Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg túró
- 16 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 1 ek porcukor
Öntet:
- 8 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 1,5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 3 ek porcukor
- vanília
- 1 cirom héja
- 2-3 dl tejföl
- 4 tojássárgája
- 6 tojásfehérje
+15 dkg rumba áztatott mazsola
Elkészítés
A tésztához a túrót alaposan átdörzsöljük egy nagyobb lyukú szitán, hogy ne maradjanak benne rögök. Ezután összegyúrjuk a liszttel, a két tojássárgájával, a csipet sóval és a porcukorral. Ha esetleg nem állna össze, akkor egy pici tejfölt adhatunk még hozzá. Ha elkészült, akkor rövid időre eltesszük pihenni. Ezután kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, majd szélesebb metéltre vágjuk. Forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha a tészta már feljött a víz tetejére, leszűrjük.
Közben elkészítjük az öntetet. A vajon megfuttatjuk a lisztet, majd a tej és tejszín keverékével krémesre főzzük. Végül hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliát is. Ha langyosra hűlt, elkeverünk benne négy tojássárgáját. Ízesítjük egy citrom héjával, és adunk hozzá jó zsíros tejfölt is. Végül a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan beleforgatjuk.
Ha mindennel elkészültünk, összekeverjük a kifőtt tésztát az öntettel, hozzáadjuk a rumba áztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd az egészet egy vajjal kikent tűzálló edénybe öntjük. Olyan méretű edényt válasszunk, hogy ne legyen teljesen tele, mert meg fog emelkedni a stíriai metélt, miközben sül. 180 fokon addig süssük, míg a teteje gyönyörű aranybarna nem lesz.
Ajánljuk még: