1. Mézes kölespuding erdei gyümölcs öntettel
(nyitóképünkön)
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 20 dkg köles
- 4 evőkanál méz
- az öntethez: 20 dkg vegyes erdei gyümölcs
- 2 evőkanál méz
- kevés reszelt narancshéj
Elkészítés:
A tejet a mézzel felforraljuk. Hozzáadjuk a kölest, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 15-20 percig főzzük. Ekkor ráhintjük a búzakeményítőt, elkeverjük, és még 1 percig forraljuk. A tűzről levéve hideg vízzel kiöblített pudingformákba töltjük, és 2-3 órára behűtjük.
Tálalás előtt kistányérra borítjuk. Az erdei gyümölcsöt a mézzel és a reszelt narancshéjjal összeturmixoljuk, és a kölespuding mellé kínáljuk. Készülhet bármilyen növényi tejből is.
2. Tápiókapuding vadvirágokkal
Nálunk bodzavirág vagy vadrózsával ízesített eperlekvár a legfinomabb hozzávalója!
Hozzávalók:
- 10 dkg tápiókagyöngy
- 6 dl bodza- vagy vadrózsaszörp
- 4 evőkanál házi lekvár
- friss ehető vadvirágok
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés:
A tápiókagyöngyöt kétszeres mennyiségű vízbe áztatjuk másfél órán át. Leszűrjük, egy kis lábosba öntjük. Hozzáadjuk a szörpöt, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg a gyöngyök egészen átlátszóvá válnak. Ha a puding szépen besűrűsödött, a tűzről levéve hozzáadjuk kedvenc lekvárunkat és a friss virágokat. Üvegpoharakba porciózzuk, és behűtjük. Tálalás előtt néhány friss szirommal kicsinosítjuk.
3. Ibolyás túrópuding tojáslikőrrel
Hozzávalók:
- 40 dkg tehéntúró
- 1,5 dl tejszín
- 15 dkg porcukor
- 4 zselatin lap
- 2 nagy csokor ibolya
- 1 citrom
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés:
A porcukorból 1 dl vízzel és a citrom levével szirupot főzünk, hozzáadjuk az előzőleg beáztatott zselatin lapokat, és felforraljuk. A túrót szitán áttörjük, a felvert tejszínnel lazítjuk, majd hozzáadjuk a kihűlt szirupot. Gyöngéden beleforgatjuk az ibolyavirágokat, a citrom lereszelt sárga héját, majd vízzel kiöblített formákba töltjük. Legalább két órán át a hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt a formát meleg vízbe mártjuk, és a pudingokat kiborítjuk. Tojáslikőrrel megöntözve, ibolyavirágokkal díszítve tálaljuk.