Gasztro

Húsvét

Répatorta

Borbás Marcsi receptje

Ez a szaftos, gazdag répatorta az ünnepi asztal dísze lehet. Sűrűbb és töményebb, mint egy sima piskótából készült sütemény, ezért kis mérete ellenére is kiadós. Ráadásul nagyon csinos.

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 3 nagy tojás
  • 150 g kristálycukor
  • 1 dl mangószirup (vagy narancsszirup)
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 18 dkg finomliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 25 dkg sárgarépa finomra reszelve
  • 10 dkg mandula vagy dió apróra vágva

Krém:

  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg vaníliás porcukor
  • 2 ek mangószirup
  • 30 dkg mascarpone

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tojásokat habosra felverjük a cukorral. Hozzáadjuk a nagyon puha vajat és a mangószirupot, majd egyneműre keverjük. A lisztet elkeverjük sütőporral, majd a tojásos masszához adjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, majd finomra lereszeljük, és ez is jöhet a tésztához. Végül az aprított mandulát is belekeverjük.

Sütőpapírral kibélelünk két 15 cm-es tortaformát, és a tésztát egyenlően elosztjuk közöttük.

175 fokon, légkeverésen kb. 40 percig sütjük. Ha a külseje sötét karamell színű, akkor van készen. Ezután egy rácson hagyjuk kihűlni a tésztákat. (Természetesen, ha nincsenek ekkora formáink, akkor süthetünk egy nagy tésztát is.)

 

A krémhez a puha vajat habosra keverjük a cukorral és a sziruppal. A szobahőmérsékletű mascarponét is hozzáadjuk, de figyeljünk, hogy azzal ne verjük túl sokáig és túl magas fordulatszámon, mert széteshet a krémünk. Amint elkeveredett, és krémszerűvé vált az állaga, készen is van.

 

A kihűlt tésztákat kettévágjuk, így négy lapot kapunk. A tortánkat ezután betöltjük a krémmel, majd hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy a vaj jól megkösse a krémet.

Ezután ízlés szerint dekoráljuk, majd tálaljuk.

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.