka mandula

Elkészítés:

A piskótalapot az asztalra fektetjük, ráhelyezzük a kapcsos tortakarikát (kb. 24 cm átmérőjűt), és körbevágjuk. A karikába foglalt lapot a tortástálra helyezzük, és feketeribizli-, vagy áfonyalekvárral megkenjük.

A rizst megmossuk, a cukorral és baracklikőrrel ízesített tejbe szórjuk és szüntelenül kevergetve puhára főzzük. Hozzáadjuk a leszűrt és apróra vagdalt trópusi gyümölcsöket, és hűlni hagyjuk.

A vodkát a befőtt levével elkeverjük, a zselatint feloldjuk benne, s meglangyosítva a gyümölcsös rizsbe öntjük. Végül a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. A masszát a lekváros tortalapon elegyengetjük, a pillecukrokat a tetejébe nyomkodjuk, s legalább 4 órára a hűtőbe tesszük dermedni.

Tálalás előtt a tortakarikát körben a kés hegyével meglazítjuk, óvatosan leemeljük a tortáról, majd a sütemény oldalát szárazon pirított lapka mandulával betapasztjuk.

Swimmingpool-torta

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  •  4 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl ananászlé
  •  a krémhez: 6 levél fehér zselatin
  • 2,5 dl ananászjoghurt
  • 1 dl ananászlé
  • 0,5 dl vodka
  • 8 dkg cukor
  •  3 dl tejszín
  • 25 dkg konzerv ananász
  • a tetejére: 8 levél fehér zselatin
  • 0,5 dl vodka
  • 1,5 dl Blue Curacao likőr
  • 2 dl ananászlé

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport egy méretes, jól záródó edénybe szórjuk.  Hozzáadjuk a többi hozzávalót, lezárjuk és néhány perc alatt alaposan összerázzuk – akárcsak egy koktélt a shakerben. A kész masszát egy kb. 30x26 cm-es, sütőpapírral bélelt formába töltjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, majd vízszintesen félbevágjuk.

A krémhez a zselatint beáztatjuk. A joghurtot a cukorral meg a vodkával elkeverjük, hozzáadjuk a kinyomkodott és felolvasztott zselatint, a hűtőbe tesszük. Ha dermedni kezd, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A krém kétharmad részébe beleszórjuk a kockára vágott ananászt, és a két tésztalap közé töltjük. A többi krémmel oldalt és felül megkenjük, peremet készítünk az „úszómedencének”. A többi beáztatott zselatint is kinyomkodjuk, meglangyosítjuk, és a vodka-ananászlé-kéklikőr elegyébe keverjük. Tálcára öntjük, és ha megszilárdult, apró kockákra vágva a tortára szórjuk.

Tequila Sunrise-torta

Hozzávalók:

  • 12 dkg kakaós keksz
  • 50 dkg darált mandula
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg savanykás lekvár
  • a krémhez: 8 levél fehér zselatin
  • 5 dl narancsos joghurt
  • 75 ml Tequila
  • 12 dkg cukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 gránátalma
  • a tetejére: 4 levél fehér zselatin
  • 1 dl Grenadin-szirup
  • 1,5 dl narancslé
  • 1 evőkanál Tequila
  • a díszítéshez: 1 narancs

Elkészítés:

A kekszet finomra daráljuk, vagy egy fagyasztó-zacskóba téve, a sodrófával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a mandulát, a megolvasztott vajat és jól összekeverjük. A masszát egyenletesen egy kb. 25 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába simítjuk, – amibe előzőleg egy megfelelő méretű sütőpapírt fektettünk.  Kanállal jól belenyomkodjuk, a tetejét savanykás lekvárral megkenjük.

A krémhez a zselatint a leírás szerint beáztatjuk. A joghurtot a cukorral meg a tequilával elkeverjük. Beletesszük a kinyomkodott és meglangyosított zselatint, majd, ha kezd megdermedni, a habbá vert tejszínt. A gránátalmából ügyesen kihorgásszuk a magokat, a felét a joghurtos krémbe szórjuk, és a formába terítjük. A hűtőben legalább 3 órán át dermesztjük. A zselatint beáztatjuk, kinyomkodva a narancslével vegyített Tequilához adjuk. Grenadine-sziruppal ízesítjük-színesítjük, felmelegítjük, s óvatosan a torta tetejére öntjük. A többi gránátalmamagot rászórjuk. Ha megdermedt, a tetejét narancshéjcsíkokkal díszítjük, az oldalára lekvárral narancsszeleteket tapasztunk, és máris szeletelhetjük.

Alkoholmentes variációjához a Tequilát narancslével helyettesíthetjük!

Martini-koktél torta

Hozzávalók:

  • 4 szelet teljes kiőrlésű lisztből sütött fekete kenyér
  • 20 dkg tejszínes krémsajt
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg fetasajt
  • 18-20 db olajbogyó (piros paprikával töltött)
  • 1 csomag tortazselépor
  •  8-10 szem feketebors
  • 1 babérlevél
  • 1 kis chilipaprika
  • 1 lime héja
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 0,5 dl gin
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A tejszínes krémsajtot a puha vajjal meg az összetört fetasajttal simára keverjük. A kenyérszeleteket jó vastagon megkenjük a sajtos krémmel, és kettőt-kettőt egymásra helyezünk. Az olajbogyókat szép levegősen ráállítgatjuk, a sajtkrémbe nyomkodjuk. Alufóliából vagy kartonpapírból vágott csíkkal körbekerítjük a süteményt úgy, hogy legalább az olajbogyók fölé egy ujjnyival érjen.

A bort egy kislábosba töltjük. Hozzáadjuk a borsot, a chilit, a lime héját, csipetnyi sóval ízesítjük és lassú tűzön 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve leszűrjük, hűlni hagyjuk. Hozzátöltjük a gint, beleszórjuk a tortazseléport és szüntelenül kevergetve a megadott ideig forraljuk. Ha langyosra hűlt és sűrűsödni kezd, az olajbogyókra kanalazzuk. Hűtőben megdermesztjük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük: akár kecses szeletekre, akár négyzetes darabokra úgy, hogy minden koktélfalatra egy-egy olajbogyó jusson.

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X