Őszibarackos finomságok

Gasztro

Őszibarackos finomságok

Mi kerül a tányérba ott, ahol minden kertben őszibarackfák kelletik hamvas gyümölcseiket? Persze, hogy valami izgalmas őszibarack-költemény. Hol így, hol úgy. Mert nem csak nyersen, befőttnek meg lekvárnak terem, lesz belőle barackleves, gyümölcssaláta, sütemények és torták, szörp és csatni. És ha még mindig van barack, akkor megtöltjük, grillezzük, izgalmas fűszerekkel házasítjuk. Az őszibarackot sosem lehet megunni!

Ananászos-barackos csirkenyárs

Hozzávalók

  • 2 csirkemell
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 szép őszibarack
  • 2 alma
  • 1 ananász
  • frissen őrölt bors

Ananászos, barackos csirkenyárs – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A csirkemellet megmossuk, bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk. A húst falatnyi darabokra vágjuk, megsózzuk, majd egy serpenyőben a felforrósított olajon körül-körül, hirtelen elősütjük.  Megborsozzuk, félretesszük. A gyümölcsöket megmossuk, a barackot és az almát cikkekre vágjuk. Az ananász húsát felkarikázzuk, majd a karikákat négybe vágjuk. A csirkefalatokat és a gyümölcsöket váltakozva nyársra húzzuk úgy, hogy mindkét végére hús kerüljön. Parázs felett forgatva pirosra sütjük.

Joghurtos-bazsalikomos őszibarack-krém

Hozzávalók

  • 4 szép érett őszibarack
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5-6 bazsalikomlevél
  • 3 dl görög joghurt

Elkészítés

Az őszibarackot megmossuk, aki jobban szereti úgy, meg is hámozhatja. Apró kockára vágjuk, mézzel, citromlével, vaníliás cukorral és finomra vágott bazsalikommal ízesítjük. Néhány órán át érleljük. Tálalás előtt az ízletes barack felét a görög joghurttal turmixoljuk, és a maradék barackkockákkal rétegezve kis üvegtálkákban szervírozzuk.

Joghurtos-bazsalikomos őszibarack-krém – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Illatos töltött őszibarack

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 4 szép nagy, lehetőleg fehér húsú, magvaváló őszibarack
  • 20 dkg túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál friss levendulavirág
  • 1 evőkanál cukor
  • 5 dkg mogyoró
  • 4 dkg vaj

Elkészítés

A barackokat félbevágjuk, kimagozzuk és egy tűzálló tálra állítjuk. A túrót áttörjük, a tejföllel meg a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a lecsipegetett levendulavirágokat és a barackokba halmozzuk. A tetejére szórjuk a durvára vágott mogyorót, egy-egy kis darabka vajat morzsolunk rá és forró sütőben 10 perc alatt megsütjük. Azon melegében kínáljuk ezt az illatos, meleg desszertet. Ha nincs friss levendula, levendulás cukorral készülhet.

Őszibarack gyümölcsrizzsel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho