Szívderítő látvány, selymes íz, különleges aromák: ez a három puding igazi jutalomfalat

Gasztro

Szívderítő látvány, selymes íz, különleges aromák: ez a három puding igazi jutalomfalat

Mi a jó a pudingban? Krémes, hűs és selymes, ezért nagyon szeretik a gyerekek, a szépkorúaknak pedig kedves figyelmesség a változatosan készült pudingféle – és persze remek vendégváró csemege. Ha nem a készen kapható pudingporra esik választásunk, akkor számtalan más alapanyagból választhatunk. Akár ünnepi alkalomra is!

1. Mézes kölespuding erdei gyümölcs öntettel

(nyitóképünkön)

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 20 dkg köles
  • 4 evőkanál méz
  • az öntethez: 20 dkg vegyes erdei gyümölcs
  • 2 evőkanál méz
  • kevés reszelt narancshéj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tejet a mézzel felforraljuk. Hozzáadjuk a kölest, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 15-20 percig főzzük. Ekkor ráhintjük a búzakeményítőt, elkeverjük, és még 1 percig forraljuk. A tűzről levéve hideg vízzel kiöblített pudingformákba töltjük, és 2-3 órára behűtjük.

Tálalás előtt kistányérra borítjuk. Az erdei gyümölcsöt a mézzel és a reszelt narancshéjjal összeturmixoljuk, és a kölespuding mellé kínáljuk. Készülhet bármilyen növényi tejből is.

2. Tápiókapuding vadvirágokkal

Nálunk bodzavirág vagy vadrózsával ízesített eperlekvár a legfinomabb hozzávalója!

Hozzávalók:

  • 10 dkg tápiókagyöngy
  • 6 dl bodza- vagy vadrózsaszörp
  • 4 evőkanál házi lekvár
  • friss ehető vadvirágok

 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés:

A tápiókagyöngyöt kétszeres mennyiségű vízbe áztatjuk másfél órán át. Leszűrjük, egy kis lábosba öntjük. Hozzáadjuk a szörpöt, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg a gyöngyök egészen átlátszóvá válnak. Ha a puding szépen besűrűsödött, a tűzről levéve hozzáadjuk kedvenc lekvárunkat és a friss virágokat. Üvegpoharakba porciózzuk, és behűtjük. Tálalás előtt néhány friss szirommal kicsinosítjuk.

3. Ibolyás túrópuding tojáslikőrrel

Hozzávalók:

  • 40 dkg tehéntúró
  • 1,5 dl tejszín
  • 15 dkg porcukor
  • 4 zselatin lap
  • 2 nagy csokor ibolya
  • 1 citrom

 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés:

A porcukorból 1 dl vízzel és a citrom levével szirupot főzünk, hozzáadjuk az előzőleg beáztatott zselatin lapokat, és felforraljuk. A túrót szitán áttörjük, a felvert tejszínnel lazítjuk, majd hozzáadjuk a kihűlt szirupot. Gyöngéden beleforgatjuk az ibolyavirágokat, a citrom lereszelt sárga héját, majd vízzel kiöblített formákba töltjük. Legalább két órán át a hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt a formát meleg vízbe mártjuk, és a pudingokat kiborítjuk. Tojáslikőrrel megöntözve, ibolyavirágokkal díszítve tálaljuk. 

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.