Hozzávalók:
- 1 csomag tisztított spárga
- személyenként 10-15 dkg rizottó rizs
- 2 ek reszelt parmezán
- 1-2 dl fehérbor
- 5-7 dkg vaj
- 2-3 szál újhagyma
- só
- őrölt fehér bors
Elkészítés:
A spárga végein lévő fás részt levágjuk és a héjjal együtt feltesszük sós, cukros vízben főzni. Jól beforraljuk, hogy egy ízes redukciót kapjunk belőle.
A vajat felolvasztjuk, és átforgatjuk rajta a felkarikázott újhagymát. Kicsit megfonnyasztjuk, majd rárakjuk a rizottó rizst. Kevergetve megpirítjuk, de nem annyira, mint a hagyományos párolt rizsnél. A spárgát körülbelül fél centi hosszúságú darabokra felkarikázzuk, a fejét 4-5 centi hosszan meghagyjuk. A rizst a spárgaredukcióval és fehérborral locsolgatva sűrűn kevergetve megfőzzük, pároljuk. Ne maradjon lé nélkül, mindig lepje el.
Amikor már majdnem puha a rizs, belekeverjük az összevágott spárgaszárakat, a spárgafejeket és a parmezánt. Nem kell megijedni, ettől jó ragacsos lesz. Amikor már puha a rizs, de belül még kicsit roppan, vegyük le a tűzről, és öntsünk még rá a redukcióból, hogy fel tudja szívni. Akkor lesz igazán jó a rizottó, ha az állaga olyan krémes, mint a tejberizsé.
Gottwald Hotel, Gottwald Szilárd receptje
Ajánljuk még: