Hozzávalók a piskótához:
- 6 tojás
- 6 ek kristálycukor
- 2 ek víz
- 6 ek szitált finomliszt
- csipet só
Elkészítés:
A klasszikus hat tojásos piskótához a tojások sárgáját jó habosra keverem a cukor felével. Amikor szépen kifehéredett, akkor hozzáteszem a vizet. Közben beleforgatom a szitált lisztet. A cukorral és sóval kemény habbá vert tojásfehérjét ketté veszem. A felét vegyítem a tésztával (itt még nem kell vigyázni), majd a másik felét nagy és óvatos mozdulatokkal forgatom bele.
Tortakarikába teszem és előmelegített sütőben 180 fokon (alsó-felső sütésen) körülbelül 45-50 perc alatt szép aranysárgára sütöm. A kész piskótát hidegen 3 felé vágom.
Hozzávalók a krémhez:
- 0,5 l Soproni Irsai Olivér
- 20 dkg cukor
- 1 csomag jó minőségű főzős vaníliapuding
- 3 db (nem csomag!) beáztatott lapzselatin
- 2,5 dl habtejszín
- 3 evőkanál Irsai lekvár és 3 evőkanál Irsai
Ha gyerekek nem esznek belőle, akkor egy marék Irsaiba áztatott, lecsepegtetett arany mazsolát lehet keverni a krémbe, szezonban akár magozott szőlőt.
Elkészítés:
A fél liter bor felét jól kiforralom a cukorral. A bor másik felét kikeverem a pudingporral és a forró borhoz öntöm, majd jó keményre főzöm. Amikor még jó meleg a krém, de már nem forró, akkor belekeverem az áztatott zselatint. Hagyom a krémet szobahőmérsékletűre hűlni, majd robotgéppel jól átkeverem és beleteszem a kemény habbá vert tejszínt. Ha szeretnénk bele boros mazsolát, vagy szőlőt tenni, akkor ezen a ponton kell hozzákeverni.
Mielőtt a piskótát megtöltenénk, az irsai lekvárt átforralom a három kanál borral és lekenem vele a piskótakarikákat (az alsónak a tetejét, a középső réteget alul és felül is, majd a felső lapnak azt a felét, ami alulra kerül majd).
A lekent lapokat betöltjük a krémmel és tortakarikával rögzítve minimum 4-5 órára hűtőbe tesszük.
Az idő elteltével leszedjük a tortaformát és díszítjük. Csinos lehet csak porcukorral leszórva is, de díszíthető tejszínnel, be lehet vonni marcipánnal, ki mennyire merész.
Ajánljuk még:
Az egy.hu születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.
Ajánljuk még: