Ribizlis, meggyes béles

Gasztro

Ribizlis, meggyes béles

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Tészta: 

Tovább olvasok
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 ek sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2-3 ek tejföl
  • ½ citrom héja

A töltelékhez:

  • 80 dkg kimagozott meggy
  • 4-5 ek fekete ribizli
  • 4-5 ek piros ribizli
  • 3 ek vaníliás cukor
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • a sütéshez 2 ek búzadara
  • a kenéshez 1 egész tojás

Elkészítés: 

A lisztet eldörzsöljük a szobahőmérsékletű vajjal és a zsírral. Hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a sütőport, majd a tejföllel egy nem túl puha, jól formázható tésztát gyúrunk. A tejfölt csak fokozatosan adjuk hozzá, nehogy túlságosan lágy legyen. Közben ízesítjük a tésztát egy fél citrom héjával is.

Ha elkészült a tésztánk, becsomagoljuk folpackba, majd fél órára betesszük a hűtőbe pihenni.

Közben elkészítjük a tölteléket.  A gyümölcsöket megmossuk, a meggyet kimagozzuk. A meggyet ezután megszórjuk egy evőkanál cukorral, és a kezünkkel egy kicsit megnyomkodjuk, majd egy szűrőbe tesszük, hogy a leve le tudjon folyni. Ezután összekeverjük a ribizlivel, a vaníliás cukorral és a zsemlemorzsával.

Közben egy kisebb tepsit kivajazunk, és a tészta felét akkorára nyújtjuk, amekkora a sütőedényünk alja. Óvatosan beemeljük a tepsibe, megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel sütés közben, majd megszórjuk a búzadarával, és egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. Végül a tészta másik felét is kinyújtjuk, és a töltelékre emeljük. Természetesen lehet díszíteni, rácsozni is a tetejét. Sütés előtt egy felvert tojással megkenjük a felső tésztaréteget, majd pedig ezt is megszurkáljuk.

180 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz a teteje. Kicsit hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ajánljuk még:

Ételek, amiknek jól áll a majonéz: 8 fogást ajánlunk

A majonéz nem bonyolult alapanyag, de annál jobb: tojás és olaj adja az alapját, de ízesíthetjük citrommal, tárkonnyal, tormával és még annyi minden mással! Aztán finom falatokra tehetjük, hogy mesteri párosítások révén jobbnál jobb ízkombinációkat alkossunk!

 

Már követem az oldalt

X