Sütőtökös metélt

Gasztro

Sütőtökös metélt

Antal Csilla receptje

Hozzávalók:

  • 1/2 kisebb muskotályos sütőtök
  • 3 dkg Magyar Vaj
  • 5 dl Magyar Tej
  • 10 dkg Magyar Trappista sajt
  • 1 ek liszt
  • 1 kk szerecsendió
  • chili ízlés szerint
  • 2-3 levél friss zsálya
  • bors
  • 40 dkg szélesmetélt

 

Tovább olvasok
sutotokos-metelt-recept-borbas-marcsi

 

A tököt szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. 180 fokon puhára sütjük.

sutotokos-metelt-recept-borbas-marcsi

 

A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet. Megfuttatjuk rajta, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet. Közepesen sűrűre forraljuk, közben pedig ízesítjük sóval, borssal, friss zsályával, szerecsendióval és ízlés szerint chilivel. A megsült tök húsát is a mártáshoz adjuk, majd az egészet simára turmixoljuk. Visszaforraljuk a mártást, és hozzáadjuk a lereszelt sajtot is. Ha szükséges, adunk még hozzá sót is.

A tésztát közben kifőzzük sós vízben, majd a főzővízből rögtön a mártáshoz adjuk. Egy merőkanálnyi főzővizet is teszünk rá. Az egészet összemelegítjük, majd azonnal tálaljuk. Tálaláskor reszelt sajtot is adunk hozzá.

 A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.