Palóc gulyás

Gasztro

Palóc gulyás

 Laktató leves, ami télen-nyáron jólesik!

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 kanál zsír
  • 5 dkg szalonna
  • 2 dl paradicsomlé
  • 50 dkg marhahús
  • 3 szál répa
  • 1 szál fehérrépa
  • 3 db krumpli
  • 1 ek só
  • 1 tk bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb babérlevél

A habaráshoz: 

  • 1 dl tejföl
  • 1 ek liszt

A tálaláshoz: 

  • 2 marék zöldbab
  • pirított kenyér
  • ízlés szerint sajt – ez elhagyható
Tovább olvasok

Elkészítés:

Zsíron megpirítjuk a hagymát a felkockázott szalonnával, majd ráöntjük a paradicsomlevet. Hozzáadunk egy evőkanál fűszerpaprikát, majd a felkockázott marhahúst is. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majd körbepirítjuk. Ha az egészet egy picit lesütöttük, felengedjük vízzel.

Ekkor hozzáadjuk a korábban megtisztított, felkockázott répát, zöldséget és krumplit, majd beledobunk 2-3 babérlevelet. Az egészet összefőzzük.

Amikor a hús is puhára főtt, kiszedjük. A megmaradt levet a zöldségekkel együtt leturmixoljuk, és egy kis tejföllel behabarjuk.

Tálaláskor tányérba szedjük a levest, teszünk hozzá egy adag húst, majd zöldbabbal és pirított kenyérrel, sajttal díszítjük.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!