Ez a szaftos, gazdag répatorta az ünnepi asztal dísze lehet. Sűrűbb és töményebb, mint egy sima piskótából készült sütemény, ezért kis mérete ellenére is kiadós. Ráadásul nagyon csinos.
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 3 nagy tojás
- 150 g kristálycukor
- 1 dl mangószirup (vagy narancsszirup)
- 1 tk vaníliás cukor
- 18 dkg finomliszt
- 2 tk sütőpor
- 25 dkg sárgarépa finomra reszelve
- 10 dkg mandula vagy dió apróra vágva
Krém:
- 10 dkg puha vaj
- 5 dkg vaníliás porcukor
- 2 ek mangószirup
- 30 dkg mascarpone
Elkészítés:
A tojásokat habosra felverjük a cukorral. Hozzáadjuk a nagyon puha vajat és a mangószirupot, majd egyneműre keverjük. A lisztet elkeverjük sütőporral, majd a tojásos masszához adjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, majd finomra lereszeljük, és ez is jöhet a tésztához. Végül az aprított mandulát is belekeverjük.
Sütőpapírral kibélelünk két 15 cm-es tortaformát, és a tésztát egyenlően elosztjuk közöttük.
175 fokon, légkeverésen kb. 40 percig sütjük. Ha a külseje sötét karamell színű, akkor van készen. Ezután egy rácson hagyjuk kihűlni a tésztákat. (Természetesen, ha nincsenek ekkora formáink, akkor süthetünk egy nagy tésztát is.)
A krémhez a puha vajat habosra keverjük a cukorral és a sziruppal. A szobahőmérsékletű mascarponét is hozzáadjuk, de figyeljünk, hogy azzal ne verjük túl sokáig és túl magas fordulatszámon, mert széteshet a krémünk. Amint elkeveredett, és krémszerűvé vált az állaga, készen is van.
A kihűlt tésztákat kettévágjuk, így négy lapot kapunk. A tortánkat ezután betöltjük a krémmel, majd hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy a vaj jól megkösse a krémet.
Ezután ízlés szerint dekoráljuk, majd tálaljuk.
A cikk megjelenését a METRO támogatta.
Ajánljuk még: