Gasztro

Svéd uborkasaláta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 fej lilahagyma
  • 120 ml fehérborecet
  • 30 ml víz
  • 1 kk só
  • 3 ek cukor
  • 2 ek aprított kapor 
  • 1 kígyóuborka

Elkészítés

A lilahagymát vékony félkarikákra vágjuk, majd egy szűrőbe rakjuk. Egy liter vizet felforralunk, és lassan öntve leforrázzuk vele a hagymát.

Az uborkát vékony karikára gyaluljuk. Az öntethez elkeverjük a fehérborecetet a vízzel, a sóval és a cukorral, majd az uborkára öntjük. Belekeverjük a forrázott lilahagymát és a felaprított friss kaprot is. Legalább 3-4 órára hűtőbe rakjuk, de akár egy egész éjszakát is pihenhet, hogy az ízek összeérjenek.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Az leszel, amit megeszel: az étel a legjobb orvosság

Az ételből tudat lesz, tartja az ájurvéda. A hagyományos kínai orvoslás szerint az életerő egyik forrása az élelem. Környezetünkkel való kapcsolatunkban a legalapvetőbb tényező az étel, mivel a környezet étel formájában hatol be a szervezetünkbe legközvetlenebbül – vallotta Szent Györgyi Albert. Az vagy, amit megeszel, hiszen abból tudja a test felépíteni, újjáépíteni önmagát. Nem mindegy tehát, mit, és hogyan eszünk. Aki kicsit is odafigyel az egészségre, tisztában is van ezzel, a megvalósítás azonban sokkal nehezebb. Erre alapoz Az étel a legjobb orvosság című szakácskönyv is.