Gasztro

Téli céklasaláta

Segal Viktor receptje

Hozzávalók

  • 2 közepes méretű cékla
  • 1 nagyobb paszternák
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. gesztenyeméz 
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. füstölt só
  • kurkumás fűszerkeverék (kurkuma, só, bors) 
  • 8 szelet füstölt tofu 
  • 3 ek. balzsamecet
  • 1 ek. napraforgóolaj
  • 2-3 levél lila fodros kel
  • frissen őrölt feketebors

A tálaláshoz:

  • 1 ek frissen reszelt torma
  • sárgarépapüré

 

Elkészítés

A zöldségeket meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, majd összekeverjük az olívaolajjal, és egy zsírpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ízesítjük a mézzel, a füstölt sóval, a kurkumás fűszerkeverékkel, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Közben egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalán megpirítjuk a tofuszeleteket. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a balzsamecettel. 1-2 perc alatt összeforraljuk, és azonnal tálaljuk a zöldségekkel.

Tálalhatjuk frissen préselt zöldségek beforralt levével és friss, reszelt tormával!

 

Ajánljuk még:

Dara vagy gríz, egyre megy – 4 sütemény grízből

A búzadara régebben a kamra elengedhetetlen tartozéka, a konyha rendszeresített alapanyaga volt. Abból készült a tejbegríz, a napköziből jól ismert grízes tészta, a húslevesbe való daragaluska. Mára megkopott a fénye – lehet újra trendi? A pirított, sós dara egyes vidékeken köretként is megjelenik, máshol pedig pudingot készítenek belőle. Érdemes kipróbálni süteménybe is: négy receptet hoztunk, mert nagyon szeretjük az állagát.