Hozzávalók:
- 30 dkg pontyhaltej
- 0,5 dl szójaszósz
- 0,5 dl sötét szójaszósz
- 0,5 dl mirin
- 0,5 dl rizsecet
- 1 kk zúzott fokhagyma
- 1 csokor snidling
- 2 lime héja
A sziruphoz:
- 3 db thai chili
- 100 g víz
- 100 g cukor
- A tálaláshoz:
- vágott salottahagyma
- fermentált fokhagyma
- tört pisztácia és makadámdió
Elkészítés:
A pontytejet 5-10 percig posírozzuk. Ehhez a vizet felforraljuk, majd visszavesszük, kb. 90 fokosra. 2% sót teszünk hozzá. Beletesszük a haltejet, majd 5-10 perc múlva leszűrjük, és azonnal jéghideg vízbe rakjuk. Öt perc után érdemes ellenőrizni, hogy elkészült-e.
A marinádhoz a szójaszószokat elkeverjük a mirinnel, a rizsecettel, az átnyomott fokhagymával, és egy kis friss snidlinget is adunk hozzá. Egy jó nagy adag lime-héjjal frissítjük.
A sziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, közben néha átkeverjük. Hozzáadjuk a felezett chiliket is.
A tálaláshoz a salottahagymát nagyon vékony csíkokra vágjuk.
Ha mindennel elkészültünk, a haltejet tányérra rakjuk, teszünk mellé snidlinget, salottahagymát, fermentált fokhagymát, szirupban áztatott chilipaprikát, majd körélocsoljuk a marinádot. Megszórjuk a megtört olajos magvakkal, és máris fogyasztjuk.