Nyírségi gombócleves

Gasztro

Nyírségi gombócleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A leveshez:

  • 40 dkg borjúcomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál sárgarépa 
  • 2 szál fehérrépa 
  • 15 dkg zöldborsó
  • 20 dkg cukorborsó
  • 1 fej karalábé 
  • 15 dkg barna csiperke
  • 1 kis fej karfiol
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg sertészsír
  • fél citrom leve
  • só 
  • bors 
  • petrezselyemszár

 

Tovább olvasok

A gombóchoz:

  • 70 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 db tojás
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma

A rántáshoz:

  • 1 ek. sertészsír
  • 1 ek. liszt
  • 1 tk. őrölt paprika

Az eresztékhez:

  • 3 dl tejszín
  • 2 tojássárgája 

Elkészítés 

A vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés zsíron megdinszteljük. Közben sózzuk. A borjúhúst kockára vágjuk, majd a hagymához adjuk. Addig kevergetjük, míg minden darab kifehéredig. figyeljünk, hogy a hagyma se égjen meg.  Közben a sárgarépát, a fehérrépát és a karalábét megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra aprítjuk. Ezeket is a húshoz adjuk, majd rövid ideig dinszteljük.

Ezután felöntjük az egészet vízzel, és elkezdjük főzni. Közben a többi zöldséget is megtisztítjuk és felaprítjuk. Félidőben jöhet a levesbe a karfiol és a gomba, a végén pedig a zöldborsó és a cukorborsó. A levest ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemszárral, fokhagymával.

Míg fő a leves, elkészítjük a krumpligombócokat is. A burgonyát meghámozzuk, majd sós vízben megfőzzük. Ha már puha, akkor leöntjük róla a vizet, és áttörjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadunk annyi lisztet, hogy gombócokat tudjunk gyúrni belőle. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, zúzott fokhagymával és apróra vágott petrezselyemmel.

Ha már minden zöldség megfőtt, elkészítjük a rántást. A zsírban szép zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd lehúzzuk a tűzről az edényt, hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy teljesen simára tudjuk keverni egy kézi habverővel. Ezután a rántást hozzáadjuk a leveshez, és alacsony lángon, 10–15 perc alatt kiforraljuk a lisztet.

A krumplis masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, és ezeket is a levesbe rakjuk. Ha feljönnek a víz tetejére, még egy kicsit hagyjuk főni. A legvégén a tejszínben habverővel simára keverjük a tojások sárgáját, a forró levesből egy keveset hozzákeverünk, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd az egészet a levesbe öntjük, és jól elkeverjük. Ezután már nem szabad forralni az ételt, mert összeáll a tojássárgája. Ízlés szerint citrommal savanyítjuk.