Szüreti szőlődzsem dióval
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.09.13.
Vörös ragyogás, téveszthetetlen zamat: ha már hazánkban kiváló szőlők teremnek, miért is ne kísérelhetnénk meg nem csupán bor képében látni viszont? A szőlőskerteket legtöbbször diófák szegélyezik, amikor a szőlő a puttonyokba gyűlik, akkor koppannak az első diók a földre: hát kerüljön bele egy pár szem friss, idei dió is.
Hozzávalók
- 1, 5 kg érett, kék szőlő
- 1 kg befőzőcukor
- 1 kiskanál citromsav
- 20 dkg dió
Elkészítés
A szőlőt megmossuk, leszemezzük. Kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg a szemek felrepednek. Szitán áttörjük, hozzáadjuk a citromsavat, a gorombára tört diót, a befőzőcukrot, és szüntelenül kevergetve sűrűre főzzük. Azon forrón üvegekbe töltjük, gondosan lezárjuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. A fenti mennyiség 5 db félliteres üvegre elegendő.
Ha friss musthoz jutunk, abból is elkészíthetjük. Fehér szőlőből főzve gyönyörű, borostyánszínű dzsemet kapunk.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.