Napraforgómag vagy szotyi az asztalra?

Gasztro

Napraforgómag vagy szotyi az asztalra?

Oly sok mindenre jó a napraforgó: nemcsak a szemet gyönyörködteti, nemcsak olajként része mindennapjainknak, magját sem csak a cinegék ropogtatják előszeretettel. Sok fehérjét, kalciumot, vasat és számos vitamint tartalmaz. Kenyérbe sütve is izgalmas, emellett készülhet belőle szendvicsre kenhető, ízletes kence, gazdagíthatunk vele halgombócokat. És aki igazán ad az egészségére, napraforgócsírával tetézheti be az élvezeteket!

Halgombócok napraforgómaggal

Hozzávalók

  • 50 dkg tengeri halfilé
  • 2 zsömle
  • 4 dkg vaj
  • 2 tojás
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg napraforgómag

Napraforgómagos halgombócok – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A halhúst a beáztatott, majd kinyomkodott zsömlével együtt ledaráljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, az egész tojásokkal, és a finomra aprított petrezselyemmel összedolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formálunk, és a felforrósított olajon  rázogatva körös-körül pirosra sütjük. Eközben egy másik serpenyőben a vajon megpirítjuk a napraforgómagot. Beleforgatjuk a halgombócokat és máris tálaljuk.

Napraforgómagos formakenyér

Hozzávalók

  • 2,5 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 kiskanál só
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 25 dkg rétesliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2+2 evőkanál napraforgómag 

Napraforgómagos formakenyér – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A hozzávalókat a napraforgómag kivételével dagasztógépbe tesszük és megdagasztjuk. A munka utolsó perceiben hozzáadjuk a mag felét. A tésztát letakarva legalább egy órán át pihentetjük. Ha szépen megkelt, finoman átgyúrjuk, a félretett napraforgómagban meghempergetjük és sütőpapírral bélelt, hosszúkás formába tesszük. További fél órán át kelesztjük, majd  vízzel megkenjük és előmelegített sütőbe tesszük. 180 fokon 40-45 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. A tészta kenyérsütő gépben is megsüthető.

Napraforgómag-krém kenyérre

Hozzávalók

  • 20 dkg napraforgómag
  • 1 kk. kapribogyó
  • 6 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors

Napraforgómag-krém kenyérre – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A napraforgómagot szárazon nem túl sötétre megpirítjuk. Ha kihűlt, a 2/3 részét megdaráljuk, a többit félretesszük. A darált maghoz hozzáadjuk az apróra vágott kapribogyót, az összezúzott fokhagymát, sóval, őrölt borssal ízesítjük és a napraforgóolajjal alaposan összekeverjük. Végül a félretett magokat is beleszórjuk, majd a masszát letakarva behűtjük. Teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyérre kenve, friss zöldségfélék társaságában kínáljuk, sőt, finomra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel is meghinthetjük.

Nyitókép: 123RF