Soproni Irsai habos torta

Gasztro

Soproni Irsai habos torta

Kecskés Katalin receptje, amit születésnapi tortapályázatunkra küldött

Hozzávalók a piskótához: 

  • 6 tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 2 ek víz
  • 6 ek szitált finomliszt
  • csipet só

Elkészítés: 

Tovább olvasok

A klasszikus hat tojásos piskótához a tojások sárgáját jó habosra keverem a cukor felével. Amikor szépen kifehéredett, akkor hozzáteszem a vizet. Közben beleforgatom a szitált lisztet. A cukorral és sóval kemény habbá vert tojásfehérjét ketté veszem. A felét vegyítem a tésztával (itt még nem kell vigyázni), majd a másik felét nagy és óvatos mozdulatokkal forgatom bele.

Tortakarikába teszem és előmelegített sütőben 180 fokon (alsó-felső sütésen) körülbelül 45-50 perc alatt szép aranysárgára sütöm. A kész piskótát hidegen 3 felé vágom.

Hozzávalók a krémhez:

  • 0,5 l Soproni Irsai Olivér 
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag jó minőségű főzős vaníliapuding
  • 3 db (nem csomag!) beáztatott lapzselatin
  • 2,5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál Irsai lekvár és 3 evőkanál Irsai 


Ha gyerekek nem esznek belőle, akkor egy marék Irsaiba áztatott, lecsepegtetett arany mazsolát lehet keverni a krémbe, szezonban akár magozott szőlőt.

Elkészítés: 

A fél liter bor felét jól kiforralom a cukorral. A bor másik felét kikeverem a pudingporral és a forró borhoz öntöm, majd jó keményre főzöm. Amikor még jó meleg a krém, de már nem forró, akkor belekeverem az áztatott zselatint. Hagyom a krémet szobahőmérsékletűre hűlni, majd robotgéppel jól átkeverem és beleteszem a kemény habbá vert tejszínt. Ha szeretnénk bele boros mazsolát, vagy szőlőt tenni, akkor ezen a ponton kell hozzákeverni.

Mielőtt a piskótát megtöltenénk, az irsai lekvárt átforralom a három kanál borral és lekenem vele a piskótakarikákat (az alsónak a tetejét, a középső réteget alul és felül is, majd a felső lapnak azt a felét, ami alulra kerül majd).

A lekent lapokat betöltjük a krémmel és tortakarikával rögzítve minimum 4-5 órára hűtőbe tesszük.

Az idő elteltével leszedjük a tortaformát és díszítjük. Csinos lehet csak porcukorral leszórva is, de díszíthető tejszínnel, be lehet vonni marcipánnal, ki mennyire merész.

Ajánljuk még: 

Az egy.hu születésnapjára beérkezett tortareceptek közül a Borbás Marcsi által kiválasztott nyertes süteményeket ITT TALÁLJÁTOK.

 
 
 

 

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X