Müzlis sütemények

Gasztro

Müzlis sütemények

Kerti munkához, kiránduláshoz, túrához kell a kalória! A müzli, az aszalt gyümölcsök tökéletes alapanyagok a rostokban, ásványi anyagokban gazdag tízóraihoz. Összeállítottam egy válogatást legkedvesebb müzlis receptjeimből, gyerekekkel is könnyűszerrel elkészíthető müzlis falatokból.

Életerő szelet

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 15 dkg vaj
  • reszelt citromhéj
  • 3-4 csepp vanília-aroma
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg Graham-liszt
  • a töltelékhez:
  • 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs
  • 10 dkg dió
  • 8 dkg vaj
  • 20 dkg méz

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kb. 25×25 cm-es négyzetté nyújtjuk, és a megfelelő méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben 190 °C fokon 6-8 percig sütjük, addig, míg éppen csak szép világosra sül. Ezalatt a vajat a mézzel felforraljuk, beleszórjuk az apóra összevágott gyümölcsöket, a szárazon megpirított diót. A sütőből kiemelt tésztán azon forrón elegyengetjük, és a sütőbe visszatéve további 10-12 perc alatt készre sütjük. Ha langyosra hűlt, rombuszokra szeleteljük.

Mézes-müzlis muffin – Fotó: Halmos Monika – @rozsakunyho

Mézes-müzlis muffin

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 2 dl joghurt
  • 15 dkg méz
  • 15 dkg liszt
  • 30 dkg müzli
  • 1 csomag sütőpor
  • a forma kikenéséhez: 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

A tojásokat a joghurttal meg a mézzel simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, beleszórjuk a müzlit és az egészet alaposan összedolgozzuk. A muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, zsemlemorzsával meghintjük, majd a masszát beletöltjük. Előmelegített sütőben 180 °C-on 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Dominó szelet – Fotó: Halmos Monika – @rozsakunyho

Dominó-szelet

Hozzávalók

  • 30 dkg zabpehely
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 3 tojás
  • ½ dl tej
  • kevés reszelt citromhéj
  • a díszítéshez: 10 dkg fehér csokoládé
  • 5 dkg mazsola

Elkészítés

A zabpelyhet, a diót meg a mazsolát egy mély tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a mézet, az olajat, a baracklekvárt, a felvert tojásokat, a tejet és kevés reszelt citromhéjjal ízesítve alaposan összedolgozzuk. A ragacsos masszát olajjal kikent kistepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on 25-30 perc alatt megsütjük. Még melegen tálcára borítjuk és felszeleteljük.

Kihűlés után olvasztott csokoládéval bevonjuk és mazsolaszemekkel díszítjük.

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.