Sharlotka

Gasztro

Sharlotka

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 kg alma (más idénygyümölccsel is elkészíthető, pl.: őszibarack)
  • 2 narancs lereszelt héja
  • csipet só
  • kristálycukor
  • őrölt fahéj

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a sárgákat pedig kikeverjük a porcukorral. A lisztet alaposan összemorzsoljuk a vajjal, majd beleforgatjuk a cukorral kikevert tojások sárgáit. Beletesszük a vaníliás cukrot, a sütőport, a narancsok lereszelt héját és elkeverjük. Ezután a tojásfehérjék kemény habjának nagyjából az egyharmadát óvatosan, laza mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze, beleforgatjuk a masszába, majd két adagban a teljes mennyiséget.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, ami kissé sűrű állagú és sorban, egyesével, szorosan egymás mellé ráhelyezzük a megtisztított, körülbelül félcentis szeletekre vágott almát. Mikor az alma befedte a tésztát, megszórjuk a tetejét kristálycukorral és őrölt fahéjjal. Előmelegített 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük a tetejét. Kockára vágva, a tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.