Ribizlis, meggyes béles

Gasztro

Ribizlis, meggyes béles

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Tészta: 

Tovább olvasok
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 ek sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2-3 ek tejföl
  • ½ citrom héja

A töltelékhez:

  • 80 dkg kimagozott meggy
  • 4-5 ek fekete ribizli
  • 4-5 ek piros ribizli
  • 3 ek vaníliás cukor
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • a sütéshez 2 ek búzadara
  • a kenéshez 1 egész tojás

Elkészítés: 

A lisztet eldörzsöljük a szobahőmérsékletű vajjal és a zsírral. Hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját, a sütőport, majd a tejföllel egy nem túl puha, jól formázható tésztát gyúrunk. A tejfölt csak fokozatosan adjuk hozzá, nehogy túlságosan lágy legyen. Közben ízesítjük a tésztát egy fél citrom héjával is.

Ha elkészült a tésztánk, becsomagoljuk folpackba, majd fél órára betesszük a hűtőbe pihenni.

Közben elkészítjük a tölteléket.  A gyümölcsöket megmossuk, a meggyet kimagozzuk. A meggyet ezután megszórjuk egy evőkanál cukorral, és a kezünkkel egy kicsit megnyomkodjuk, majd egy szűrőbe tesszük, hogy a leve le tudjon folyni. Ezután összekeverjük a ribizlivel, a vaníliás cukorral és a zsemlemorzsával.

Közben egy kisebb tepsit kivajazunk, és a tészta felét akkorára nyújtjuk, amekkora a sütőedényünk alja. Óvatosan beemeljük a tepsibe, megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel sütés közben, majd megszórjuk a búzadarával, és egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. Végül a tészta másik felét is kinyújtjuk, és a töltelékre emeljük. Természetesen lehet díszíteni, rácsozni is a tetejét. Sütés előtt egy felvert tojással megkenjük a felső tésztaréteget, majd pedig ezt is megszurkáljuk.

180 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz a teteje. Kicsit hagyjuk hűlni, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Már követem az oldalt

X