Rendhagyó, de zseniális krémes: ilyen a puliszkakrémes, paradicsomos sütemény

Gasztro

Rendhagyó, de zseniális krémes: ilyen a puliszkakrémes, paradicsomos sütemény

Krémes is, édes is, és mégis paradicsom kell hozzá! Elsőre furcsának tűnik, de együtt nagyon jól működik! 
Hozzávalók:

A tésztához:

  • 9 ek paradicsomlé
  • 9 ek borvíz (szódavíz)
  • 9 ek kukoricaolaj
  • 9 ek porcukor
  • 1 tasak sütőpor
  • 50-60 dkg liszt
  • 1 tojás

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 5 ek kukoricadara
  • 20 dkg házi vaj
  • 20 dkg porcukor

A glazúrhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 3-4 ek kakaó
  • 3 ek kukoricaolaj
  • 3-4 ek lobogó víz

 

  • 3 dl savanykás lekvár

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kimérjük, majd egy tálban alaposan összegyúrjuk, hogy egynemű legyen. Ezután négy részre vágjuk, mindegyik részt a tepsink méretére nyújtjuk, majd egyenként kisütjük.

Míg sül, elkészítjük a krémet. Ehhez tejet felforralunk, majd óvatosan hozzákeverjük a kukoricadarát, együtt összefőzzük, közben pedig folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze! Ha sűrűre főtt, levesszük a tűzről és addig keverjük, amíg teljesen ki nem hűl. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kukoricás krémet, és ekkor az egészet jól elkeverjük.

Eztán betöltjük a lapokat. Az első lapot a krémmel kenjük meg, a másodikat egy nagy adag lekvárral (kb. 3 dl lekvárra mindenképpen szükség van, hogy a lapok megfelelőképpen megpuhuljanak), a harmadikat pedig újra a krémmel.

A rétegezés befejeztével a sütemény tetejére csokimáz kerül. Ehhez 15 dkg porcukrot elkeverünk 3-4 evőkanál kakaóval, 3 evőkanál olajjal és 3-4 evőkanál forró vízzel. Ezt simára keverjük, és a sütemény tetejére öntjük. Egy napig érdemes pihentetni a süteményt, és csak a pihentetés után vágjuk fel!

Ajánljuk még:

RETRÓ NYÁRI SÜTEMÉNY: KÓKUSZOS KEKSZTEKERCS
VIDEÓRECEPTEK A BOSCH TÁMOGATÁSÁVAL: KRÉMLEVESEK
A KÜLÖNLEGES SÓS KARAMELLÁS TARTE