Szívderítő látvány, selymes íz, különleges aromák: ez a három puding igazi jutalomfalat

Gasztro

Szívderítő látvány, selymes íz, különleges aromák: ez a három puding igazi jutalomfalat

Mi a jó a pudingban? Krémes, hűs és selymes, ezért nagyon szeretik a gyerekek, a szépkorúaknak pedig kedves figyelmesség a változatosan készült pudingféle – és persze remek vendégváró csemege. Ha nem a készen kapható pudingporra esik választásunk, akkor számtalan más alapanyagból választhatunk. Akár ünnepi alkalomra is!

1. Mézes kölespuding erdei gyümölcs öntettel

(nyitóképünkön)

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 20 dkg köles
  • 4 evőkanál méz
  • az öntethez: 20 dkg vegyes erdei gyümölcs
  • 2 evőkanál méz
  • kevés reszelt narancshéj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tejet a mézzel felforraljuk. Hozzáadjuk a kölest, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 15-20 percig főzzük. Ekkor ráhintjük a búzakeményítőt, elkeverjük, és még 1 percig forraljuk. A tűzről levéve hideg vízzel kiöblített pudingformákba töltjük, és 2-3 órára behűtjük.

Tálalás előtt kistányérra borítjuk. Az erdei gyümölcsöt a mézzel és a reszelt narancshéjjal összeturmixoljuk, és a kölespuding mellé kínáljuk. Készülhet bármilyen növényi tejből is.

2. Tápiókapuding vadvirágokkal

Nálunk bodzavirág vagy vadrózsával ízesített eperlekvár a legfinomabb hozzávalója!

Hozzávalók:

  • 10 dkg tápiókagyöngy
  • 6 dl bodza- vagy vadrózsaszörp
  • 4 evőkanál házi lekvár
  • friss ehető vadvirágok

 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés:

A tápiókagyöngyöt kétszeres mennyiségű vízbe áztatjuk másfél órán át. Leszűrjük, egy kis lábosba öntjük. Hozzáadjuk a szörpöt, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg a gyöngyök egészen átlátszóvá válnak. Ha a puding szépen besűrűsödött, a tűzről levéve hozzáadjuk kedvenc lekvárunkat és a friss virágokat. Üvegpoharakba porciózzuk, és behűtjük. Tálalás előtt néhány friss szirommal kicsinosítjuk.

3. Ibolyás túrópuding tojáslikőrrel

Hozzávalók:

  • 40 dkg tehéntúró
  • 1,5 dl tejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 4 zselatin lap
  • 2 nagy csokor ibolya
  • 1 citrom

 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés:

A porcukorból 1 dl vízzel és a citrom levével szirupot főzünk, hozzáadjuk az előzőleg beáztatott zselatin lapokat, és felforraljuk. A túrót szitán áttörjük, a felvert tejszínnel lazítjuk, majd hozzáadjuk a kihűlt szirupot. Gyöngéden beleforgatjuk az ibolyavirágokat, a citrom lereszelt sárga héját, majd vízzel kiöblített formákba töltjük. Legalább két órán át a hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt a formát meleg vízbe mártjuk, és a pudingokat kiborítjuk. Tojáslikőrrel megöntözve, ibolyavirágokkal díszítve tálaljuk. 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X