Savanyú marharagu

Gasztro

Savanyú marharagu

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhalábszár
  • 1 ek mangalicazsír
  • 15 dkg mangalicaszalonna
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4-5 db szárított vagy fagyasztott vargánya
  • 1 kisebb csokor kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek magos mustár
  • 2-3 ek tejföl
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 dl vörösbor
  • só, bors

Elkészítés:

A zsiradékot felmelegítjük, és rádobjuk a felaprított szalonnát. Szép lassan kisütjük belőle a zsírt. Ezután adjuk hozzá a kockára vágott vöröshagymát, megsózzuk, hogy eressze ki a levét, és üvegesre pároljuk. Ezután jöhet bele a marhahús, melyet nem kell nagyon apróra vágni, elég, ha felszeleteljük. A húst körbepirítjuk a hagymán, majd felöntjük a vörösborral, ami a jó kis lesült pörcöket is fel fogja majd oldani. Addig forraljuk a borral, amíg az alkohol el nem párolog belőle. Közben megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket, és lenyomva vagy lereszelve hozzáadjuk a húshoz. Ízesítjük frissen őrölt borssal, magos mustárral és kakukkfűvel. Egy pici fűszerpaprikát is teszünk rá.

Ezután felengedjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Ezután nagy lángon, fedő alatt puhára főzzük. Ha megpuhult a hús, akkor hozzáadjuk a felaprított gombát. A tejfölt kikeverjük egy kevés forró lével, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékleteket, aztán hozzáadjuk az ételhez. Friss petrezselyemmel és főtt burgonyával tálaljuk.