Életerő szelet
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 15 dkg vaj
- reszelt citromhéj
- 3-4 csepp vanília-aroma
- 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 25 dkg Graham-liszt
- a töltelékhez:
- 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs
- 10 dkg dió
- 8 dkg vaj
- 20 dkg méz
Elkészítés
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kb. 25×25 cm-es négyzetté nyújtjuk, és a megfelelő méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben 190 °C fokon 6-8 percig sütjük, addig, míg éppen csak szép világosra sül. Ezalatt a vajat a mézzel felforraljuk, beleszórjuk az apóra összevágott gyümölcsöket, a szárazon megpirított diót. A sütőből kiemelt tésztán azon forrón elegyengetjük, és a sütőbe visszatéve további 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha langyosra hűlt, rombuszokra szeleteljük.
Mézes-müzlis muffin – Fotó: Halmos Monika – @rozsakunyho
Mézes-müzlis muffin
Hozzávalók
- 2 tojás
- 2 dl joghurt
- 15 dkg méz
- 15 dkg liszt
- 30 dkg müzli
- 1 csomag sütőpor
- a forma kikenéséhez: 5 dkg vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
A tojásokat a joghurttal meg a mézzel simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, beleszórjuk a müzlit és az egészet alaposan összedolgozzuk. A muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, zsemlemorzsával meghintjük, majd a masszát beletöltjük. Előmelegített sütőben 180 °C-on 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Dominó szelet – Fotó: Halmos Monika – @rozsakunyho
Dominó-szelet
Hozzávalók
- 30 dkg zabpehely
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg mazsola
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál baracklekvár
- 3 tojás
- ½ dl tej
- kevés reszelt citromhéj
- a díszítéshez: 10 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg mazsola
Elkészítés
A zabpelyhet, a diót meg a mazsolát egy mély tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a mézet, az olajat, a baracklekvárt, a felvert tojásokat, a tejet és kevés reszelt citromhéjjal ízesítve alaposan összedolgozzuk. A ragacsos masszát olajjal kikent kistepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on 25-30 perc alatt megsütjük. Még melegen tálcára borítjuk és felszeleteljük.
Kihűlés után olvasztott csokoládéval bevonjuk és mazsolaszemekkel díszítjük.
Ajánljuk még: