Rakott karfiol új formában

Gasztro

Rakott karfiol új formában

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 fej karfiol
  • 2 marék zsemlemorzsa
  • 3 dkg vaj
  • parmezán vagy más kemény, érett sajt

A besamelhez:

  • 3 dkg vaj
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A karfiolt rózsáira szedjük, majd alaposan megmossuk. Sós vízben félig megfőzzük. Figyeljünk, hogy ne főzzük túl, mert akkor teljesen szét fog esni.

A zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, így kap egy extra édeskés ízt.

Elkészítjük a besamelmártást is. Ehhez a vajat felolvasztjuk, teszünk bele egy kevés lisztet, rövid ideig kevergetjük, majd a tej és tejszín keverékével felöntjük. Ne adjuk hozzá egyszerre az egész folyadékot, inkább két-három részletben, és mindig forraljuk vissza, illetve egy kézi habverővel kevergessük folyamatosan, nehogy csomós legyen. Közben egy kis szerecsendiót keverjünk hozzá, sózzuk és borsozzuk. Jó, ha kicsit hígabb a keverék, mint az átlagos besamel, hiszen sülés közben még sűrűsödni fog.

A sütőformákat vajjal kenjük ki, majd kibéleljük baconnal, és óvatosan belepakoljuk a karfiolrózsákat. Megszórjuk a pirított zsemlemorzsával, majd ráöntjük a besamelmártást. A tetejére parmezánt reszelünk, vagy más kemény sajtot, amit szeretünk.

Előmelegített sütőben, 180-200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul, a belseje pedig krémesre összesül. Forrón tálaljuk.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!