Hozzávalók
- 1 egész karaj
- 10 db. spárga
- 10 vékony szelet húsos szalonna
- só, színes őrölt bors
- 1 csokor újhagyma
- 1 nagy csokor színes sárgarépa
- só, bors
- 2 dkg vaj
Petrezselymes újburgonya:
- 1,5 kg újburgonya
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 5 dkg vaj
- 1 nagy ek mangalicazsír
Elkészítés
A karajt megtisztítjuk, és elkezdjük olyan módon szeletelni, hogy az alsó hártya egyben tartsa az ujjnyi vastag darabokat. A spárgákat megmossuk, és mindegyiket becsomagoljuk egy szelet szalonnába. A szalonnába tekert spárgákat a megsózott, megborsozott karajzsebekbe helyezzük. Mivel a szalonna is sós, figyeljünk a sózásra.
Egy nagyobb tepsit kivajazunk, majd kibélelünk újhagymával és a zsenge répákkal, megsózzuk a zöldségeket, majd erre az ágyra fektetjük rá a húst. 220 fokos sütőben rövid ideig sütjük, majd 150 fokon, szépen lassan, lefedve addig hagyjuk bent, amíg tökéletesen megpuhul.
Ferdén szeletelve tálaljuk, így nagyon gusztusosan kandikálnak majd ki belőle a spárgapöttyök.
Az újburgonyát nagyon alaposan megmossuk. A nagyobbakat kettévágjuk, az apróbbakat egyben hagyjuk. Egy serpenyőben a mangalicazsír és a vaj keverékét felmelegítjük, majd a forró zsiradékra rátesszük a burgonyákat. Azonnal letakarjuk, hogy a képződő párában megpuhuljanak. Kb. 10-12 perc alatt el is készülnek. Ezután levesszük a fedőt, rádobjuk a burgonyára a nagy csokor felaprított petrezselymet, majd rózsaszínűre sütjük. Csak a végén sózzuk.
Ajánljuk még: