Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 tk. sütőpor
- 1 db tojás
- csipet só
A diós habhoz:
- 20 dkg dió
- 20 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 tk. rum
A töltelékhez:
- 1 kis üveg áfonyalekvár
Elkészítés
A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral, a csipet sóval és a sütőporral, majd összegyúrjuk a tojással és a szobahőmérsékletű vajjal. Egy alaposan meglisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és egy nagy, sütő méretű tepsibe rakjuk, amit előzőleg zsírral kikentünk. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk kivitelezni, ha a vajas lapot óvatosan feltekerjük egy nyújtófára, és így emeljük át a tepsi fölé, ahol letekerjük róla.

Ezután elkészítjük a sütemény tetejére a habot. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, és ízesítjük egy kevés rummal. Ezután óvatosan beleforgatjuk a diót is. Ha szép egynemű a hab, akkor egyenletesen rásimítjuk a tésztára, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 30 perc alatt sül készre, addigra a hab szép barna árnyalatot kap. Ha a tetejét óvatosan megnyomjuk, és azt érezzük, hogy a hab szilárd és már nem folyós, akkor el is készült.
Ezután következik a legnehezebb művelet. Fontos, hogy legyünk türelmesek, és forrón semmi esetre se emeljük ki a lapot a tepsiből. Ha már langyosra hűlt, akkor megpróbálkozhatunk vele. Úgy a legegyszerűbb, ha elnegyedeljük a süteményt, és egy nagyobb konyhai lapát segítségével vesszük ki a darabokat. Két-két negyedet kell ezután összeillesztenünk olyan módon, hogy a dióhab az alsó tésztánál alulra, a felsőnél felülre kerüljön. Tehát a tésztás oldalával ragasztjuk össze a lapokat. Válasszunk valamilyen savanykásabb és sötétebb színű lekvárt, és azzal bőségesen megkenve az alsó lapot, ragasszuk össze a párokat. A rétegek tehát a következő módon kövessék egymást: dióhab, tészta, lekvár, tészta, dióhab. Ezután néhány órát hagyjuk állni.
Ajánljuk még: