Szakállas pogácsa

Gasztro

Szakállas pogácsa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 darab tojás
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 3 dl tejföl

A töltelékhez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi pirospaprika
  • 1 ek finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg sajtkrém
  • 10 dkg reszelt sajt

 

A forgatáshoz:

  • 15 dkg reszelt sajt

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tésztához a tojást válasszuk szét. A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, majd dörzsöljük össze a puha vajjal. Végül alaposan dolgozzuk el a tejföllel és a tojássárgájával. Az elkészült tésztát takarjuk le, és hagyjuk pihenni minimum egy órát.

Ha a tészta megpihent, lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A kiszúrt tésztát sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd lekenjük tojásfehérjével. 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

A tejfölt a tojássárgájával és a fűszerekkel simára kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Gőz fölött sűrűre főzzük, közben folyamatosan kevergetjük. Ha elkészültünk, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután hozzáadjuk a vajat, a sajtkrémet és a reszelt sajtot. Simára kikeverjük.

A kihűlt tésztakorongokat megkenjük a krémmel, és párosával összeillesztjük őket. Az összepárosított korongokat óvatosan összenyomjuk, hogy a krém kicsit folyjon ki belőlük, majd a krémes oldalsó részt reszelt sajtba forgatjuk.

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.