Tavaszi halas ételek – böjtös ínyencségek

Gasztro

Tavaszi halas ételek – böjtös ínyencségek

Sok magyar családban ritkán kerül hal az asztalra, pedig ott a helye a salátában, a zsenge tavaszi zöldségek ölelésében, a szendvicskrémben, a vasárnapi ebédben is. Íme egy tavaszi válogatás legkedvesebb halas receptjeimből!

Borsósaláta heringgel 

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 40 dkg zöldborsó
  • 3 evőkanál 10 %-os ecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csokor kapor
  • 4-5 szál újhagyma
  • 30 dkg pácolt hering (ruszli)

Elkészítés

A borsót kevés vízben puhára pároljuk. Ezalatt az ecetet az olívaolajjal, a cukorral és kevéske vízzel elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A puha borsót lecsepegtetjük és a vékonyan felkarikázott hagymával együtt az ecetes lébe forgatjuk. Beleszórjuk a finomra aprított kaprot, végül a kisebb darabokra vágott heringet is hozzáadjuk. Tálalás előtt rövid időre hűtsük be, hogy az ízek jól összeérjenek. Friss fehérkenyeret vagy héjában főtt burgonyát kínáljunk mellé.

 

Tovább olvasok

Böjtös parajos rakott hal – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho.hu

Parajos rakott hal

Hozzávalók

  • 60 dkg halfilé
  • 40 dkg parajlevél
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • reszelt szerecsendió, őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 3 keményre főtt tojás
  • 10 dkg reszelt ementáli sajt
  • 6-8 db szardellagyűrű (ringli)

Elkészítés

A halfilét és megtisztított parajlevelet külön-külön, sós vízben két-három percig főzzük, majd lecsöpögtetjük.  A megolvasztott vajon világosra pirítjuk a lisztet, tejjel felöntjük és sűrűre főzzük. A tűzről levéve sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval és fokhagymával ízesítjük, majd az egész tojásokat is eldolgozzuk benne. A parajlevet összevágjuk, a halfilét ujjnyi csíkokra metéljük és a felkarikázott főtt tojásokkal együtt a fűszeres-tejes mártásba forgatjuk. A masszát kivajazott, morzsával meghintett tűzálló tálba simítjuk, tetejét elegyengetjük, végül reszelt sajttal bőven megszórjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon 18-20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve tojáskarikákkal, szardellagyűrűkkel díszítjük, és azon forrón tálaljuk.

Böjtös szardíniakrém – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho.hu

Szardíniakrém

Hozzávalók

  • 1 doboz olajos szardínia konzerv
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • só, őrölt bors
  • petrezselyemzöld, citromlé

Elkészítés

A haldarabokat az olajból kivesszük, ha van esetleg benne kemény halcsont, vagy halgerinc, eltávolítjuk, a hal húsát felaprítjuk. A vajon a lisztet világosra pirítjuk, a hideg tejjel felöntjük és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük, végül haldarabokat is beledolgozzuk. Pár csepp citromlével pikánsra ízesítjük, és annyi hala olajat adunk hozzá, hogy lágyan kenhető legyen. Tálalásig behűtjük.

 

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!