Szüreti szőlődzsem dióval

Gasztro

Szüreti szőlődzsem dióval

Vörös ragyogás, téveszthetetlen zamat: ha már hazánkban kiváló szőlők teremnek, miért is ne kísérelhetnénk meg nem csupán bor képében látni viszont? A szőlőskerteket legtöbbször diófák szegélyezik, amikor a szőlő a puttonyokba gyűlik, akkor koppannak az első diók a földre: hát kerüljön bele egy pár szem friss, idei dió is.

Hozzávalók

  • 1, 5 kg érett, kék szőlő
  • 1 kg befőzőcukor
  • 1 kiskanál citromsav
  • 20 dkg dió

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A szőlőt megmossuk, leszemezzük. Kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg a szemek felrepednek. Szitán áttörjük, hozzáadjuk a citromsavat, a gorombára tört diót, a befőzőcukrot, és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Azon forrón üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. A fenti mennyiség 5 db félliteres üvegre elegendő.

Ha friss musthoz jutunk, abból is elkészíthetjük. Fehér szőlőből főzve gyönyörű, borostyánszínű dzsemet kapunk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.