Gasztro

Spárgás karaj petrezselymes újburgonyával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 egész karaj
  • 10 db. spárga
  • 10 vékony szelet húsos szalonna
  • só, színes őrölt bors
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 nagy csokor színes sárgarépa
  • só, bors
  • 2 dkg vaj

Petrezselymes újburgonya:

  • 1,5 kg újburgonya
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 5 dkg vaj
  • 1 nagy ek mangalicazsír

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A karajt megtisztítjuk, és elkezdjük olyan módon szeletelni, hogy az alsó hártya egyben tartsa az ujjnyi vastag darabokat. A spárgákat megmossuk, és mindegyiket becsomagoljuk egy szelet szalonnába. A szalonnába tekert spárgákat a megsózott, megborsozott karajzsebekbe helyezzük. Mivel a szalonna is sós, figyeljünk a sózásra.

Egy nagyobb tepsit kivajazunk, majd kibélelünk újhagymával és a zsenge répákkal, megsózzuk a zöldségeket, majd erre az ágyra fektetjük rá a húst. 220 fokos sütőben rövid ideig sütjük, majd 150 fokon, szépen lassan, lefedve addig hagyjuk bent, amíg tökéletesen megpuhul.

Ferdén szeletelve tálaljuk, így nagyon gusztusosan kandikálnak majd ki belőle a spárgapöttyök.
Az újburgonyát nagyon alaposan megmossuk. A nagyobbakat kettévágjuk, az apróbbakat egyben hagyjuk. Egy serpenyőben a mangalicazsír és a vaj keverékét felmelegítjük, majd a forró zsiradékra rátesszük a burgonyákat. Azonnal letakarjuk, hogy a képződő párában megpuhuljanak. Kb. 10-12 perc alatt el is készülnek. Ezután levesszük a fedőt, rádobjuk a burgonyára a nagy csokor felaprított petrezselymet, majd rózsaszínűre sütjük. Csak a végén sózzuk.

Ajánljuk még:

Ha ledobnál pár kilót: fehérjedús finomságok, amikkel sikerülhet!

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő” – mi pedig bátran ehetünk jókat, ha tudjuk, mivel őrizhetjük meg karcsúságunkat. Szinte minden alakreform-szakértő hangsúlyozza, hogy a titok az étrend összeállításában rejlik: több fehérje és zöldség, de kevesebb szénhidrát lehet a kiegyensúlyozott, mégis laktató táplálkozás kulcsa. Összegyűjtöttük a legjobb fehérjedús fogásokat, hogy farsang idején se kelljen lemondanunk az ínyenc lakomákról úgy, hogy mégse kelljen folyton a mérleget figyelni.