Posírozott körte lekvárral töltve, vaníliamártással

Gasztro

Posírozott körte lekvárral töltve, vaníliamártással

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 3 db körte
  • 2 rúd fahéj
  • 1,5 liter víz
  • 3 ek. barnacukor
  • 0,5 dl száraz fehérbor

A töltéshez:

  • különféle Univer lekvárok, például áfonya, málna, birs vagy barack

Az öntethez:

  • 3 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 kk. vaníliapaszta

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés

A körtéket belerakjuk a vízbe, adunk hozzá fahéjat, barna cukrot és fehérbort. Ezután feltesszük főni körülbelül 20 percre. Fontos, hogy a víz ne forrjon lobogva, éppen csak gyöngyözzön.

 

Amíg fő a körte, elkészítjük az öntetet. A cukrot simára keverjük a tojássárgájával, teszünk bele vaníliát, majd a tejet is hozzáöntjük. Gőz fölött megfőzzük. Ha már csípi az ujjunkat, és kezd sűrűsödni, jó is lesz.

 

Ha a körte elkészült, kivesszük a vízből. Mindegyiknek talpat vágunk, majd a tetejüket is levágjuk, és egy kis részt kivájunk belőle. Ide kerül a lekvár. Ezután egy csinos tálra sorakoztatjuk őket, és meglocsoljuk a vaníliaöntettel.

A recept megjelenését az Univer támogatta.

Ajánljuk még:

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.