Hozzávalók
Sufnudli
- 40 dkg burgonya
- kb. 15-20 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 kk só
Sült szilvalekvár
- 1 kg szilva
- 4-5 ek cukor
- 2 ek balzsamecet redukció
- 1 dl vörösbor
A szóráshoz
- 20 dkg panko morzsa
- 10 dkg darált mák
- 3-4 ek cukor
- 1 narancs héja
Citrusos mascarponekrém
- 2 tojássárgája
- 2 ek cukor
- 1 narancs héja
- 1 citrom héja
- 1 lime héja
- 1 ek vaníliás cukor
- 15 dkg mascarpone
Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük sós vízben. Ha már puha, akkor hagyjuk egy kicsit hűlni, majd meghámozzuk. Ezután krémesre, csomómentesre áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet, a puha vajat, a tojást és a sót. Annyi lisztet adagolunk hozzá, hogy rugalmas, jól formázható, de puha tésztát kapjunk. Ezután a tésztát feldaraboljuk, hengereket sodrunk belőle, majd 2-2,5 centiméteres nudlikat vágunk. Ezeket a két tenyerünk között meg is sodorjuk. Közben sós vizet forralunk, és kifőzzük a nudlikat. Ha feljöttek a víz tetejére, akkor még egy picit főzzük őket, majd leszűrjük.
Közben a panko morzsát száraz serpenyőben világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a mákot és a cukrot. Végül narancshéjjal ízesítjük. Ezzel szórjuk meg a nudlikat tálaláskor.
A krémhez a tojásokat a cukorral gőz fölött kikeverjük, és ha már csípősen meleg a hőmérséklete, akkor levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a mascarponéhoz, majd az egészet ízesítjük a citrusok héjával.
A szilvát kimagozzuk, és egy tepsibe terítjük. Megszórjuk cukorral, ízesítjük a balzsamecet redukcióval és a vörösborral, majd 180 fokos sütőben kb. egy óra alatt puhára sütjük.
Ha tetszett ez a süti, de nem állnál ilyen hosszan a konyhába, próbáld ki a túrónudlit!