Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg sertészsír
- 1 ek sütőpor
- 15 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 2-3 ek tejföl
- ½ citrom héja
A töltelékhez:
- 80 dkg kimagozott meggy
- 4-5 ek fekete ribizli
- 4-5 ek piros ribizli
- 3 ek vaníliás cukor
- 3 ek zsemlemorzsa
- a sütéshez 2 ek búzadara
- a kenéshez 1 egész tojás
Elkészítés
A lisztet eldörzsöljük a szobahőmérsékletű vajjal és a zsírral. Hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a sütőport, majd a tejföllel egy nem túl puha, jól formázható tésztát gyúrunk. A tejfölt csak fokozatosan adjuk hozzá, nehogy túlságosan lágy legyen. Közben ízesítjük a tésztát egy fél citrom héjával is.
Ha elkészült a tésztánk, becsomagoljuk folpackba, majd fél órára betesszük a hűtőbe pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A gyümölcsöket megmossuk, a meggyet kimagozzuk. A meggyet ezután megszórjuk egy evőkanál cukorral, és a kezünkkel egy kicsit megnyomkodjuk, majd egy szűrőbe tesszük, hogy a leve le tudjon folyni. Ezután összekeverjük a ribizlivel, a vaníliás cukorral és a zsemlemorzsával.
Közben egy kisebb tepsit kivajazunk, és a tészta felét akkorára nyújtjuk, amekkora a sütőedényünk alja. Óvatosan beemeljük a tepsibe, megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel sütés közben, majd megszórjuk a búzadarával, és egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. Végül a tészta másik felét is kinyújtjuk, és a töltelékre emeljük. Természetesen lehet díszíteni, rácsozni is a tetejét. Sütés előtt egy felvert tojással megkenjük a felső tésztaréteget, majd pedig ezt is megszurkáljuk.
180 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz a teteje. Kicsit hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
Ajánljuk még: