Hozzávalók
- 1 fej karfiol
- 2 marék zsemlemorzsa
- 3 dkg vaj
- parmezán vagy más kemény, érett sajt
A besamelhez:
- 3 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 2 dl tej
- 3 dl tejszín
- só
- frissen őrölt bors
- szerecsendió
Elkészítés
A karfiolt rózsáira szedjük, majd alaposan megmossuk. Sós vízben félig megfőzzük. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl, mert akkor teljesen szét fog esni.
A zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, így kap egy extra édeskés ízt.
Elkészítjük a besamelmártást is. Ehhez a vajat felolvasztjuk, teszünk bele egy kevés lisztet, rövid ideig kevergetjük, majd a tej és tejszín keverékével felöntjük. Ne adjuk hozzá egyszerre az egész folyadékot, inkább két-három részletben, és mindig forraljuk vissza, illetve egy kézi habverővel kevergessük folyamatosan, nehogy csomós legyen. Közben egy kis szerecsendiót keverjünk hozzá, sózzuk és borsozzuk. Jó, ha kicsit hígabb a keverék, mint az átlagos besamel, hiszen sülés közben még sűrűsödni fog.
A sütőformákat vajjal kenjük ki, majd kibéleljük baconnal, és óvatosan belepakoljuk a karfiolrózsákat. Megszórjuk a pirított zsemlemorzsával, majd ráöntjük a besamelmártást. A tetejére parmezánt reszelünk, vagy más kemény sajtot, amit szeretünk.
Előmelegített sütőben, 180-200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul, a belseje pedig krémesre összesül. Forrón tálaljuk.
Ajánljuk még: