Szakállas pogácsa

Gasztro

Szakállas pogácsa

Munkaigényesek és aprócskák. Mutatósak és túl gyorsan elfogynak. Az apró sós süteményekkel teli tál egyik nagy előnye, hogy sokkal többnek látszik, mint amennyi valójában – a bölcs háziasszonyok nagy találmánya!

Hozzávalók

  • 18 dkg reszelt sajt
  • 36 dkg vaj
  • 6 evőkanál tej
  • 3 tojássárgája
  • 60 dkg liszt
  •  só

A tetejére:

  • 3 tojásfehérje

A töltelékhez:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg krémsajt
  • 3-4 evőkanál tejföl
  • reszelt szerecsendió
  • 20-25 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és kb. 3 cm átmérőjű kis korongokat szúrunk ki belőle. A tetejüket tojásfehérjével megkenjük, majd sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatva, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt szép pirosra sütjük.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A töltelékhez a puha vajat a krémsajttal és annyi tejföllel, hogy jól kenhető, sűrű krémet kapjunk, simára keverjük. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A krémmel 2-2 kis tésztakorongot összetapasztunk, és reszelt sajtban megforgatjuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Ajánljuk még:

Hat ehető-iható ajándék – nem csak receptguruknak

Aki gondosan tervez, előre elkészíthet egy-egy finomságot, ami lehet jó ajándék – augusztusban paradicsomcsatnit főz, nyáridőn virágecetet érlel, vagy citromfűszörpöt készít. Akinek nincs ilyen lehetősége, akár az utolsó percekben is elővarázsolhat valami finomságot a konyhából. Ínyenceknek, kezdő háziasszonyoknak és édesszájúaknak valókat is kínálunk, sőt, pénztárcabarát megoldásokat is mutatunk.