Tequila Sunrise-torta és Pina Colada-szelet: 5 koktéltorta, ahol beleharaphatsz az italba

Gasztro

Tequila Sunrise-torta és Pina Colada-szelet: 5 koktéltorta, ahol beleharaphatsz az italba

Hűsítőek, finomak, és bármelyik kerti parti sztárjai lehetnek! Alkoholos tortacsodákat hoztunk, ezúttal a koktélok ízeit követve!

Gondolkozz másképpen a koktélról! Amikor a folyékony szilárd halmazállapotra vált, a koktél ízeit süteményben látjuk viszont. Koktél-torták: színesek, izgalmasak, titokzatosak, édesek és sósak. Ismerősen csengenek a nevek, koktélok, amibe ezentúl bele is haraphatsz. A recepteket úgy állítottam össze, hogy azokat minél egyszerűbben el lehessen készíteni, legtöbbjükhöz sütőre sincs szükség. Annál több alkotókedvre, fantáziára! Keverni, beleszórni, megrázni, akár a shakert, alkohollal megőrjíteni, behűteni, s máris belekóstolni. Kezdődhet a mulatság, szigorúan csak 18 éven felülieknek!

Következzen hát a 

  • Pina Colada-szelet
  • Sex on the Beach-torta
  • Swimmingpool-torta
  • Tequila Sunrise-torta
  • Martini-koktél torta

 

Tovább olvasok

Pina Colada-szelet

Hozzávalók:

  • 20 dkg kukoricapehely (cornflakes)
  • 2-2 evőkanál cukrozott kakaópor és rum
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 15 dkg vaj
  • a krémhez: 1 kis doboz ananászkonzerv
  • 1,5 dl rum
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 g zselatin
  • a tetejére: 5 dkg kókuszreszelék
  • 20 db apró, kókuszos négercsók

Elkészítés:

A kukoricapelyhet egy mély tálba szórjuk, és kézzel kissé össze is törjük. Hozzáadjuk a rumot, a kakaót, a felolvasztott vajat és összekeverjük. Egy zsírpapírral borított tálcán 20x20 cm-es területen szétterítjük a masszát, majd kókuszreszelékkel meghintjük, és a hűtőbe tesszük dermedni.

A krémhez a konzervet levétől leszűrjük, az ananászt nagyon apróra összevágjuk. A levéhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumot, beleszórjuk a zselatint és meglangyosítva az ananászhoz töltjük. Ezt is külön behűtjük. Ha sűrűsödni kezd, a kemény habbá vert tejszínt beleforgatjuk.

A talapzatra egy réteg krémet simítunk, ráállítgatjuk a kókuszos négercsókokat. A közöket is krémmel kitöltjük. A többi fehér „gombócot” a krémre helyezzük, bőven meghintjük kókuszreszelékkel.

A hűtőben egy-két órán át dermesztjük.

Sex on the Beach-torta

Hozzávalók:

  • 1 piskótalap (vagy 4 tojásból sütött piskóta)
  • 3 evőkanál feketeribizli- vagy áfonyalekvár
  • 15 dkg rizs
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 1 dl baracklikőr
  • 0,5 dl vodka
  • 1 trópusigyümölcs-konzerv
  • 2 dkg zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg színes pillecukor
  • 5 dkg lapka mandula

Elkészítés:

A piskótalapot az asztalra fektetjük, ráhelyezzük a kapcsos tortakarikát (kb. 24 cm átmérőjűt), és körbevágjuk. A karikába foglalt lapot a tortástálra helyezzük, és feketeribizli-, vagy áfonyalekvárral megkenjük.

A rizst megmossuk, a cukorral és baracklikőrrel ízesített tejbe szórjuk és szüntelenül kevergetve puhára főzzük. Hozzáadjuk a leszűrt és apróra vagdalt trópusi gyümölcsöket, és hűlni hagyjuk.

A vodkát a befőtt levével elkeverjük, a zselatint feloldjuk benne, s meglangyosítva a gyümölcsös rizsbe öntjük. Végül a habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. A masszát a lekváros tortalapon elegyengetjük, a pillecukrokat a tetejébe nyomkodjuk, s legalább 4 órára a hűtőbe tesszük dermedni.

Tálalás előtt a tortakarikát körben a kés hegyével meglazítjuk, óvatosan leemeljük a tortáról, majd a sütemény oldalát szárazon pirított lapka mandulával betapasztjuk.

Swimmingpool-torta

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  •  4 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl ananászlé
  •  a krémhez: 6 levél fehér zselatin
  • 2,5 dl ananászjoghurt
  • 1 dl ananászlé
  • 0,5 dl vodka
  • 8 dkg cukor
  •  3 dl tejszín
  • 25 dkg konzerv ananász
  • a tetejére: 8 levél fehér zselatin
  • 0,5 dl vodka
  • 1,5 dl Blue Curacao likőr
  • 2 dl ananászlé

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport egy méretes, jól záródó edénybe szórjuk.  Hozzáadjuk a többi hozzávalót, lezárjuk és néhány perc alatt alaposan összerázzuk – akárcsak egy koktélt a shakerben. A kész masszát egy kb. 30x26 cm-es, sütőpapírral bélelt formába töltjük, és előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, majd vízszintesen félbevágjuk.

A krémhez a zselatint beáztatjuk. A joghurtot a cukorral meg a vodkával elkeverjük, hozzáadjuk a kinyomkodott és felolvasztott zselatint, a hűtőbe tesszük. Ha dermedni kezd, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt. A krém kétharmad részébe beleszórjuk a kockára vágott ananászt, és a két tésztalap közé töltjük. A többi krémmel oldalt és felül megkenjük, peremet készítünk az „úszómedencének”. A többi beáztatott zselatint is kinyomkodjuk, meglangyosítjuk, és a vodka-ananászlé-kéklikőr elegyébe keverjük. Tálcára öntjük, és ha megszilárdult, apró kockákra vágva a tortára szórjuk.

Tequila Sunrise-torta

Hozzávalók:

  • 12 dkg kakaós keksz
  • 50 dkg darált mandula
  • 12 dkg vaj
  • 5 dkg savanykás lekvár
  • a krémhez: 8 levél fehér zselatin
  • 5 dl narancsos joghurt
  • 75 ml Tequila
  • 12 dkg cukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 gránátalma
  • a tetejére: 4 levél fehér zselatin
  • 1 dl Grenadin-szirup
  • 1,5 dl narancslé
  • 1 evőkanál Tequila
  • a díszítéshez: 1 narancs

Elkészítés:

A kekszet finomra daráljuk, vagy egy fagyasztó-zacskóba téve, a sodrófával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a mandulát, a megolvasztott vajat és jól összekeverjük. A masszát egyenletesen egy kb. 25 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába simítjuk, – amibe előzőleg egy megfelelő méretű sütőpapírt fektettünk.  Kanállal jól belenyomkodjuk, a tetejét savanykás lekvárral megkenjük.

A krémhez a zselatint a leírás szerint beáztatjuk. A joghurtot a cukorral meg a tequilával elkeverjük. Beletesszük a kinyomkodott és meglangyosított zselatint, majd, ha kezd megdermedni, a habbá vert tejszínt. A gránátalmából ügyesen kihorgásszuk a magokat, a felét a joghurtos krémbe szórjuk, és a formába terítjük. A hűtőben legalább 3 órán át dermesztjük. A zselatint beáztatjuk, kinyomkodva a narancslével vegyített Tequilához adjuk. Grenadine-sziruppal ízesítjük-színesítjük, felmelegítjük, s óvatosan a torta tetejére öntjük. A többi gránátalmamagot rászórjuk. Ha megdermedt, a tetejét narancshéjcsíkokkal díszítjük, az oldalára lekvárral narancsszeleteket tapasztunk, és máris szeletelhetjük.

Alkoholmentes variációjához a Tequilát narancslével helyettesíthetjük!

Martini-koktél torta

Hozzávalók:

  • 4 szelet teljes kiőrlésű lisztből sütött fekete kenyér
  • 20 dkg tejszínes krémsajt
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg fetasajt
  • 18-20 db olajbogyó (piros paprikával töltött)
  • 1 csomag tortazselépor
  •  8-10 szem feketebors
  • 1 babérlevél
  • 1 kis chilipaprika
  • 1 lime héja
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 0,5 dl gin
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A tejszínes krémsajtot a puha vajjal meg az összetört fetasajttal simára keverjük. A kenyérszeleteket jó vastagon megkenjük a sajtos krémmel, és kettőt-kettőt egymásra helyezünk. Az olajbogyókat szép levegősen ráállítgatjuk, a sajtkrémbe nyomkodjuk. Alufóliából vagy kartonpapírból vágott csíkkal körbekerítjük a süteményt úgy, hogy legalább az olajbogyók fölé egy ujjnyival érjen.

A bort egy kislábosba töltjük. Hozzáadjuk a borsot, a chilit, a lime héját, csipetnyi sóval ízesítjük és lassú tűzön 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve leszűrjük, hűlni hagyjuk. Hozzátöltjük a gint, beleszórjuk a tortazseléport és szüntelenül kevergetve a megadott ideig forraljuk. Ha langyosra hűlt és sűrűsödni kezd, az olajbogyókra kanalazzuk. Hűtőben megdermesztjük, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük: akár kecses szeletekre, akár négyzetes darabokra úgy, hogy minden koktélfalatra egy-egy olajbogyó jusson.