Hozzávalók
A leveshez:
- 40 dkg borjúcomb
- 1 fej vöröshagyma
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 15 dkg zöldborsó
- 20 dkg cukorborsó
- 1 fej karalábé
- 15 dkg barna csiperke
- 1 kis fej karfiol
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg sertészsír
- fél citrom leve
- só
- bors
- petrezselyemszár
A gombóchoz:
- 70 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 3 db tojás
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
A rántáshoz:
- 1 ek. sertészsír
- 1 ek. liszt
- 1 tk. őrölt paprika
Az eresztékhez:
- 3 dl tejszín
- 2 tojássárgája
Elkészítés
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés zsíron megdinszteljük. Közben sózzuk. A borjúhúst kockára vágjuk, majd a hagymához adjuk. Addig kevergetjük, míg minden darab kifehéredig. figyeljünk, hogy a hagyma se égjen meg. Közben a sárgarépát, a fehérrépát és a karalábét megtisztítjuk, majd falatnyi darabokra aprítjuk. Ezeket is a húshoz adjuk, majd rövid ideig dinszteljük.
Ezután felöntjük az egészet vízzel, és elkezdjük főzni. Közben a többi zöldséget is megtisztítjuk és felaprítjuk. Félidőben jöhet a levesbe a karfiol és a gomba, a végén pedig a zöldborsó és a cukorborsó. A levest ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemszárral, fokhagymával.
Míg fő a leves, elkészítjük a krumpligombócokat is. A burgonyát meghámozzuk, majd sós vízben megfőzzük. Ha már puha, akkor leöntjük róla a vizet, és áttörjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáadunk annyi lisztet, hogy gombócokat tudjunk gyúrni belőle. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, zúzott fokhagymával és apróra vágott petrezselyemmel.
Ha már minden zöldség megfőtt, elkészítjük a rántást. A zsírban szép zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd lehúzzuk a tűzről az edényt, hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy teljesen simára tudjuk keverni egy kézi habverővel. Ezután a rántást hozzáadjuk a leveshez, és alacsony lángon, 10–15 perc alatt kiforraljuk a lisztet.
A krumplis masszából vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk, és ezeket is a levesbe rakjuk. Ha feljönnek a víz tetejére, még egy kicsit hagyjuk főni. A legvégén a tejszínben habverővel simára keverjük a tojások sárgáját, a forró levesből egy keveset hozzákeverünk, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd az egészet a levesbe öntjük, és jól elkeverjük. Ezután már nem szabad forralni az ételt, mert összeáll a tojássárgája. Ízlés szerint citrommal savanyítjuk.
Ajánljuk még: