Spárgás rizottó

Gasztro

Spárgás rizottó

Tökéletes rizottót készíteni szinte művészet, de most megtudjuk, mi a titok

Hozzávalók:

  • 1 csomag tisztított spárga
  • személyenként 10-15 dkg rizottó rizs
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 1-2 dl fehérbor
  • 5-7 dkg vaj
  • 2-3 szál újhagyma
  • őrölt fehér bors

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés: 

A spárga végein lévő fás részt levágjuk és a héjjal együtt feltesszük sós, cukros vízben főzni. Jól beforraljuk, hogy egy ízes redukciót kapjunk belőle.

A vajat felolvasztjuk, és átforgatjuk rajta a felkarikázott újhagymát. Kicsit megfonnyasztjuk, majd rárakjuk a rizottó rizst. Kevergetve megpirítjuk, de nem annyira, mint a hagyományos párolt rizsnél. A spárgát körülbelül fél centi hosszúságú darabokra felkarikázzuk, a fejét 4-5 centi hosszan meghagyjuk. A rizst a spárgaredukcióval és fehérborral locsolgatva sűrűn kevergetve megfőzzük, pároljuk. Ne maradjon lé nélkül, mindig lepje el.

Amikor már majdnem puha a rizs, belekeverjük az összevágott spárgaszárakat, a spárgafejeket és a parmezánt. Nem kell megijedni, ettől jó ragacsos lesz. Amikor már puha a rizs, de belül még kicsit roppan, vegyük le a tűzről, és öntsünk még rá a redukcióból, hogy fel tudja szívni. Akkor lesz igazán jó a rizottó, ha az állaga olyan krémes, mint a tejberizsé.

Gottwald HotelGottwald Szilárd receptje

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.