Gasztro

Szüreti szőlődzsem dióval

Vörös ragyogás, téveszthetetlen zamat: ha már hazánkban kiváló szőlők teremnek, miért is ne kísérelhetnénk meg nem csupán bor képében látni viszont? A szőlőskerteket legtöbbször diófák szegélyezik, amikor a szőlő a puttonyokba gyűlik, akkor koppannak az első diók a földre: hát kerüljön bele egy pár szem friss, idei dió is.

Hozzávalók

  • 1, 5 kg érett, kék szőlő
  • 1 kg befőzőcukor
  • 1 kiskanál citromsav
  • 20 dkg dió

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A szőlőt megmossuk, leszemezzük. Kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg a szemek felrepednek. Szitán áttörjük, hozzáadjuk a citromsavat, a gorombára tört diót, a befőzőcukrot, és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Azon forrón üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. A fenti mennyiség 5 db félliteres üvegre elegendő.

Ha friss musthoz jutunk, abból is elkészíthetjük. Fehér szőlőből főzve gyönyörű, borostyánszínű dzsemet kapunk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Szerencsehozó szokások az új esztendőre

Annyira várjuk már, mint talán még soha, hogy végre a számláló eggyel többet mutasson a naptárban – ezzel talán a világ minden táján így vannak az emberek. Abban viszont nagyon is különbözünk, ahogy köszöntjük az új esztendőt, ahogy igyekszünk biztosra varázsolni a szerencsénket. A teljesség igénye nélkül idézünk fel pár érdekességet itthonról és a világ népeinek hagyományaiból.