Halgombócok napraforgómaggal
Hozzávalók
- 50 dkg tengeri halfilé
- 2 zsömle
- 4 dkg vaj
- 2 tojás
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem
- 1 dl olaj
- 10 dkg napraforgómag

Napraforgómagos halgombócok – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A halhúst a beáztatott, majd kinyomkodott zsömlével együtt ledaráljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, az egész tojásokkal, és a finomra aprított petrezselyemmel összedolgozzuk. A masszából diónyi gombócokat formálunk, és a felforrósított olajon rázogatva körös-körül pirosra sütjük. Eközben egy másik serpenyőben a vajon megpirítjuk a napraforgómagot. Beleforgatjuk a halgombócokat és máris tálaljuk.
Napraforgómagos formakenyér
Hozzávalók
- 2,5 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 2 kiskanál só
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 25 dkg rétesliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2+2 evőkanál napraforgómag

Napraforgómagos formakenyér – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A hozzávalókat a napraforgómag kivételével dagasztógépbe tesszük és megdagasztjuk. A munka utolsó perceiben hozzáadjuk a mag felét. A tésztát letakarva legalább egy órán át pihentetjük. Ha szépen megkelt, finoman átgyúrjuk, a félretett napraforgómagban meghempergetjük és sütőpapírral bélelt, hosszúkás formába tesszük. További fél órán át kelesztjük, majd vízzel megkenjük és előmelegített sütőbe tesszük. 180 fokon 40-45 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. A tészta kenyérsütő gépben is megsüthető.
Napraforgómag-krém kenyérre
Hozzávalók
- 20 dkg napraforgómag
- 1 kk. kapribogyó
- 6 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors

Napraforgómag-krém kenyérre – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A napraforgómagot szárazon nem túl sötétre megpirítjuk. Ha kihűlt, a 2/3 részét megdaráljuk, a többit félretesszük. A darált maghoz hozzáadjuk az apróra vágott kapribogyót, az összezúzott fokhagymát, sóval, őrölt borssal ízesítjük és a napraforgóolajjal alaposan összekeverjük. Végül a félretett magokat is beleszórjuk, majd a masszát letakarva behűtjük. Teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyérre kenve, friss zöldségfélék társaságában kínáljuk, sőt, finomra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel is meghinthetjük.
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: