Ötperces nyári leves: görögdinnye gazpacho

Gasztro

Ötperces nyári leves: görögdinnye gazpacho

Garantált siker a gyerekek körében is!

Hozzávalók

  • 60 dkg görögdinnye
  • 40 dkg paradicsom
  • 2 szelet kenyér
  • 1 citrom
  • 1 ek vörösborecet
  • 3-4 ek olívaolaj
  • bors
  • bazsalikom (friss)
  • 1 marék jég (apró)

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A paradicsomot leforrázzuk, a héját lehúzzuk, majd nagy darabokba vágjuk és egy turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a darabokra vágott, kimagozott görögdinnyét és a kisebb darabokra tépkedett kenyérbelet. Utóbbira azért van szükség, hogy a levest besűrítsük, ne ivólé állagú legyen. Ízesítésként adunk hozzá friss bazsalikomlevelet, majd egy marék apró jeget öntünk a pohárba és összeturmixoljuk a hozzávalókat.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, olíva olajjal, vörösborecettel ízesítjük.

Behűtjük, és jó hidegen fogyasztjuk.

Ajánljuk még:

Virágzó közösségek, áldáshozó hagyományok – az idei Úrnapja legerősebb üzenete Budaörsről

Országszerte több településen is szokás virágos sátrat és virágszőnyeget készíteni Úrnapjára. A hagyomány leglátványosabb formáit talán a Budapest környéki, jórészt sváb és szlovák nemzetiségű településeiben figyelhetjük meg, és a káprázatos virágözön jelentéstartalma és üzenete egyre gazdagabb, ahogy távolodunk a szokás 19. századi formáitól. Az eredetileg elsősorban paraliturgikus cselekvésként meghonosodott úrnapi sátor-állítás és virágszőnyeg-készítés szerepe mára jócskán túlmutat az egyházi, vallásos kereteken: a helyi közösségek identitásának szerves részévé vált, és felértékelődött generációkat összekovácsoló, közösségszervező ereje. Idén Budaörsön követtük nyomon az egyik legszebb oltár készítését, majd a szombati koszorúkötést, a vasárnapi virágszőnyeg leterítését, és elmondhatjuk: a látvány csak a felszín, a lényeg a közösségi összetartozáson van. A hagyomány emberi oldalát mutatjuk.