Posírozott körte lekvárral töltve, vaníliamártással

Gasztro

Posírozott körte lekvárral töltve, vaníliamártással

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 3 db körte
  • 2 rúd fahéj
  • 1,5 liter víz
  • 3 ek. barnacukor
  • 0,5 dl száraz fehérbor

A töltéshez:

  • különféle Univer lekvárok, például áfonya, málna, birs vagy barack

Az öntethez:

  • 3 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 kk. vaníliapaszta

 

Tovább olvasok

 

Elkészítés

A körtéket belerakjuk a vízbe, adunk hozzá fahéjat, barna cukrot és fehérbort. Ezután feltesszük főni körülbelül 20 percre. Fontos, hogy a víz ne forrjon lobogva, éppen csak gyöngyözzön.

 

Amíg fő a körte, elkészítjük az öntetet. A cukrot simára keverjük a tojássárgájával, teszünk bele vaníliát, majd a tejet is hozzáöntjük. Gőz fölött megfőzzük. Ha már csípi az ujjunkat, és kezd sűrűsödni, jó is lesz.

 

Ha a körte elkészült, kivesszük a vízből. Mindegyiknek talpat vágunk, majd a tetejüket is levágjuk, és egy kis részt kivájunk belőle. Ide kerül a lekvár. Ezután egy csinos tálra sorakoztatjuk őket, és meglocsoljuk a vaníliaöntettel.

A recept megjelenését az Univer támogatta.

Ajánljuk még:

Tökravioli levendulás vajjal

Tökből sosem elég? Az ősz eme édes, ragyogó kincse annyi mindenbe belekívánkozik. Mivel a levendula nálunk megunhatatlan, olykor e két szín ötvöződik: a sárgás narancs és a liláskék. Egy komplementer őrület, egy elképesztő ízvarázslat? Ki kell próbálni, mert a chili meg a fokhagyma, a forró vajon sistergős levendulával elképesztő messzeségekbe röpít. Tök- és levendularajongóknak egyszerűen kötelező fogás, próbáljátok csak ki!